Køb af brugt elbil

Der mangler stadig erfaring med et egentligt brugtbilmarked for elbiler. Er du interesseret i en brugt elbil, bør du især være opmærksom på bilens batteri. Få overblikket over de ting, du skal huske at tjekke, inden du køber brugt.

Der mangler stadig erfaring med et egentligt brugtbilmarked for elbiler.
Viden

Der er endnu ikke så mange brugte elbiler til salg, at der er et stort erfaringsgrundlag. Desuden er teknologien i elbiler så anderledes, at erfaringer fra konventionelle biler kun kan bruges i begrænset omfang. 

At købe brugt handler for mange om at gøre en god handel, hvor den første ejer har taget den værste afskrivning. Det gælder også for de bilister, der ønsker at skifte til en elektrisk bil. Derfor er søgningerne på brugte elbiler steget markant de seneste år, og i dag er der lige så mange søgninger på en brugt Tesla Model 3 som på klassens mest solgte bil, VW Passat!

Salget af brugte elbiler er fordoblet de seneste tre år, og i 2020 blev der solgt godt 6.500 biler. Der er p.t. 2.000 elbiler til salg, og hvor det tidligere var danske biler, der var til salg, så er en stigende andel af bilerne importeret fra udlandet. Det gælder eksempelvis Audi e-tron og VW ID.3. Her gør statstilskud i eksempelvis Tyskland og Frankrig, at bilerne er billigere efter et halvt år som brugte.  

Hvis du overvejer køb af elbil, bliver det som udgangspunkt nødvendigt for dig med etablering af en ladestander eller adgang til en af de offentlige, da den eventuelt medfølgende nødlader af sikkerhedsmæssige årsager, ikke kan anbefales.

Hvad skal elbilen koste?

I nogle perioder er der kun få sammenlignelige elbiler til salg på brugtbilmarkedet, og det kan derfor være svært at bedømme, hvad en elbil er værd. Elbilens værdi er afhængig af udbud og efterspørgsel.

Værdien af en brugt elbil afhænger i høj grad også af bilens batteri. Er der ved købet stadig fuld kapacitet på batteriet, eller står bilen for at skulle have en ny batteripakke? Tidligere risikerede man at skulle udskifte et helt batteri til 250.000 kr. Men batterierne er dels blevet billigere, og dels kan man nu udskifte enkelte battericeller eller moduler, hvilket gør det markant billigere. Hav derfor en sund skepsis til bilens pris i forhold til bilens brug og dermed også batteri-pakkens alder.

Hvad med service og garanti på elbilen?

Så når du ser på brugt elbil, skal du være opmærksom på, hvor bilen har været registeret første gang. For da garantier ofte er betinget af korrekt service, er det også vigtigt, at du gennemgår servicehæftet eller servicehistorikken for at sikre, at bilen er ordentligt vedligeholdt. Bortset fra Tesla skal de fleste brugte elbiler have softwareopdateringer på værkstedet, så tjek at dette er blevet udført.

Der er forskellige garantier hos elbil-importørerne. Læs derfor garantibetingelserne for bilen, så du ved, hvordan du præcis er dækket, og om der fortsat er fabriksgaranti på den brugte elbil. Garantien er ofte baseret på et antal år og/eller et maks. antal kilometer.

Hvis den brugte elbil kommer fra udlandet, skal du være opmærksom på, at garantien på elbiler kan være forskelligt formuleret i de enkelte lande eller bilmærker. De fleste biler har dog en garanti, der dækker i hele Europa, men det skal du også sikre dig, før du skriver under på slutsedlen.

Det er særdeles vigtigt at nærlæse, hvordan de vitale dele af bilen, f.eks. bilens batteri, er dækket af garantien. Garantien på batterierne svinger ofte mellem fem og otte år alt efter bilmærke. Garantien er ofte udtryk for, hvor lang levetid importøren forventer for batteriet. Det er også muligt at tilkøbe særlige batterigarantier.

