FAQ elbil

Må man give en elbil starthjælp, må man oplade en elbil via en almindelig stikkontakt og er det gratis at parkere en elbil. FDM får mange gode spørgsmål fra vores medlemmer. Se svarene på nogle af de spørgsmål her.

 FDM får mange gode spørgsmål fra vores medlemmer. Se svarene på nogle af de spørgsmål her.
Viden

Selvom elbilen efterhånden har været en del af danskernes bilvalg i en række år nu, opstår der stadig mange spørgsmål fra især førstegangskøbere og -ejere.

På denne side har vi samlet en række spørgsmål og svar om elbiler, som FDMs rådgivning ofte får fra FDMs medlemmer.

Læs her om:

  • Generelt om elbiler
  • Garanti og service
  • Rækkevidde
  • Opladning
  • Batteri
  • Teknik
  • Parkering

Generelt om elbiler

Er der noget særlig, jeg bør overveje før jeg køber en elbil?
Ligesom med enhver anden bil, skal du begynde med at se på dit kørselsbehov. Langt de fleste danskere kan klare deres kørselsbehov med en elbil, men har du meget langt på arbejde eller kører meget motorvejskørsel, skal du være særligt opmærksom på elbilens rækkevidde.

Derudover er det en god idé at undersøge, hvilke lademuligheder du har - især hvis du bor i lejlighed eller har et job, hvor der ikke er lademuligheder i nærheden. Vær derudover opmærksom på om elbilen har mulighed for hurtigladning. 

Husk at køre en lang prøvetur i elbilen, så du får prøvet, om elbilen fungerer for dig som bilist. Kør bilen som du kører til hverdag: Parkerer du ofte, så prøv det. Kører du mest på motorvej, så prøv det. Elbiler er støjsvage og udstyret med automatgear og mange finder det komfortabelt at køre i elbilen, når de først kommer i gang. Elbilernes rækkevidde varierer, så hav fokus på det. Tjek FDMs mange test af elbiler her 
Hvor finder jeg nyeste test af elbiler?
FDM tester hvert år de elbiler, der kommer på det danske marked. Vi har samlet en oversigt over alle de testede elbiler til dig her:

Se FDMs test af elbiler her

Du kan finde alle FDMs andre biltest her
Hvilke fordele og ulemper har elbilen?

Der er selvfølgelig både fordele og ulemper ved en elbil - og det er individuelt, hvor meget det betyder for den enkelte bilejer. Men her nogle fordele og ulemper, du kan tage med i dine overvejelser:

Fordele ved køb af elbil:
Automatgear
Støjsvag kørsel
Nogle modeller har mulighed for fjernkontrol af opvarmning og køling via app eller boardcomputeren
Færre mekaniske komponenter
Udleder ingen lokal forurening
Du kan "tanke" natten over
Især god til bykørsel 
 

Ulemper ved elbil:
Du skal kunne oplade bilen nær dit hjem, arbejde eller når du er ude - lademulighederne kan være begrænsede i nogle områder
Rækkevidden er noget kortere, når det er koldt i vejret
Ladetid skal indregnes, hvis du kører på ferie eller pendler
Ikke stort udbud af elbiler før år 2020
Få modeller med anhængertræk
Færre værksteder til service og reparationer

Garanti og service

Er der længere garanti på elbiler?
Der er som udgangspunkt ikke længere garanti på elbiler, men der kan være udvidet garanti på batteripakken samt øvrige højvoltskomponenter. 

Se garantibetingelser for det pågældende mærke eller kontakt FDMs juridiske rådgivning.

Du kan også se FDMs seneste gennemgang af bilmærkernes garantier her.  
Hvilken serviceplan er der på en elbil?
De fleste elbiler har samme serviceinterval som andre biler, selvom en elbil ikke har så mange mekaniske komponenter, er serviceintervallerne ikke nødvendigvis længere. Derudover bruges bremserne på elbiler mindre, og kan derfor oftere have behov for vedligeholdelse, med rensning og smøring, ikke mindst i vores klima.
Hvor kan man få serviceret en elbil?
For at få serviceret din elbil må du ofte søge mærkeværkstederne, som har særlige testere til formålet. Det er dog muligt at finde nogle frie værksteder, der også kan foretage service på bilen. 

