Er bilen blevet vandskadet: Det skal du gøre

Se hvad du skal gøre, hvis din bil er blevet vandskadet, eller bilen har været udsat for kraftige vandmasser fra f.eks. regn, skybrud, oversvømmelse og stormflod.

Biler i vand efter oversvømmelse eller regn
Viden

Selvom din bil måske ser ud til at være sluppet nådigt fra et voldsomt uvejr eller en oversvømmelse, er det ikke altid tilfældet. Vandet skal nemlig ikke have stået ret højt højest op til midt på hjulene før skaden allerede kan være sket. Derfor anbefaler FDM, at du ikke kører i bilen, hvis vandhøjden er højere oppe end nederste del af fælgkanten.

Illustration af underoverskriftHvordan undgår du vandskade?

Kør ikke ud i store vandmasser. Du risikerer, at motoren suger vand ind i forbrændingskammeret og dermed forårsager motorhavari. Hvis du f.eks. forsøger at køre igennem en viadukt, eller en anden strækning, hvor der har samlet sig meget vand, så vil bilen skubbe vandet foran sig. Det skaber en bølge, der let kan blive suget ind i motoren. Du risikerer altså at gøre skade på bilen, og at bilen går i stå undervejs. 

Hvad gør du med en vandskadet bil? 

Forsøg ikke at starte bilen, mens den holder i vandet. Du risikerer, at motoren suger vand ind i forbrændingskammeret og dermed forårsager motorhavari. Du bør heller ikke forsøge at starte bilen, selv om vandet for længst er væk, og bilen synes at være tør indeni, da du ikke kender omfanget af vandskaden i motoren.

I motorrummet kan f.eks. relæer og anden elektronik have taget skade, ligesom det ledningsnet, som ligger i bunden af bilen, kan være beskadiget. Det er ikke umiddelbart til at se selv.

Er bilen blevet vandskadet i større eller mindre grad, eller har du mistanke om vandskade, skal du altså ikke selv forsøge hverken at starte eller tørre bilen. Kontakt i stedet dit værksted og forsikringsselskab.

Illustration af underoverskriftEr der kommet vand i kabinen?

Hvis f.eks. dræn fra soltag, klimaanlæg mv. er tilstoppede, kan voldsomme mængder vand løbe baglæns ind i kabinen. Det kan skabe store skader på interiør, men også på styreenheder, relæer mv., der ligger i bunden af bilen. 

Og hvis bilen har holdt parkeret i et område med høj vandstand, kan det være trængt ind i bilen. 

Er der først kommet vand ind i kabinen, er der ikke andet for end at skille den ad. Det vil sige, at alt fra måtter til sæder, gulvtæppe og isolering skal ud, da det kan suge så meget vand, at du aldrig får det tørt igen.

Det er med andre ord ikke nok at tage de løse måtter ud og lægge avispapir i bunden af bilen. Du bliver nødt til at få det hele ud. Ikke mindst den tykke bundmåtte, der ligger allernederst i bilen som lydisolering, kan suge mange liter vand.

Det er ikke en operation, man selv kan stå med på villavejen eller i garagen. Her er det bedre at overlade det til fagfolk. I sidste ende er det op til dit forsikringsselskab at vurdere, hvor ødelagt bilen er.

Illustration af underoverskriftGode råd om vandskade

  • Kør ikke ud i store vandmasser.
  • Forsøg ikke selv at starte en bil, der har været "under vand", da det kan ødelægge motoren.
  • Ved mistanke om vandskade kontakt da værksted og forsikringsselskab.
  • Har bilen været "under vand", skal der fagfolk til for at få bilen helt tør.
  • Det er kaskoforsikringen, der dækker, hvis uheldet er ude.

Illustration af underoverskriftEr saltvand ekstra skadeligt for bilen?

Ja, saltvand er ekstra skadeligt for bilen. Hvis bilen har været udsat for en oversvømmelse med saltvand fra havet, så er det vigtigt, at alt saltet uden på bilen skylles væk med rent vand. Det høje saltindhold i havvandet vil påvirke metallet, og bilen kan begynde at ruste, hvis ikke saltet fjernes.

Hvis saltvand også har været inde i bilen og i forbindelse med det elektroniske i bilen, er det ikke sikkert, at bilen er til at redde. Det kan et værksted hjælpe dig med at vurdere.

Illustration af underoverskriftHvordan er du dækket ved vandskade af bil?

Det er bilens kaskoforsikring, der dækker vandskader på bilen. Har du ikke sådan en, er du selv ansvarlig for at dække udgifterne.

Har du effekter som f.eks. en computer, tasker eller tøj liggende i bilen, er det via din indboforsikring, at du kan søge erstatning. Da der er forskel på, hvordan forsikringer dækker, skal du tage kontakt til dit forsikringsselskab for at få oplyst, hvordan du er dækket.  

Skulle en oversvømmelse ramme bilen, skal uheldige bilejere som udgangspunkt ikke sætte næsen op efter stormflodserstatning. Det skyldes, at stormflodserstatningen kræver, at den beskadigede del er omfattet af en afgiftspligtig og gyldig brandforsikring, hvilket en bil ikke er. 

Læs mere: Om vedligeholdelse af din bil

Brug for forsikring?  

Husk, at du som medlem af FDM har mulighed for at tegne dine forsikringer hos FDM. Er du ikke allerede medlem, kan du blive det i forbindelse med, at du tegner forsikring.

Læs om forsikring