Så tung en trailer eller campingvogn må din bil trække

Det er dit kørekort og din bil, der bestemmer, hvor tung en trailer eller campingvogn du må trække. Læs om reglerne og find vores beregner.

Bil med campingvogn kører på vej om sommeren.
Viden

Det kan godt være lidt vanskeligt at finde ud af, hvor tung en trailer eller campingvogn bilen må trække i forhold til dit kørekort og bilens og anhængers registreringsattest.

Du skal nemlig både tage højde for, hvilken type kørekort du har, finde ud af hvor meget din bil må trække, og undersøge hvor tung din anhænger må være. 

Vil du have styr på, hvor meget du må trække med din bil? Med FDMs trailer- og campingvognsberegner kan du få hjælp til at få overblikket.  

Prøv FDMs trailer- og campingvognsberegner

Illustration af underoverskriftHvad må du trække med et almindeligt kørekort?

De fleste danske bilister har et kategori B-kørekort, det vil sige et almindeligt kørekort, der giver ret til at køre en bil på højst 3.500 kg totalvægt. Med et B-kørekort må du må altid køre med en anhænger på op til 750 kg totalvægt, men altså kun hvis bilen er godkendt til at kunne trække en sådan vægt.

Eksempel: Du har en bil med en tilladt totalvægt på 2.000 kg. Din anhængers tilladte totalvægt er 1.600 kg. Er anhængerens totalvægt over 750 kg, må bilens tilladte totalvægt og anhængerens tilladte totalvægt tilsammen ikke overstige 3.500 kg.

Denne kombination giver 3.600 kg og betyder altså, at du kommer over 3.500 kg tilsammen. Du må altså ikke køre med denne kombination med et B-kørekort.

Illustration af underoverskriftHvilke regler gælder for et ”gammelt” kørekort?

Har du taget kørekort før 1. maj 2009, må du dog vælge at lade den størst tilladte påhængsvægt for bilen, der er anført på bilens registreringsattest, gælde i stedet for den største tilladte totalvægt, som findes på anhængerens registreringsattest, men uden dog at overstige 3.500 kg.

Eksempel: Du har en bil med en tilladt totalvægt på 2.000 kg. Din anhængers tilladte totalvægt er 1.600 kg. Den størst tilladte påhængsvægt for bilen er 1.500 kg. Da kombinationen af bilens tilladte totalvægt og den størst tilladte påhængsvægt for bilen maksimalt er 3.500 kg, må du i dette tilfælde køre med vogntoget, men du må kun laste påhængskøretøjet, så det maksimalt vejer 1.500 kg. Bemærk dog, at denne kombination kun er lovlig i Danmark.

Illustration af underoverskriftHvad gælder for trailerkørekort B+ og B/E? 

Kan du af den ene eller anden grund ikke "holde vægten", men overstiger kørekortkategori B-grænsen på 3.500 kg, kan du tage et såkaldt B/E trailerkørekort, hvilket giver dig ret til at køre med et vogntog med en samlet totalvægt på op til 7.000 kg. Trailerkørekortet kræver 4 teorilektioner, 6 praktiske timer og en praktisk prøve.

Fra 2013 blev det en mulighed for at udvide B-kørekortet med et B+, hvilket giver dig ret til at køre med et vogntog med en totalvægt på op til 4250 kg, uanset om anhængerens totalvægt overstiger 750 kg.

Undervisning til B+ kørekortet vil følge samme plan som undervisningen til B/E kørekortet. Eneste forskel på de to kørekort er, at køretimerne og køreprøven vil kunne klares med et mindre vogntog for B+, end hvis du skal tage B/E kørekort. B+ vil være anført med kode på kørekortet, på samme måde som hvis kørekortet indeholder kode om, at føreren skal benytte briller eller kontaktlinser. Koden er i henhold til EU-direktivet, som udenlandske myndigheder forventes at kende.

Husk, du uanset kørekorttype aldrig må køre med en anhænger, der er tungere end det, din bil er godkendt til at trække.

Illustration af underoverskriftHvorfor er registreringsattesten vigtig?

Det fremgår af bilens registreringsattest, hvor meget den må trække. Dette står under punktet: "påhængskøretøjets største tilladte totalvægt m/bremser" eller "påhængskøretøjets største tilladte totalvægt u/bremser". Du må aldrig læsse mere i traileren eller campingvognen end op til den vægt, som bilen er godkendt til at trække.