Du kan også læse om service af din elbil her

Rækkevidde

Hvor langt kan en elbil køre på en opladning?
Du vil opleve, at der er stor forskel på rækkevidden på elbiler. Det skyldes, at der er forskel på batteriernes kapacitet, bilernes vægt og teknologierne. Og så har din kørsel også betydning for, hvor langt du kan få strømmen til at række.
Som tommelfingerregel kan man køre ca. 5 km pr kWh eller 200 Wh pr km. Der er dog forskel på effektiviteten på bilerne, og det er derfor en god ide at nulstille forbrugsmåleren ved prøvekørsel. Ved større forbrug, høj hastighed og i koldt vejr falder rækkevidden.

En fuldt opladet elbil kører mellem 100 og knap 500 km, men det afhænger blandt andet af:

- Temperaturen - i koldt vejr kører elbilen kortere, og i strenge frostgrader kan du risikere at miste en del kapacitet
- Hvor meget strøm, der er på batteriet
- Dit kørselsmønster - høje hastigheder på motorvej kan få elbilens rækkevidde en del ned
- Hvor meget du bruger ventilationssystem, sædevarme og andet strømkrævende udstyr

Du kan som tommelfingerregel forvente, at bilen kører ca. 2/3 af den rækkevidde som bilfabrikanten har opgivet om sommeren, og noget mindre om vinteren og ved motorvejskørsel.

Du må forvente, at batteriet over tid mister kapacitet. Hvis der ikke længere er fuld batteri-kapacitet, vil det også have en betydning for bilens rækkevidde. Har batteriet f.eks. kun 80 pct. tilbage af sin kapacitet, vil bilen have en generelt kortere rækkevidde.

Overvejer du en brugt elbil, kan det være svært at vide, hvor slidt batteriet er. Det kan du læse mere om her. 
Hvilken type kørsel er bedst egnet til elbiler?

Mange danskere kan klare deres kørselsbehov med en elbil. Elbilen er meget velegnet til  by- og landevejskørsel.

Bykørsel
Elbiler er velegnet til kørsel i byen og forurener ikke lokalt. Mange er også glade for automatgearet, når der køres i byen.

Landevej og motorvej
Ved højere hastigheder vil elbilen bruge mere energi, og du kan derfor forvente at jo hurtigere du kører desto kortere rækkevidde.
En del elbiler kan efterhånden køre langt på en opladning, men undersøg om rækkevidden er tilstrækkelig for dit kørselsmønster og behov. 

Kører du primært meget lange ture på motorvej, skal du være opmærksom på, at der kan være stor forskel på rækkevidde og ladehastighed.

Kan jeg forlænge rækkevidden på min elbil?
Som med alle andre biler, så har din køreteknik betydning for, hvor langt du kan kører på en opladning i din elbil. Høj hastighed og din kørestil kan koster el, så undgå fx for meget motorvejskørsel. Temperaturen uden for kan du ikke gøre så meget ved, men du kan overveje, hvor meget af kabinens teknologi, du skal bruge. Varme i sæder, opvarmning af kabinen mv. koster el. 

Opladning

Hvordan oplader man en elbil?
Se denne video med vores bilekspert, der viser hvordan du oplader en el-bil:
 
Kan man oplade en elbil fra en almindelig stikkontakt?
I princippet ja. Ifølge Sikkerhedsstyrelsen bør opladning af elbil eller plugin-hybrid med nødlader i en almindelig stikkontakt ikke ske med en effekt, som er højere end 6 ampere og i maksimalt 2 timer, da der ellers er risiko for overophedning af husets el-installation.

Boligernes el-net er nemlig ikke designet til at håndtere den store belastning, der opstår under flere timers opladning. Du bør derfor betragte nødladeren (mormorkablet) som en nødløsning. 

