Autostol: 9 mdr.-12 år (9-36 kg)

Autostole i denne vægtklasse er såkaldte kombi-stole, hvor autostolen ændres i takt med, at barnet vokser. Autostolen kan derfor bruges fra barnet vokser ud af babyautostolen, til barnet er stort nok til at kunne benytte bilens almindelige 3-punktssele.

Nogle autostole er såkaldte kombi-stole, der kan ændres i takt med, at barnet vokser.
Fotograf:
Viden

At stolen er en kombi-autostol betyder, at man aktivt skal foretage ændringer på autostolen i løbet af den tid, barnet bruger stolen, så autostolen tilpasses til barnets størrelse. Det kan være ændringer som afmontering af stolens bund, pude eller seler i takt med barnet vokser.

Bagudvendt eller fremadvendt

Nogle kombistole bruges bagudvendt i starten og fremadvendt, når barnet er blevet større. En fremadvendt autostol må aldrig monteres bagudvendt eller omvendt, med mindre autostolen er fremstillet specifikt til det. Læs manualen grundigt inden brug, så du er sikker på, hvordan autostolen skal monteres. En bagudvendt autostol fylder væsentlig mere end en fremafvendt, så husk at sikre dig, at der er plads til autostolen i bilen.

skal du have plads til flere autostole ved siden af hinanden, er det en god idé at undersøge størrelsen på de enkelte autostole inden køb

Nogle modeller er udstyret med en beskyttelsespude foran maven i stedet for indvendige seler. I tilfælde af en ulykke er det sikkerhedspuden, som fanger barnets overkrop og fordeler belastningen på et stort område. Det giver en god sikkerhed og beskyttelse af barnets følsomme områder som nakke og skuldre.

Sidebeskyttelsespuder

Nogle autostole er udstyret med ekstra sidebeskyttelse, som fx benævnes som SICT, sideairbags eller sidebeskyttelsespuder. Det giver rigtig god beskyttelse i tilfælde af en sidekollision, og kan specielt anbefales til biler der ikke har sideairbags. Vær opmærksom på at stole med sidebeskyttelsespuder fylder mere i bredden end stole uden.

Montering med isofix eller sele

Har din bil isofix, anbefaler FDM at du vælger en stol med isofix. Bilens isofix består af to små metalbøjler, som sidder skjult mellem bilens bagsæde og bagsædets ryglæn. Isofix montering er let, øger sikkerheden og mindsker risikoen for fejlmontering af autostolen.

Læs også: Guide til at finde den rette autostol

Flere børn i bilen

Ud over at bagudvendte autostole fylder mere end fremadvendte, kan der også være stor forskel på størrelsen af de enkelte modeller af autostole. Så skal du have plads til flere autostole ved siden af hinanden, er det en god idé at undersøge størrelsen på de enkelte autostole inden køb.

Test af kombistole

Tidligere klarede kombistolene sig mindre godt i test, men de senere års forbedringer har gjort, at flere kombistole nu opnår topkarakterer i testresultat.

Nogle kombistole er godkendt til nyfødte. FDM anbefaler dog,  at man først bruge denne type autostole, fra barnet er 6 måneder, da babyautostolenes størrelse og mindre seler er mere velegnede til nyfødte end kombistole. Kombistolen kan med fordel bruges til børn, som er vokset ud af babyautostolen, og som ikke er store nok til at benytte en autostol i kategorien 9-18 kg.

Læs også: FDMs test af autostole

Hvornår kan barnet sidde uden autostol?

Når barnet måler 135 cm må det fastspændes i bilens almindelige 3-punktssele uden brug af autostol eller selepude. FDM anbefaler dog, at barnet forbliver i autostolen så længe som muligt, såfremt barnets vægt ikke overstiger den godkendte vægtgrænse på autostolen, og barnets hoved maks. når 1/3 over kanten på stolen.

Læs også: Hvad siger loven om autostole 9-36 kg?

FDM forhandler kun de bedste autostole

I FDMs netbutik kan du se og købe testvinderne fra årets autostoletest samt andre autostole med gode testresultater.

Se og køb autostole i kategorien 9-36 kg i FDMshop.dk

Brug for hjælp?

Er du i tvivl om hvilken stol, der er den rigtige til dit barn, er du altid velkommen til at kontakte FDM.

Spørg os