Anhængerens største tilladte totalvægt fremgår anhængerens registreringsattest, og er den vægt, som henholdsvis traileren eller campingvognen maksimalt må veje inklusive gods.

Læs mere: Totalvægt og lastevægt for anhængere

Du må gerne køre med en anhænger, der har en tilladt totalvægt, der er højere end det, din bil må trække. Det kræver blot, at du ikke laster anhængeren mere, end at den maksimalt vejer det, som din bil må trække. Derudover skal du huske at tage højde for, hvor meget du må trække med dit kørekort.

Eksempel: Din bil må trække 1.000 kg. Du låner en trailer med en tilladt totalvægt på 1.100 kg og en egenvægt på 800 kg. Du må derfor kun fylde traileren med 200 kg, så den maksimalt vejer 1.000 kg.

Illustration af underoverskriftHvordan foregår opvejning af påhængsvægt?

Ønsker du at undersøge muligheden for at få opvejet din påhængsvægt, kræver det indgående informationer om det enkelte køretøj helt ned på stelnummer. Sådanne informationer kan kun indhentes hos fabrikanten eller dennes repræsentant (importør eller forhandler).

Det vil derfor altid være nødvendigt at kontakte forhandler eller importør med oplysninger om stelnummer, hvis du ønsker at undersøge, om påhængsvægten kan ændres. Det er også kun fabrikant, importør eller forhandler, der kan udstede tilladelse til ændring af påhængsvægt.  

Illustration af underoverskriftHvad er vogntogsvægt?

Vogntogsvægten er et begreb, som alt for mange desværre ikke har kendskab til eller tager højde for. Vogntogsvægten er den maksimale tilladte samlede vægt, som bilen er godkendt til for både bil og påhængskøretøj sammenkoblet inklusive passagerer, bagage og last. 

Vogntogsvægten fremgår af bilens typeplade og i mange tilfælde på nyere biler også af registreringsattesten. Det er meget vigtigt at sætte sig ind i vogntogsvægten, især når man kører med campingvogn, da nogle bilers vogntogsvægt er lavere end summen af bilens totalvægt og bilens størst tilladte påhængsvægt. 

FDM har set flere eksempler på bilejere, som anskaffer sig en campingvogn i den tro, at alt er i orden, så længe bilens største påhængsvægt matcher campingvognens totalvægt. Men hvis bilens vogntogsvægt er lavere end bilens største påhængsvægt sammen med campingvognens totalvægt, så er kombinationen ikke lovlig, hvis bilejeren udnytter både bilens største påhængsvægt og campingvognens totalvægt maksimalt.

Bilisten må derfor sikre sig, at bilen og campingvognens faktiske vægt ikke overstiger vogntogsvægten. Det vil sige, at bilisten ikke kan udnytte totalvægte på bil og campingvogn på samme tid, men vælge hvor vægten bedst kan udnyttes.

Illustration af underoverskriftHvorfor skal campingvognen vejes?

Ofte vejer påhængskøretøjet mere, end vi bilister går og tror. FDM har erfaret, at alt for mange bilister er overraskede over, at de rent faktisk kører med overvægt.

Det er en god idé at veje campingvognen, så du kender dens reelle egenvægt.  Det er ikke unormalt, at fugt er skyld i, at en campingvogn tager 10% på i vægt over tid. 

Egenvægt/køreklar vægt på en nyindkøbt campingvogn skal betegnes som en ”rå” vægt. Dertil skal lægges vægt af eftermonteret udstyr som mover, batterier, AC-anlæg, antenne/parabol, solcelleanlæg, markise med mere. Oveni dette kommer naturligvis vægten af service og bestik, gasflaske, fortelt, campingstole, toiletvæsker samt vand, mad og drikke. 

Ved køb af campingvogn anbefaler FDM derfor, at den kommer med en vejeseddel, så du kender vognens reelle egenvægt.

Hvis du er i tvivl om påhængskøretøjets faktiske vægt, findes der virksomheder i hele landet med godkendte vejere og målere. Det anbefales at vælge et sted, hvor der udstedes dokumentation i form af en vejeseddel. Vær opmærksom på en vejeseddel har begrænset gyldighed.

Brug for udstyr til din trailer?

Husk, i FDMshop.dk kan du købe udstyr til din trailer som f.eks. transportnet, remme og stropper. Køb udstyr til trailer