Sne og is på bilen kan koste dig dyrt

I løbet af vinteren byder mange morgener på bilruder med sne og is. Sørg for at af-ise bilens ruder og lygter ordentligt, før du bevæger ud i trafikken. Både af hensyn til sikkerhed og for at undgå en bøde.

Sørg for at af-ise bilens ruder og lygter ordentligt, før du bevæger ud i trafikken.
Viden

Nogle bilister nøjes med at skrabe et udkigshul på bilens forrude og satser på, at varmen fra bilen klarer resten af af-isningen. Men det er ikke nok kun at fjerne is eller sne i førersiden. Hele forruden, sideruder og bagrude bør være fri for sne og is. Det gælder også tag og klapper. 

Ligeledes skal lygter være fritskrabet, ligesom man skal kunne læse din nummerplade.

Hvis bilen er dugget til, så bør du også fjerne dug - både udvendig og indvendig. Hvis du bliver stoppet af politiet, og de vurderer, at du ikke har frit udsyn i bilen, venter der alt fra en bøde til en betinget frakendelse af kørekortet - alt efter, hvor grelt tilfældet er.

Læs også: Sådan fjerner du is og dug fra bilruden

Farligt i trafikken

En ting er, at du risikerer at få en bøde. Men hvis du ikke renser ruder og lygter for sne og is, kan du heller ikke orientere dig ordentligt i trafikken. Uden synligt lys på din bil, kan de andre bilister have svært ved at se din bil, før de er ganske tæt på. Det er ekstra farligt, hvis det er glat, og bilernes bremselængde derfor er øget.

Hele forruden, sideruder og bagrude bør være fri for sne og is. Det gælder også tag og klapper. 

Husk også, at på især nyere biler tænder baglygterne ikke automatisk, når du kun bruger kørelys. I snevejr eller ved nedsat sigtbarhed bør du sikre, at dine baglygter er tændt.

Find udstyr til at pleje bilen om vinteren: Besøg FDMshop.dk

Fjern is og sne effektivt

Det er vigtigt at have en god isskraber liggende i bilen. Overvej eventuel en isskraber med langt skaft og kost, så det er nemmere at nå toppen af bilens tag. Kombiner eventuelt skraberen med en isfjerner-spray, som du kan sprøjte på de frosne ruder, så det bliver lettere at skrabe ruderne fri for is.

Af hensyn til de andre bilister bør du også fjerne eventuel sne på din bils tag og kølerhjelm, så det ikke falder ned under kørslen til gene og fare for både dig selv og andre trafikanter.

Læs også: Sikker kørsel om vinteren