Guide til køb af trailer

Det kan godt betale sig at undersøge markedet, inden du køber trailer. Ud over størrelsen kan trailere have forskellige opbygninger, tilbehør og tilgængelighed.

Undersøg markedet, inden du køber trailer
Viden

Før du køber trailer, er det en god idé at vurdere, hvilket behov den skal opfylde. Skal du primært bruge den til at køre haveaffald til genbrugspladsen, eller skal duflytte større og tungere ting.

Størrelse på traileren

Trailere fås i mange størrelser. Ofte er vognbunden bygget af plader med et mål på 122 cm, som enten kan afgøre længden eller bredden af traileren. Skal du selv køre med byggeplader, der almindeligvis også måler 122 cm, kan du ikke bruge de mindste typer, da det indvendige mål altid er mindre end 122 cm.

Har du behov for at transportere en motorcykel, havetraktor eller lignende, bør du prøve traileren før køb.

Tjek hvordan siderne på traileren kan åbnes. Her kan der være stor forskel mellem de billige og de lidt dyrere versioner.

Opbygning

De mest almindelige trailere er opbygget med en galvaniseret stålramme med galvaniserede stålsider og fast træfiberbund. Galvaniseringen gør stålet næsten uforgængeligt, og vedligeholdelsen af traileren er begrænset til næsten ingenting. Vognbunden er særdeles holdbar, men en presenning over traileren vil forlænge levetiden af vognbunden betydeligt.

Hjul

Almindeligvis er trailere enten forsynet med hjul på 13-tommer fælge, som sidder på siden af traileren eller 10-tommer hjul, der er monteret under vognbunden.

Forskellen er, at trailerne med de store hjul har en lavere læssehøjde, idet vognbunden er bygget ned mellem hjulene. Trailere med små hjul under vognbunden har derimod en større lasteflade, idet vognbunden går ud over hjulene. Særligt versionerne med små hjul kan have to aksler for øget lasteevne. 

Tilgængelighed

Tjek hvordan siderne på traileren kan åbnes. Her kan der være stor forskel mellem de billige og de lidt dyrere versioner. Den helt fleksible opbygning giver mulighed for, at de to sider samt for- og bagsmæk kan lukkes op. Andre har fast forsmæk, mens andre igen kun har oplukkelig bagklap.

Vær opmærksom på låsetøjets kvalitet, hvor de billigste trailere kan have en noget ringere kvalitet.

Beregner - hvor meget bilen må trække

Bremser

De mindste trailere er oftest uden bremser. Det er ikke noget problem i praksis, og bremsetest udført af FDM har tidligere vist, at bremselængderne ikke øges ved kørsel med tom trailer.

Med fuldt læs på en 500 kg-trailer uden bremser øges bremselængden fra 80 km/t med 2-3 meter. Bremselængden øges med 4-5 meter  med en fuldt læsset trailer med bremser på 1.200 kg.

Bemærk, at der i bilens registreringsattest er angivet vægtgrænser for kørsel med trailer med og uden bremser. Har traileren bremser, bør du jævnligt afprøve dem. Kravet til serviceeftersyn er noget større end for trailere uden bremser.

Læs også om fartgrænser for trailere

Tilbehør

Uanset mærke kan du købe masser af tilbehør - f.eks. presenning, næsehjul, ekstra sider, ramper og meget mere.

Du kan også købe en tyverisikring. En enkel og effektiv sikring er en stålkasse, der spændes fast på selve koblingsgrebet på traileren. De koster fra nogle hundrede kroner og opefter.

Køb udstyr i FDMshop.dk

Nummerplade

Der kan være forskel på, om du køber sin trailer i et byggemarked eller hos en decideret trailerforhandler. Ved byggemarkedet skal du som hovedregel selv sørge for at afhente nummerpladen hos en nummerpladeoperatør som fx FDM. Du skal også selv montere nummerpladen.

Køber du hos en trailerforhandler klarer forhandleren almindeligvis denne opgave, men enkelte tager et gebyr for ulejligheden. Trailere skal ikke synes jævnligt som biler, men er de over fem år gamle, skal de almindeligvis synes ved ejerskifte.

Læs mere: Syn af trailer

El-system

Alle trailere er som udgangspunkt beregnet til synsfri sammenkobling. Det betyder, at el-systemet er standardiseret med 12-volt pærer og et almindeligt 7-polet stik. Mange biler leveres dog med 13-polet stik, og i så fald må du enten ændre stikket på traileren eller montere en 13/7-adaptor mellem trailer og bil.

Læs også: Sådan monterer du en trailer


Bestil vejhjælp til din trailer