Køb af elbil: Sådan bliver du klar

Du skal være opmærksom på flere ting, når du skal købe elbil. Følg denne guide og få gode råd til at købe elbil, så du finder den rigtige for dig.

Mand og kvinde står ved laderstander udenfor.
Viden

Skridtet til at sætte sig bag rattet i sin første elbil kan virke stort og uoverskueligt. Og der er da ingen tvivl om, at du skal til at sætte dig ind i nogle nye funktioner og måske få nogle nye vaner. Men de fleste vænner sig hurtigt til at køre elektrisk, og mange kan ikke forestille sig at gå tilbage en benzin- eller dieselbil, når de først har fået en elbil.

Første skridt er dog, at du undgår de værste begynderfejl, og at du finder netop den elbil, der passer til dine behov.

Her får du overblikket over nogle af de væsentligste ting, som du skal være opmærksom på.

Illustration af underoverskriftHvor kan du lade din kommende elbil?

For mange vil det være optimalt med en ladeboks på hjemmeadressen. Hvis du ikke har mulighed for at lade på bopælen – eller som minimum på din arbejdsplads – kan det være en udfordring at være elbilist.

Undersøg derfor, hvor du kan lade, før du ser på elbil. 

Tjek dit nærområde for lademuligheder og undersøg også mulighederne for hurtig- og lynladning på de ruter, du ofte kører. 

Læs mere: Se ladestandere i dit område på denne hjemmeside (eksternt link)

Illustration af underoverskriftHvor langt kører du i bil dagligt?

95 procent af danske pendlere kan køre til og fra arbejde uden at skulle lade undervejs i de elbiler, der er på markedet i dag. Så den daglige kørsel bør ikke være et problem, hvis du har en ladeboks til elbil derhjemme.

Du skal dog være opmærksom på, at dit kørselsmønster (især farten) påvirker elbilens rækkevidde. Koldt vejr tærer også på rækkevidden, og du skal regne med at kunne køre 20-50 procent kortere end ved lune temperaturer. 

Bilproducenterne angiver altid, hvor langt elbilerne kan køre på en opladning. Men det tal er skabt på baggrund af blandet kørsel. Hvis du ofte kører lange distancer på motorvej, kan du derfor muligvis ikke nå samme rækkevidde, som bilen er opgivet til at kunne køre på en opladning. Det skyldes, at batteriet hurtigere aflades ved høje hastigheder.  

FDM tester løbende elbiler og måler deres rækkevidde ved udelukkende motorvejskørsel. Du kan dermed få et billede af, hvor langt elbilerne reelt kan køre, når hastigheden er 110 km/t i en længere periode.   

Læs mere: Se elbilernes rækkevidde ved motorvejskørsel

Illustration af underoverskriftHvor hurtigt forventer du, at elbilen kan lades op?

Kører du ofte længere ture, er det naturligvis en god idé at vælge en bil med et batteri, der giver lang rækkevidde. Det kan begrænse, hvor meget du behøver at lade på farten.

Rækkevidden er vigtig, men det er ladehastigheden også. Det er den tid, som det tager at fylde strøm på batteriet. Hvis du er meget på farten, er det oplagt at benytte offentlige hurtig- og lynladere undervejs. Der kan dog være en begrænsning på, hvor meget strøm bilen kan tage imod. Nogle er hurtige til at lade op, mens andre bruger længere tid. Det kan ske, selv om de benytter præcis samme ladestander.

FDMs test af elbiler har vist, at det typisk tager fra 20 til 50 minutter at fylde 200 km rækkevidde på batteriet. Det er naturligvis forskelligt fra model til model, og derfor bør du undersøge, om din kommende elbil kan lades op i et passende tempo. Særligt hvis du ofte kører meget langt og skal lade på offentlige ladestandere.

Læs mere: Værd at vide om opladning af elbil

Hvis du for det meste kan nøjes med at benytte en ladeboks på hjemmeadressen, er ladehastigheden knapt så vigtig. Men hvilken ladeløsning skal du vælge? Skal det være en boks med eller uden serviceaftale? Eller noget helt tredje. Få hjælp til at vælge rigtigt med FDMs beregner til ladeløsninger.

Læs mere: Prøv FDMs beregner til ladeløsning

Illustration af underoverskriftHvad skal du huske ved prøvekørsel af en elbil?