Vælger du at oplade din elbil eller plugin-hybrid fra en stikkontakt med nødladeren, skal du være opmærksom på, at stikkontakten skal have jordforbindelse. Nødladerens stik er ofte udstyret med jord 'hanstik' (det 3. ben i stikket), men det er ikke alle stikkontakter, der er forbundet til jord, selvom stikkontakterne er udstyret med hul til jordbenet. Undersøg derfor om stikkontakten har jordforbindelse. Har stikket ikke det, anbefaler vi, at du undlade at bruge stikkontakten.
Hvordan finder jeg ladestandere?
I moderne elbiler med navigationssystem kan du finde de nærmeste opladningsmuligheder, ellers kan du downloade appen eller bruge hjemmesiden plugshare.com.

FDM har samlet et overblik til dig her
Hvilke ladestik bruges ved tilslutning til ladestanderen?
Til de fleste ladestandere skal du selv have et ladekabel med, men nogle ladestandere har et fastmonteret kabler, der kan tilsluttes bilen direkte.

Har du en ældre elbil som anvender et Type 1 stik, er det muligt at få en adapter til brug ved opladning fra ladeboks med fast ladekabel. Hvis adapteren ikke kan låses mellem Type 2 delen fra boksen og til Type 2 delen i adapteren, anbefales det at lave et skilt ved brug af adapteren, som advarer om, at sammenkoblingen ikke kan låses. Derudover skal man ikke afmontere adapteren før stikket er afmonteret fra bilens ladeport. 
Ved opladning fra ladeboks uden fast kabel kan man få et Type 2 til Type 1 stik.

Sådan ser et Type 2 stik ud:
Type 2
  
Hvad er hurtigladning (DC-ladning)?
Når man er på farten eller når tiden er knap, så er der i en del elbiler mulighed for at hurtiglade. Til dette formål anvendes et andet stik end Type2 stikket (bortset fra Tesla)
Denne opladning foregår udenom bilens lader. Grunden til at man kan gå udenom laderen er at DC-ladeboksens udgang leverer jævnstrøm. 

Typisk giver hurtigladning mulighed for at lade op til 80% kapacitet på under 1 time.
Hvilke stik bruges til hurtigladning?
Der findes 2 stiktyper til hurtigladning. Til dette formål anvendes et andet stik end Type2 stikket (bortset fra Tesla)

CCS Combo stik
CCS kabel

CHAdeMO stik

 

Tesla Type2 (anvendes kun af Tesla ved Teslas superchargeranlæg)

CHAdeMO
Hvor lang tid skal en elbil lade?
Som tommelfingerregel kan man køre ca. 5 km pr kWh eller 200 Wh pr km.

Det betyder eksempelvis, at du med en 11 kW lader på 1 time kan oplade til 55 km kørsel.

Med en hurtiglader på fx 50 kW kan du tilsvarende på 1 time oplade til 250 km kørsel. 

Ladetiden afhænger af en række forhold. Det afhænger fx af

-hvilken bil du har
-hvilken installation, du skal lade op fra
-batteriets temperatur

Du bør undersøge den konkrete ladetid for din elbil. Vær opmærksom på om ladetiden er oplyst ved normal eller hurtigladning.

Ladetiderne er beregnet ud fra optimale forhold. Men opladningen afhænger bl.a. også af udetemperaturen, batteriets kapacitet og slitage på bilens batteri. Ikke optimale opladningsforhold, som fx frostvejr, kan forlænge ladetiden med to til fire gange.
Er der nogen fare forbundet med opladning?
Nej. Alle højvoltkomponenter i bilen - herunder batteripakken - er særskilt isolerede fra resten af ledningsnettet, hvilket betyder, at risikoen for kortslutning er minimal. Yderligere kontrolleres alle højvoltkomponenterne løbende under kørsel. 
Når ladekablet monteres mellem bilen og ladeboksen eller stikkontakten, kontrolleres både kabel, bil og ladeboks, inden opladningen begynder.
Kan man lade for hurtigt eller forkert?
Nej, bilens batterimanagement system sørger for, at ladningen sker korrekt, uanset om du lader langsomt eller hurtigt. (AC eller DC). Det betyder eksempelvis, at du sagtens kan bruge en 100kW-hurtiglader, selvom din bil kun lader med 50kW.
Hvad er AC-ladning?
Den hyppigste ladning er en AC-ladning. Det er den type ladning, en hjemme-ladeboks leverer til bilen. Når du lader ved en offentlig stander, er det typisk også en AC-ladning, medmindre det er en hurtiglader. Vekselstrømmen fra AC-ladningen konverteres til jævnstrøm i bilens lader, inden strømmen lægges ned i højvoltsbatteriet.
Kan jeg lade min elbil i udlandet?
Du kan sagtens lade bilen op i udlandet. men det kræver, at du har købt forudbetalte ladekort. På nogle hoteller kan man lade uden beregning, undersøg dette før du tager afsted. 