Se ofte stillede spørgsmål om elbil

Hvor lang tid holder batterierne på elbilen?

Ligesom vi kender det fra mobiltelefonen, bliver batterierne dårligere med tiden. Køber du en under et år gammel elbil, behøver du ikke at bekymre dig, bare garantien er i orden. Er den ældre, kan det være en god idé at tjekke bilens reelle rækkevidde.

Det gør du ved at få den ladet helt op og så køre batteriet tomt. Så ved du, hvor mange kilometer den reelle rækkevidde er. Husk på, at rækkevidden om vinteren typisk er 20-30 procent kortere på biler med varmepumpe, der er den bedste varmeløsning. Har de ikke varmepumpe, kan rækkevidden være endnu kortere. Det er vigtigt at vælge en bil, hvor rækkevidden er lang, fordi det giver bedst brugsværdi og bedre gensalgsværdi, når du skal sælge den igen.  

Hvis den brugte elbil ikke længere har fuld batteri-kapacitet, vil det få en betydning for bilens rækkevidde.

Den forventede levetid på et elbilbatteri er yderst vanskelig at afprøve, da der endnu ikke er udarbejdet klare definitioner på, hvornår et litium-ion batteri er defekt. Derfor deltager FDM i internationale tekniske arbejdsgrupper under FIA for bl.a. at få disse definitioner på plads.

Se også: Hvornår skal du vælge en elbil?

Hvad skal man kigge efter, når man køber brugt elbil?

Udviklingen af elbiler er i højeste gear, og inden for de seneste år er der kommet udstyr, som bare er et must. De bedste biler kan lade på tre faser, og det vil sige, at de kan lade med 11 kW hjemme. Bilen skal også helst have et hurtigladestik. Det mest udbredte hedder et CCS-Combo, og nogle biler har den japanske standard ChaDeMo, men det er ved at uddø og er ikke smart at vælge.

Når bilerne kommer fra udlandet, kan det betyde, at der ikke er varmepumpe, sædevarme eller andet udstyr, som man forventer i Danmark. Så det er vigtigt at gennemgå den konkrete bils udstyrsliste og ikke mindst oprette din egen ønskeliste, før du går på elbiljagt. Og fordi afgiften er 0 kr. på de fleste nye elbiler, skal du altid holde prisen på en brugt elbil op mod at købe en ny. Det er med til at gøre elbilen billig at eje.

Hvordan finansierer man en brugt elbil?

At købe en brugt elbil er ikke umiddelbart anderledes end at købe en konventionel bil. Selve bilen kan du få finansieret med f.eks. et traditionelt billån. Bemærk at nogle finansieringsinstitutter tilbyder særlige lån til elbiler med attraktive vilkår. Du skal være opmærksom på enkelte biler, hvor man lejer batteriet, og dette derfor ikke indgår i købsprisen for selve bilen. Du kan også overveje privatleasing, hvis du ikke er klar til at tage springet med at købe en elbil.

Hvad skal der stå i slutsedlen på min elbil?

Husk at få gennemgået slutsedlen af FDM, når du køber brugt bil. Hvis du skriver under med forbehold for vores godkendelse, kan du sende din slutseddel til en juridisk gennemgang hos os. FDM har også lavet et tillæg til slutsedlen, hvor der er særlige punkter for elbiler, og den skal du tage med til sælger.

Få hjælp til at vælge den rette elbil, når du er medlem af FDM

Få hjælp til at vælge den rette elbil

Med et FDM-medlemskab kan du få hjælp af vores eksperter indenfor bilteknik og jura, når du skal købe bil.

Læs mere om FDM-medlemskab

Få en testvindende bilforsikring hos FDM Forsikring - også til elbil

Få en testvindende bilforsikring - også til elbil

FDM Bilforsikring til elbil er kåret som bedst og billigst i test. Se hvor billig en forsikring, du kan få til din elbil.

Beregn pris