Der kan være penge at spare på at købe en brugt bil, da den første ejer har taget den værste afskrivning. Det gælder også for elbiler.
Antallet af brugte elbiler, som er til salg, har været stigende de seneste år. Det skyldes bl.a., at en større andel af bilerne er importeret fra udlandet, især Tyskland. Hvis den brugte elbil er din første elbil, bør du overveje dine muligheder for opladning, inden du køber.
Er der mulighed for at få etableret en ladeboks på din bopæl, eller kan du nøjes med adgang til offentlige ladestandere. Der følger ofte en nødlader med elbiler, som kan forbindes til en almindelig stikkontakt. Den løsning er dog kun til nødstilfælde og bør af sikkerhedsmæssige årsager ikke benyttes som permanent ladeløsning.
Læs mere: Hvornår må du bruge nødladeren?
Hvad skal elbilen koste?
Den brugte elbils værdi er afhængig af udbud og efterspørgsel. Selv om der er kommet flere elbiler til salg, er antallet ikke på højde med benzin- og dieselbiler. Derfor kan det være lidt vanskeligere at bedømme, hvad en brugt elbil er værd, hvis udbuddet af modeller svinger meget.
Værdien af en brugt elbil afhænger i høj grad også af bilens batteri. Er der ved købet stadig fuld kapacitet på batteriet, eller står bilen for at skulle have en ny batteripakke?
Tidligere risikerede man at skulle udskifte et helt batteri til 250.000 kr. Men batterierne er dels blevet billigere, og dels kan man nu udskifte enkelte battericeller eller moduler, hvilket gør det markant billigere. Hav derfor en sund skepsis til bilens pris i forhold til bilens brug og dermed også batteripakkens alder.
Hvad med service og garanti på elbilen?
Når du ser på brugt elbil, skal du være opmærksom på, hvornår og hvor bilen har været registeret første gang. Er den måske importeret? Garantier er ofte betinget af korrekt service, og det er derfor vigtigt, at du gennemgår servicehæftet eller servicehistorikken. På den måde kan du sikre dig, at bilen er ordentligt vedligeholdt og overholder garantibetingelserne.
Nogle elbiler skal have softwareopdateringer på værkstedet, så tjek at dette er blevet udført.
Der er forskellige garantier hos elbil-importørerne. Læs derfor garantibetingelserne for bilen, så du ved, hvordan du præcis er dækket, og om der fortsat er fabriksgaranti på den brugte elbil. Garantien er ofte baseret på et antal år og/eller et maks. antal kilometer.
Hvis den brugte elbil kommer fra udlandet, skal du være opmærksom på, at garantien på elbiler kan være forskelligt formuleret i de enkelte lande eller bilmærker. De fleste biler har dog en garanti, der dækker i hele Europa, men det skal du også sikre dig, før du skriver under på slutsedlen.
Det er særdeles vigtigt at nærlæse, hvordan de vitale dele af bilen, f.eks. bilens batteri, er dækket af garantien. Garantien på batterierne svinger ofte mellem fem og otte år alt efter bilmærke. Garantien er ofte udtryk for, hvor lang levetid importøren forventer for batteriet. Det er også muligt at tilkøbe særlige batterigarantier.
Læs mere: Se hvor lang garantier elbilerne har
Hvor lang tid holder batterierne på elbilen?
Ligesom vi kender det fra mobiltelefonen, bliver batterierne dårligere med tiden. Køber du en under et år gammel elbil, behøver du ikke at bekymre dig, bare garantien er i orden. Er den ældre, kan det være en god idé at tjekke bilens reelle rækkevidde. Hvis den brugte elbil ikke længere har fuld batteri-kapacitet, vil det afspejle sig i bilens rækkevidde.
Du tjekker rækkevidden ved at få bilen ladet helt op og så køre batteriet tomt. Så ved du, hvor mange kilometer den reelle rækkevidde er. Husk på, at rækkevidden om vinteren typisk er 20-30 procent kortere på biler med varmepumpe, der er den bedste varmeløsning. Har de ikke varmepumpe, kan rækkevidden være endnu kortere. Det er vigtigt at vælge en bil, hvor rækkevidden er lang, fordi det giver bedst brugsværdi og bedre gensalgsværdi, når du skal sælge den igen.
Du kan også få foretaget en batteritest, hvor højvoltsbatteriets reelle tilstand vil blive undersøgt. På den måde får du fuldt kendskab til batteriets tilstand på den bil, du ønsker at købe (eller sælge).
Den forventede levetid på et elbilbatteri er yderst vanskeligt at afprøve, da der endnu ikke er udarbejdet klare definitioner på, hvornår et litium-ion batteri er defekt. Derfor deltager FDM i internationale tekniske arbejdsgrupper under FIA for bl.a. at få disse definitioner på plads.
Hvad skal man kigge efter, når man køber brugt elbil?
Udviklingen af elbiler er i højeste gear, og inden for de seneste år er der kommet udstyr, som bare er en nødvendighed. De bedste biler kan lade på tre faser, og det vil sige, at de kan lade med 11 kW hjemme. Det betyder, at de kan lade væsentligt hurtigere end biler, som kun kan lade på en fase.
Bilen skal også helst have et hurtigladestik. Det mest udbredte hedder et CCS-Combo, og nogle biler har den japanske standard ChaDeMo, men det er ved at uddø og er ikke smart at vælge.
Når bilerne kommer fra udlandet, kan det betyde, at der ikke er varmepumpe, sædevarme eller andet udstyr, som man forventer i Danmark. Derfor er det vigtigt at gennemgå den konkrete bils udstyrsliste og ikke mindst oprette din egen ønskeliste, før du går på elbiljagt. Og fordi afgiften er 0 kr. på de fleste nye elbiler, skal du altid holde prisen på en brugt elbil op mod at købe en ny.
Hvordan finansierer man en brugt elbil?
At købe en brugt elbil er ikke umiddelbart anderledes end at købe en konventionel bil. Selve bilen kan du få finansieret med f.eks. et traditionelt billån. Bemærk at nogle finansieringsinstitutter tilbyder særlige lån til elbiler med attraktive vilkår.
Du skal være opmærksom på enkelte biler, hvor man lejer batteriet, og dette derfor ikke indgår i købsprisen for selve bilen. Du kan også overveje privatleasing, hvis du ikke er klar til at tage springet med at købe en elbil.
Læs mere: Skal du privatlease eller købe?
Hvad skal der stå i slutsedlen på min elbil?
Husk at få gennemgået slutsedlen af FDM, når du køber brugt bil. Hvis du skriver under med forbehold for vores godkendelse, kan du sende din slutseddel til en juridisk gennemgang hos os. FDM har også et tillæg til slutsedlen, hvor der er særlige punkter for elbiler, og den skal du tage med til sælger.
Læs mere: Få hjælp til slutsedlen af FDM
Brug for at kende dit batteris tilstand?
Som medlem af FDM kan du få testet højvoltbatteriet på din elbil eller plugin-hybrid med Aviloo Batteritest, og få kendskab til dit batteris tilstand – f.eks. i forbindelse med køb eller salg af bil.