Brug evt. plugshare.com til at finde lokale lademuligheder.

Du skal især være opmærksom på ekstra ladetid, hvis du kører på fx skiferie, hvor det er koldt, eller hvis batteriet bliver for varmt. (eks. efter flere hurtigopladninger på samme dag)

Se også: her finder du ladestandere 
Hvordan oplades batteriet, når bilen bremser?
Når man bremser, opstår der magnetfelter i elmotoren, som så fungerer som en generator og sender strøm tilbage til batteripakken. På den måde spildes den kinetiske energi (bevægelses energi) ikke som varme i bremserne, men oplagres i stedet som elektrisk energi i højvoltbatteriet. Det betyder, at det bliver muligt at opsamle noget af den forbrugte energi, når man slipper speederen, eller når bilen skal stoppes. Det gør, at du kan køre længere på el og giver dermed mulighed for at køre grønt. Typisk er der på bilens instrumentbræt information omkring den såkaldte rekuperation - altså anvendelse af bremse eller decelerationsenergien.

En del elbiler har en funktion i gearstangen, som gør magnetfeltet i elmotoren kraftigere, så bilen lader kraftigere på højvoltbatteripakken, hver gang speederen slippes. Det er ofte markeret med et "B". Bilens konventionelle bremser bliver typisk kun aktiveret under opbremsningens start, ved hårdere opbremsninger samt ved stilstand.
 

Batteri


Er der kun ét batteri i elbilen?
Nej – elbiler har to batterier. Bilen har et 12 volt-batteri til alle de traditionelle el-dele, som kendes fra alle andre biler.

Derudover er der et højvolts batteri til bilens drivlinje og højvoltskomponenter.

De to batterier kan godt være integreret i en enkelt enhed med mulighed for udskiftning og frakobling separat.
Skader det batteriet, hvis det ikke lades helt op?
Nej – batteriet tager ikke skade. Elbiler tåler ”sjat opladning” på samme måde som fx din telefon.
Hvem kan jeg få til at undersøge bilens batterier?
Har du brug for at få tjekket bilens batterier, må du ofte søge mærkeværkstederne, som har særlige testere, eller software til formålet.

Selvom batteriet udgør en stor del af værdien i en elbil, så er der i øjeblikket ikke nogen uafhængig måde at teste batteripakken på.

Nogle frie værksteder har også testerne, men de har på nuværende tidspunkt ikke mulighed at vurdere batteriets restlevetid. 
Der arbejdes dog på en løsning.
Skal hele batteripakken udskiftes, eller kan der udskiftes dele af batteriet?
Det er blevet mere normalt, at man har mulighed for at skifteceller eller celleblokke (dele af batteriet) i stedet for at udskifte hele batteripakken. Et helt nyt batteri kan være temmelig dyrt, især når der er tale om litium-ion batterier med stor kapacitet, som elbiler oftest er udstyret med.

Der er forskel på opbygningen af de såkaldte højvoltbatteri-pakker i elbiler. Det betyder, at det på nogle elbiler ikke er muligt at udskifte de enkelte battericelleblokke, og man derfor bliver nødt til at udskifte hele højvoltbatteripakken. 
Hvad koster et nyt batteri?

Priserne på batteripakker til elbiler falder i takt med interessen stiger, og produktionen af batterier dermed øges.

Der er dog stor forskel på prisen på både batterier og løse celler med tilhørende arbejdsløn. Der er derfor ikke et entydigt svar på, hvad nye batterier koster.

