Stenslag kommer, når du mindst venter det, og er så godt som umulige at undgå.
Her får du tip til, hvad du skal gøre, hvis uheldet er ude.
Hvordan sker stenslag?
Det velkendte smæld på forruden sker, når sten eller andre mindre genstande kastes op på bilen af forankørende. Derfor er det også forruden, der er mest udsat.
Alt efter hvor stort stenslaget er, og hvor det sidder, kan det have betydning for, om du skal have skiftet ruden. Ofte fordi det har betydning for dit udsyn som fører.
Du må ikke køre med et stenslag, der hæmmer dit udsyn, ligesom din bil ikke kan gå gennem bilsyn med et stenslag, som hæmmer udsynet.
FDM anbefaler, at du får bilen kontrolleret hos en synsvirksomhed, hvis du er i tvivl, om et stenslag er så stort, eller om det sidder, så det vurderes til at hæmme udsynet.
Er det dyrt at skifte forrude?
Mens bilens øvrige ruder er af hærdet enkeltlagsglas, består forruden af to lag glas, der er limet sammen med en film imellem – i daglig tale kaldet en lamineret rude.
Alt efter bilens alder kan en forrude være en ganske kompliceret del af bilen. Eksempelvis sidder der i mange nyere biler både varmetråde og antenne i forruden.
Dertil kommer, at mange af de moderne assistentsystemer som f.eks. regnsensor, automatisk nødbremsesystem og vognbaneassistent, ofte sidder øverst i forruden, og derfor skal kalibreres i forbindelse med skift af ruden.
Er du uheldig, kan det derfor koste op mod 10.000 kroner eller mere at skifte forruden.
Et stenslag er ikke omfattet af kaskoforsikringen, men hos de fleste forsikringsselskaber kan du tilkøbe en glasskadeforsikring, som også dækker i tilfælde af dyre stenslag.
Hvornår skal et stenslag laves?
Et ærgerligt stenslag behøver ikke altid være lig med udskiftning af en rude. Får du repareret et stenslag med det samme, kan du mindske risikoen for, at skaden udvikler sig, eksempelvis ved at en revne "løber". Dermed kan du forlænge rudens levetid.
Får du et stenslag, kan det være en god idé at sætte et "rudeplaster" på stedet. Det betyder, at der ikke kommer vand eller snavs ned i skaden.
Hvordan kan stenslag repareres?
Reparation af stenslag sker ved, at der hældes en speciallim i skaden, hvorefter limen skal hærde, ofte ved hjælp af UV-lys.
Der findes forskellige kit til stenslagsreparation, så du selv kan udbedre skaden.
Gøres det korrekt, kan det være svært efterfølgende at få øje på den tidligere skade. Omvendt risikerer du, at ruden bliver mat omkring reparationen, hvis det ikke er gjort korrekt. Derfor anbefaler FDM, at du lader en fagmand udbedre stenslaget.
Trækker stenslag prisen på bilen ned?
Stenslag kan have betydning for bilens værdi. Står du og skal sælge din bil, trækker synlige stenslag eller dårlige reparationer prisen ned.
Det samme gælder, hvis du køber brugt bil. Her bør du også være opmærksom på stenslag eller reparationer af stenslag.
Selvom du har leaset din bil, skal du stadig være opmærksom på stenslag. Bliver de ikke repareret, inden du afleverer bilen ved leasingperiodens ophør, risikerer du en efterregning.
Har en skade fået lov at udvikle sig, risikerer du, at hele forruden skal skiftes.
Har du fået stenslag i forruden?
Husk, at du som medlem af FDM kan få repareret mindre stenslag i forruden uden omkostninger, og du kan få personlig rådgivning til spørgsmål omkring din bil.