Sådan er reglerne for veteranbiler i Danmark

Du kan registrere en bil til veterankørsel, hvis det er mindst 30 år siden, bilen første gang blev indregistreret. Det har fordele i forhold til de afgifter, der betales for bilen. Men der følger også begrænsninger med.

Regler for veteranbiler.
Viden

Du kan få din bil registreret til veterankørsel, hvis det er mindst 30 år siden, bilen første gang blev indregistreret. Det giver den fordel, at bilen kun skal til syn, når den fylder 35 år og derefter hvert ottende år. En bil registreret til veterankørsel må kun benyttes lejlighedsvist og til privat kørsel.

Illustration af underoverskrift Hvad betaler man i ejerafgift for veteranbilen?

Vægtafgiften for over 35 år gamle biler er 25 procent af den normale takst. Det har ikke betydning, om bilen er registreret til veterankørsel. Afgiften sættes automatisk ned, når der opkræves vægtafgift første gang, efter bilen er fyldt 35 år, uanset om bilen er registreret til veterankørsel eller ej.

Frem til 2026 vil vægtafgifter for veteranbiler (og andre biler) løbende stige. Vægtafgiften stiger med 3 procent i år 2022, 6,5 procent i år 2023, 2024 og 2025, og med 10 procent i år 2026.

Vild med klassikere?

Elsker du veteranbiler, eller vil du bare gerne vide mere om klassikere? Så læs MotorClassic, Danmarks eneste specialmagasin om veteranbiler og klassiske biler – til dig, der holder af gamle biler og gode historier.

Læs mere: Om MotorClassic

Må du køre med passagerer i bil uden seler?

Et af de spørgsmål, FDM ofte får om ældre biler, handler om sikkerhedsseler eller mangel på samme. Ældre biler, der oprindeligt er godkendt uden sikkerhedsseler, kan fortsat lovligt medtage passagerer på pladser uden sikkerhedssele – men aldrig børn under tre år.

Er der kun sikkerhedssele på forsæde, skal du placere barnet på forsædepladsen. Hvis barnet er under 135 cm, skal det sidde spændt fast i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til alder, størrelse og vægt.

Er der ingen sikkerhedsseler i bilen, skal børn placeres på bagsædet. Og der må altså ikke medbringes børn under tre år.

Der er krav om seler ved forsæderne i biler indregistreret fra 1. juli 1969 og frem. Biler registreret fra 1. april 1989 og frem skal også have seler ved bagsædet.

Illustration af underoverskrift Hvor ofte skal veteranbilen synes?

Når bilen bliver registreret til veterankørsel, skal den ikke længere synes hvert andet år. Det skyldes blandt andet, at bilen nu kun må bruges lejlighedsvist.

Bilen kan registreres til veterankørsel fra den er 30 år gammel. Når bilen er registreret til veterankørsel, skal næste syn af bilen ske, når den er 35 år gammel. Derefter skal bilen til syn hvert 8. år.

Registrering til veterankørsel kan ske i forbindelse med et syn. Eller man kan henvende sig til Motorstyrelsen om at få veteranbilen registreret til veterankørsel. Man kan også logge på motorregister.skat.dk med sit NemID og selv tilføje tilladelsen til veterankørsel. 
 
Biler registreret til veterankørsel indkaldes ikke til syn i vinterperioden fra 15. november til 15. marts. 

Læs mere: Få foretaget syn hos FDM 

Illustration af underoverskrift Hvad koster det at indregistrere veteranbil?

I juni 2021 trådte nye regler for indregistreringsafgift i kraft. I den forbindelse blev det tidligere krav om original stand (originalitetskravet) ophævet. Nu er det alene et krav, at køretøjet er mere end 35 år gammelt, for at det anses for et veterankøretøj i afgiftsmæssig forstand.

Registreringsafgiften for et veterankøretøj beregnes ud fra bilens afgiftspligtige værdi. Veteranafgiftens beregningsgrundlag er 75% af nyprisen før afgift.

Der betales 25% i afgift af de første 65.000 kr., 85 pct. af de næste 65.000-202.200 kr. og 150 pct. af værdien over 202.200 kr.

Veteranbiler med en høj nypris (det kunne f.eks. gælde luksusbiler fra 1980’erne) er dermed dyrest i afgift at registrere.

Brændstof- eller CO2-tillægget som for andre biler opkræves oven i registreringsafgiften, opkræves ikke for veteranbiler.

Illustration af underoverskrift

Hvilke regler gælder ved import af veteranbil?

Til forskel fra tidligere skal en klassisk bil ikke længere stå originalt ved import for at kunne indregistreres på veteranafgift.

Efter det såkaldte originalitetskrav er bortfaldet, så kan ombyggede klassikere nu også registreres på veteranafgift, så længe eventuelle ombygninger ikke har ændret bilens identitet.

Importerer du en bil, der er mindst 35 år gammel til Danmark, skal du betale registreringsafgift på grundlag af bilens markedsværdi, der dog maksimalt kan udgøre 75% af nyprisen uden afgift.

Vær opmærksom på, at der gælder særlige told- og momsregler ved import fra lande uden for EU. Her pålægges både bilens købspris og transportomkostningerne 10 procent i told og derefter 25 procent i moms, når den toldbehandles – det bliver i alt 37,5 procent oveni.

Importerer du f.eks. en klassisk bil fra USA, der er mindst 30 år og fremstår "historisk korrekt" (at bilens identitet er bevaret), skal du ikke betale told, men slipper med en særlig veteranmoms på cirka fem procent.

Læs mere: Import af biler

Illustration af underoverskrift Gælder særlige regler for forsikring af veteranbiler?

Der gælder ingen særlige regler med hensyn til forsikring af veteranbiler. Også veteranbiler skal som minimum ansvarsforsikres. Mange forsikringsselskaber tilbyder dog en billigere forsikring, netop når der er tale om veteranbil.

Men vær opmærksom på de nærmere betingelser for en sådan forsikring. Betingelserne kan f.eks. omfatte kilometerbegrænsning, kun sommerkørsel, og der kan også være krav om, at bilen skal parkeres i lukket garage.

Brug for forsikring?

Som medlem af FDM kan du få rådgivning om køb og vedligeholdelse af din klassiske bil. Vi tilbyder også vejhjælp og en særlig veteranbilforsikring. 

Få veteranbilforsikring