FDM anbefaler, at du retter henvendelse til mærkeværkstedet og beder om en pris på præcis det batteri, du har behov for. 

Teknik

Hvilken gearkasse er der i en elbil?
Alle elbiler har automatgear. Gearkassen består oftest af et enkelt gear og et slut-differentiale.
Hvordan varmes kabinen op i en elbil?
I nogle elbiler sker opvarmning af kabinen via en varmepumpe eller højvoltvarmer, der bruger el fra højvoltbatteriet til at opvarme kabinen. Du skal være opmærksom på at jo mere der er behov for varme desto korte bliver rækkevidden. Nogle elbiler har mulighed for at varmepumpen eller elvarmeren kan opvarme batteriet og kabinen mens batteriet oplades, og du dermed kan komme ud til en opvarmet og opladet bil. I nogle biler kan du endvidere opvarme kabinen, selvom bilen ikke står til opladning. Her skal du programmere opvarmning i bilens computer eller aktivere opvarmning via en app. 

Det er ikke alle elbiler der har varmepumpe eller højvoltsvarmer, og i disse biler bruges en lavvolts PTC varmer. De er mindre energi effektive, det er derfor vigtigt at spørge ind til varmesystemet i en elbil, før du køber bilen.  
Hvordan bestemmer jeg temperaturen i elbilen, når den er parkeret?
Elbiler bruger oftest højvoltbatteriet, når kabinen skal opvarmes. I de fleste tilfælde giver det mulighed for, at du enten ved hjælp af en app eller via boardcomputeren kan indstille den ønskede temperatur, inden du sætter dig ud i bilen. Du kan dog risikere, at det kun kan lade sig gøre, mens bilen oplader. 
Hvordan fungerer elbilens aircondition?
Elbilers aircondition fungerer ikke helt på samme måde som biler med benzin- eller dieselmotor.

Elbiler har en elektrisk kompressor, hvor strømmen leveres af bilens højvoltbatteri. Stort brug af aircondition systemets går derfor ud over den totale rækkevidde.

På nogle elbiler er det muligt at fjernbetjene eller programmere klimaanlægget enten ved hjælp af en app eller via boardcomputeren. Disse funktioner kan være begrænsede til kun at virke under opladning, eller når der er nok strøm på højvoltsbatteriet.
Kan der monteres anhængertræk på en elbil?
Der er ofte ikke mulighed for træk på elbiler. De mindre elbiler, der er godkendte til anhængertræk, må oftest kun trække en begrænset vægt (lettere trailerkørsel til genbrugspladsen ol.). Er trækkrog på bilen vigtig for dig, kunne en plugin-hybrid være en mulighed i stedet.

Læs mere: Plugin-hybrid

Kan/skal man rustbeskytte en elbil?
FDM anbefaler supplerende rustebeskyttelse til alle biler herunder også elbiler.

De forskellige udbydere af supplerende rustbeskyttelse har udarbejdet sprøjteskemaer til elbilerne. 

Kontakt rustbeskyttelsescentrene for yderligere information og sørg for at de har et sprøjteskema til din elbil. Prioriter også at rustbeskyttelsescenteret er en del af en kontrolordning.

Parkering

Må man parkere en opladningshybridbil på en elbil parkeringsplads?
Ja, en opladningshybridbil må gerne parkere på en elbilplads. Selv om parkeringspladsen angiver, at pladsen kun må benyttes af elbiler, er ordet elbil ikke nærmere defineret i hverken færdselsloven eller vejafmærkningsbekendtgørelsen. Østre Landsret fastslog ved en dom i januar 2016, at ejere af opladningshybridbiler, der har både en elmotor og en benzin- eller dieselmotor, gerne må lade bilens batteri op på en elbilparkeringsplads. Og altså dermed parkere på pladsen.
Er det gratis at parkere en elbil?
Nej - ikke som udgangspunkt. Der skal betales parkeringsafgift på lige fod med de konventionelle biler, dog kan der være lokale parkeringsregler, der tilgodeser elbilerne. Se efter skiltningen. 

Læs mere: Lokale parkeringsregler 

Se FAQ om FDM Ladeboks