Disse regler gælder om nummerplader

Her kan du læse regler om nummerplader og krav til montering samt få svar på ofte stillede spørgsmål om nummerplader.

Nummerplade skrues fast
Viden

Her kan du læse mere om regler vedrørende nummerplader bl.a. om kravet til fastgørelse af dem, du kan få en guide til, hvordan du selv fastgør/monterer dem, og få råd om hvad du gør, hvis de bliver stjålet eller bortkommer.

Skal nummerplader være fastgjort?

Det er lovpligtigt, at nummerplader skal være skruet fast på person- og varebiler. Loven trådte i kraft 15. november 2015. Kravet til fastgørelse af nummerplader har til formål at nedbringe/begrænse tyveri af bilers nummerplader.

Hvordan skal nummerpladen være fastgjort?

Lovens krav er, at pladerne skal være skruet fast med to skruer eller bolte. Disse skal dækkes af en plastikhætte i nummerpladens farve. Hætten skal sidde så fast, at den skal klikkes af med f.eks. en skruetrækker. Fastgørelsen må ikke gå ud over læsbarheden af nummerpladen. 

På skat.dk kan du læse mere om godkendte metoder til at fastgøre nummerplader og alternative fæstningsmetoder.

Læs mere: Godkendte metoder til fastgørelse af nummerplader (eksternt link)

Guide: Sådan skruer du selv nummerplader på

Skulle du mangle at fastgøre dine nummerplader på bilen, kan du følge denne gør det selv-guide. Du skal bruge: en boremaskine, en tusch og to skruesæt (skruer og hætter i nummerpladens farve).

Nummerpladeramme, som er forberedt til at fastskrue nummerpladen, og skruesæt kan bl.a købes hos FDM.

Udmål og bor huller

Afmonter nummerpladen og skru nummerpladeklikramme af bilen.

Mål ud til hullerne ved at lægge nummerpladen oven på klikrammen og vend rammen om. Marker med en tusch hvor hullerne skal bores bagsiden af nummerpladen. Det er nemmest at borer i den plane del af nummerpladen.

Bor nu forsigtigt de to huller. Undgå så vidt muligt at bore i tal og bogstaver.

Undgå så vidt muligt at bore ekstra huller i bilen, da det kan komme i konflikt med bilens garantibestemmelser.

Fastgør nummerpladerne

Nummerplade-klikrammen skrues på bilen igen. Sæt nummerpladen tilbage i klikramme. Sæt nu skruerne i nummerpladen og fastgør nummerpladen til klikrammen.

Klik hætter på

Til sidst klikker du de to hvide plastikhætter på skruerne. Der findes plastikhætter i gul, blå, sort og hvid, så hætten kan matche baggrundsfarven på de typer nummerplader, der findes.

Der findes plastikhætter i gul, blå, sort og hvid, så hætten kan matche baggrundsfarven på de typer nummerplader, der findes.

Bliver fastgørelse af nummerplade tjekket ved syn?

Fastgørelsen af nummerpladerne er en del af synskravene. Mangler fastgørelse eller opfylder fastgørelsen ikke lovens krav, kan bilen kun opnå ’betinget godkendelse’ til syn.

Læs mere: Hvilke regler gælder ved syn

Hvor stor er bøden for ikke at skrue nummerpladen fast? 

Det koster 1.000 kr. i bøde, hvis man ikke har fastgjort sine nummerplader.

Hvilke regler gælder om fastgørelse gælder for andre nummerplader?

Der er ikke krav om, at nummerplader på motorcykler, knallerter, trailere og campingvogne skal fastgøres med skruer og plastikhætte. Der er dog krav om, at disse nummerplader skal være solidt monteret på dit køretøj. 

Den såkaldte 3. nummerplade til f.eks. cykelbom, skal heller ikke fastgøres med skruer.

Nummerplader fra før 1. april 1976 og historiske nummerplader er fritaget for at opfylde kravene. De skal fastgøres på en måde, der passer til køretøjet. 

Læs mere: Bekendtgørelse om fastgørelse af nummerplade (eksternt link) 

Hvad gør du, hvis dine nummerplader bliver stjålet/bortkommer?

Hvad du skal gøre, afhænger af, om du om du har fået stjålet en eller begge nummerplader.

På Motorstyrelsens hjemmeside og på skat.dk kan du finde den gældende vejledning om, hvad du skal gøre i hvilke situationer. Du finder også de relevante links til Motorregisteret, hvor du digitalt kan indberette, erklære, afmelde, bestille – hvad der nu er påkrævet i din situation.

Læs mere: Om mistede, stjålne og beskadigede nummerplader (eksternt link)

Er dine nummerplader blevet stjålet under kørsel/ophold i udlandet, så vær særligt opmærksom på at have kontakt til og aftale med dit forsikringsselskab (om f.eks. hjemtransport af din bil uden plader) inden, du afmelder dine nummerplader, så der ikke opstår problemer med at "finde" din bil i alle de forskellige systemer, der er afhængige af nummerplade-oplysninger.

Kan man få nye nummerplader hos FDM?

FDM er en del af det digitale motorregister. Derfor kan du få udleveret nummerplader og foretage ejer/brugerskifte på vores testcentre i hele landet. 

Du behøver ikke være medlem af FDM, du skal blot bestille tid til et af vores testcentre og møde op med de relevante papirer, så klarer vi resten.

Book tid: Få nye nummerplader hos FDM

Brug for nummerpladeramme?

I FDMshop.dk finder du et bredt udvalg af udstyr til bilen – også nummerpladerammer til brug for montering af nummerplader. 

Besøg FDMshop.dk