Privatleasing af brugte biler: Her er de bedste tips

Det er ikke uproblematisk at privatlease en brugt bil, og du risikerer at ende med stor regning. Her er de typiske faldgruber, du skal undgå.

Leasing af brugt bil kræver omtanke.
Viden

Det kræver altid omtanke at privatlease en bil, men det kræver særlig omtanke, når det drejer sig om brugte biler. Her leaser du nemlig en bil, der allerede har kørt en del år på vejene, og hvor fabriksgarantien muligvis er udløbet. Så en brugtbilsleasing kan i sidste ende blive en dyr måde at have bil på. I hvert fald hvis du ikke sikrer dig ordentlige vilkår i din privatleasingkontrakt.

Nedenstående forhold dækker privatleasing (juridisk kaldet "operationel leasing") på en FDM-kontrakt eller en anden kontrakt med lignende forbrugertryghed.

Illustration af underoverskrift Hvorfor er vilkår for leasing vigtige?

Leasingkontrakter er mangfoldige, og det er derfor individuelt, hvad de enkelte bilforhandlere sætter af vilkår i en privatleasingkontrakt. Uanset om det handler om privatleasing af ny eller brugt bil.

Du skal derfor sætte dig grundigt ind i vilkårene. FDM har sammen med finansieringsselskabernes interesseorganisation, Finans og Leasing, udarbejdet FDM leasingkontrakt. Du bør som et minimum sikre, at den bilforhandler, du privatleaser hos, bruger FDM leasingkontrakt eller en anden kontrakt med tilsvarende trygge vilkår.

Læs mere: Gør brug af FDM leasingkontrakt

Illustration af underoverskrift Hvordan leaser du bedst brugt bil?

En brugt bil har allerede et slid på de tekniske dele, og risikoen for, at bilen går i stykker, er derfor også større end ved nye biler. Sørg for, at leasinggiver har det fulde ansvar for bilens tekniske stand og service.

Du skal sikre dig, at der er garanti på bilen i hele den periode, du skal have den. Ellers risikerer du at komme til at stå med store værkstedsregninger. Såfremt bilens fabriksgaranti er udløbet og leasinggiveren alene påtager sig ansvar som hvis der var tale om køb, bør du sikre dig en god service- og reparationsaftale i tillæg til leasingaftalen, som helst skal omfatte sliddele.

Læs mere: Fordele og ulemper ved en service- og reparationsaftale

Du skal også sætte dig ind i, om der er kilometerbegrænsning for bilen, og hvad den samlede privatleasingudgift for perioden bliver. Det er blot nogle af de vilkår, der skal være på plads, inden du skal overveje en privatleasing af en brugt bil.

Læs mere: Vigtigt at vide om privatleasing

Illustration af underoverskrift Hvad er faldgruberne ved leasing af brugt bil?

  • Bilen har allerede en del kilometer på vejen. Sørg for, at udlejer har det fulde ansvar for bilens tekniske stand – herunder service.
     
  • Bilens fabriksgaranti gælder ikke nødvendigvis længere. Sørg for at få en reparationsgaranti for hele privatleasingperioden.
     
  • Vær opmærksom på bilens alder (modelår). Jo ældre bilen er, jo mindre sikkerhedsudstyr er bilen født med. Vurder om niveauet af sikkerhedsudstyr er acceptabelt for dig, og om den samlede leasingydelse passer til bilens alder.
     
  • Dækkene er slidt ned og skal skiftes. Ofte står du selv for vedligeholdelse af dæk og har dermed også udgiften.
     
  • Bilen har allerede kørt en del kilometer, så det er i de kommende år, der begynder at komme reparationer på bilen. Hvis privatleasingbilen skal på værksted, skal du have mulighed for en lånebil.
     
  • Nogle bilforhandlere kræver en engangsydelse i forbindelse med privatleasing – andre gør ikke. Få et overblik over den fulde økonomi for bilen, før du privatleaser.
     
  • Uanset om du leaser brugt eller ny privatleasing bil, er der som udgangspunkt en kilometerbegrænsning. Få et kilometerantal, der er så realistisk som muligt, og sæt dig ind i taksterne for at overskride kilometerbegrænsningen.

Har du brug for hjælp til privatleasing? 

Husk, at du som medlem af FDM kan få hjælp af juridiske rådgivere, som bl.a. kan gennemgå leasingkontrakten med dig, inden du skriver under.

Få rådgivning