Autostol: Nyfødt-15 mdr. (0-13 kg)

Her kan du læse, hvordan du på en sikker måde kan transportere dit spædbarn under kørsel i bil. Husk at købe autostolen i god tid, så du kan transportere dit barn sikkert hjem fra hospitalet.

Husk at købe autostolen i god tid, så du kan transportere dit barn sikkert hjem fra hospitalet.
Fotograf:
Viden

Transport af det nyfødte barn

Når du skal transportere dit spædbarn i bil, kan det enten foregå i en bagudvendt babyautostol godkendt til nyfødte, eller barnet kan ligge ned fastspændt i korrekt udstyr.

En bagudvendt autostol godkendt til nyfødte er en sikker og komfortabel måde at transportere barnet på. Autostolen fastspændes enten med bilens 3-punktssele eller klikkes i en base. Barnet fastspændes derefter med autostolens indvendige 3- eller 5-punktssele.

Babyautostolen må aldrig placeres på forsædet foran en aktiv airbag. Skal autostolen placeres på forsædet, skal airbaggen altså slås fra. Husk at tjekke, at airbaggen er slået korrekt fra - få evt. hjælp af en autoriseret bilforhandler. FDM anbefaler generelt, at børn altid placeres på bagsædet.

Læs også: FDMs autostoletest 2018

Hvis dit barn er for tidligt født

Er dit barn for tidligt født, eller skal du køre langt med dit spædbarn, kan du vælge en løsning, hvor barnet ligger helt ned, som fx Rømer Baby Sleeper, som er et produkt lavet specielt til for tidligt fødte børn og til de lange køreture. Disse typer autostole har dog et forholdsvist kort liggemål, og bruges derfor kun de første 0-6 måneder, afhængig af hvor hurtigt barnet vokser. Bemærk at autostole som Rømer Baby Sleeper er mere pladskrævende, da de optager to siddepladser. 

En bagudvendt autostol godkendt til nyfødte er en sikker og komfortabel måde at transportere barnet på

Basemonteret autostol

Nogle modeller kan monteres i en base, hvilket øger sikkerheden og mindsker risikoen for fejlmontering af autostolen. Basen monteres enten i bilens isofix beslag eller med bilens seler. Når basen er monteret, klikkes autostolen nemt af og på basen, som forbliver fastmonteret i bilen. Autostolen kan dog godt fastspændes i bilen uden basen, hvis den fx skal bruges i en anden bil.

Vælg isofix, hvis du har muligheden for det

Har du isofix i din bil, anbefaler vi, at du vælger en autostol med isofix-base. Bilens isofix beslag består af to små metalbøjler, som sidder skjult mellem bilens bagsæde og bagsædets ryglæn, og det er dette beslag isofix-basen klikkes fast i. Test viser, at montering med isofix højner sikkerheden væsentligt, og basen gør det samtidig lettere at af- og påmontere autostolen i hverdagen.

Læs også: Guide til at finde den rette autostol

Hvornår er det tid til at skifte autostol?

Hvornår det er tid til at skifte til en større autostol afhænger af dit barns vægt, højde og alder. 

  • Sørg altid for at overholde de vægtgrænser, som autostolen er godkendt til. Autostolene er testet inden for den vægtklasse, der er nævnt for den enkelte stol, så hvis vægten overskrides, kan det have konsekvens for barnets sikkerhed 
  • Barnets hoved må maks. være en tredjedel over kanten på autostolen 
  • Autostolens indvendige seler, som barnet er fastspændt med, skal komme vandret eller lidt oppefra ind på barnets skuldre. De må ikke komme nedefra. Kan de ikke rykkes længere op, kan det være tid til at skifte til en større autostol, hvis barnets vægt samtidig har nået grænsen, hvor det kan rykkes over i en større stol 
  • Barnets alder har også betydning for, hvornår barnet er fysisk stærkt nok til at kunne sidde i en større autostol, da mindre børns knoglebygning ikke er så stærk som de større børns. FDM anbefaler generelt, at barnet bliver i den bagudvendte babyautostol så længe som muligt, og som minimum til 9 måneders-alderen.

Læs også: Hvad siger loven omkring autostole 0-13 kg?

FDM forhandler kun de bedste autostole

I FDMshop.dk kan du se og købe testvinderne fra autostoletesten samt andre autostole med gode testresultater.

Se og køb autostole til børn i alderen 0-15 mdr. i FDMshop.dk

Brug for hjælp?

Er du i tvivl om hvilken stol, der er den rigtige til dit barn, er du altid velkommen til at kontakte FDM.

Spørg os