Selvom elbiler minder meget om de biler, du har haft før, så er der forskelle. Når du er på besøg hos en bilforhandler, kan du bede om at få vist, hvor ladestikket sidder, og hvor kablerne kan ligge.

Det er også en god idé at få gennemgået, hvordan skærmmenuerne virker, og hvilke køreprogrammer bilen har.

Hvis bilen kan betjenes via en app på mobilen, kan det også være relevant at få vist.

Du bør altid tage en lang prøvetur i din – måske – kommende bil. Men det er især vigtigt i elbilen, fordi du her kan se, hvordan din kørestil påvirker forbruget og dermed rækkevidden. Kør både på landevej, i byen og på motorvej.

Afprøv regenereringen, hvor bilen bremser og lader batteriet, når du slipper speederen. Bliv ikke forskrækket over, hvor stille der er i kabinen – sådan skal det være. Pas til gengæld på den voldsomme acceleration, der er i mange elbiler.

Illustration af underoverskriftHvilke praktiske funktioner skal din elbil have?

Når benovelsen over at have kørt en elbil første gang har lagt sig, så husk at tjekke, om bilen dækker netop dine behov. De ting, som du er glad for i din benzin- eller dieselbil, vil du også sætte pris på i elbilen – eller savne, hvis de ikke er der.

Sidder du godt, og har du godt udsyn? Er kopholderne gode? Må der være tagboks på? Kan hunden være i bagagerummet?

Nogle elbiler kan sættes til at varme kabinen op, mens bilen er forbundet med en ladeboks. Det er også værd at undersøge, om bilen har den mulighed. Med denne funktion kan kabinen få en passende temperatur, inden du skal køre, uden at dræne strøm fra batteriet. Det er en praktisk løsning, som øger rækkevidden, og du slipper for at skrabe is af ruderne i de kolde måneder og kan stige ind i en lun kabine. Nogle biler kan også varme kabinen op uden at være tilsluttet en ladeboks, inden man sætter i gang. Det går ud over rækkevidden.

Udbuddet af elbiler med træk er stadig begrænset, og for nogle kan det være grund til at vælge de elektriske biler fra. Hvis du tit kører med trailer eller cykelholder på krogen, er der dog elbiler, som kan klare dette.

Læs mere: Se hvilke elbiler, der har anhængertræk

Illustration af underoverskriftHvad koster elbilen, når alt regnes med?

Når du sammenligner priser på forskellige elbiler, så vær opmærksom på, at der medfølger en ladeboks og et ladeabonnement til nogle elbiler. Det har en værdi af 10.000-12.000 kr., hvis du altså ville vælge samme løsning.

Det bør desuden være billigere at oprette en serviceaftale på din elbil end på en benzinbil. Undersøg, hvad det koster, og vær sikker på, at det lokale værksted kan servicere elbiler. Spørg også ind til batterigarantien. De fleste garanterer i dag, at batterikapaciteten er på mindst 70-80 procent efter 7-8 år.

Læs mere: Se hvor lang garantier elbilerne har

Elbiler kan være dyre at købe, men de er ofte billigere i drift end benzinbiler. Det viser FDMs beregninger.

Desuden har elbilerne ofte meget udstyr som standard, og de er altid udstyret med automatgear.

Det kan være en god idé at oprette et bilbudget, så du kender den reelle prisforskel på elbilen i forhold til en benzin- eller dieselbil. Det er vigtigt at beregne alle udgifter, da du på den måde får du et bedre sammenligningsgrundlag end blot ved at se på bilernes prisskilt. 

Når du skal købe elbilen, kan det foregå på en måde, som du måske ikke har prøvet før. Mange elbiler sælges ligesom fossilbiler gennem bilforhandlere, men et stigende antal elbiler kan kun købes via nettet. Der er både fordele og ulemper ved nethandlen, og du skal være klar over, at du har andre rettigheder i forhold til køb via forhandler.  

Læs mere: Sådan køber du trygt bil online

Hvordan vælger du den bedste ladeløsning?

At vælge den rette ladeløsning handler ikke kun om at finde en ladeboks. Det handler om at finde en løsning, som passer til dit daglige forbrug, kørselsmønster og muligheder for opladning. Bliv klogere på, hvilken ladeløsning der passer til dine behov. 

Læs mere om ladeløsninger