Den første autostol

Den første autostol skal være bagudvendt og gerne med Isofix. Køb din autostol i god tid før fødslen, så du kan nå at sætte dig ind i, hvordan du monterer den.

Den første autostol skal være bagudvendt
Viden

Det er altid en god idé at købe den første autostol i god tid. Så har du den også, hvis barnet kommer lidt tidligere end planlagt.

Tre gode råd til valg af den første autostol

Når du vælger autostol skal du tage udgangspunkt i disse råd:

  • Vælg en stol, der klarer sig godt i FDMs autostoletest
  • Køb en bagudvendt stol gerne med Isofix
  • Tjek at autostolen passer til din bil

Vælger du en stol med Isofix, så tjek i vejledningen til stolen, at den er godkendt til din bil.

Nogle autostole kan monteres på barne-/klapvogne. Men tag altid udgangspunkt i hvad autostolens primære formål er: sikker transport i bilen.

Det er altid en god idé at købe den første autostol i god tid. Så har du den også, hvis barnet kommer lidt tidligere end planlagt.

Hvis du har planlagt at føde på et hospital, så overvej tidligt, hvordan du kommer hjem med dit nyfødte barn.

Læs også: FDMs autostoltest

Læs også: Autostole regler og lovgivning

Prøv autostolen

Når du vælger autostol med Isofix, skal du sikre dig, at den er godkendt til din bil. Inden du kører den første tur med dit barn, så sæt dig ind i, hvordan du monterer stolen og spænder dit barn fast. Vi har lavet flere videoer om, hvordan du fastspænder barnet, men de fleste producenter af autostole har også videoer liggende på nettet.

Køb autostol i FDMshop.dk

Når stolen skal i brug

Det er vigtigt, at du monterer autostolen korrekt, da den ellers ikke beskytter dit barn optimalt.

  • Brug tid på monteringen – Læs både bilen og autostolens instruktionsbog 
  • Placér barnet i autostolen, der altid kan monteres bagud på bagsædet  - og i visse moderne biler bagudvendt på forsædet, hvis airbaggen af frakoblet.
  • Efterspænd selerne

Vi anbefaler, at du placerer dit mindste barn på bagsædet i højre side. Det er sikrest, hvis du skal holde ind til siden og skal have autostolen ud. Husk tæppe eller dyne og en lille kyse til dit barn.

Hvis du vælger at placere barnet i bagudvendt autostol på forsædet, skal du slå airbaggen fra. På nogle biler kræver det et besøg på værkstedet.

Taxa med det lille barn

Når du bestiller taxa , skal du undersøge, om du kan bestille en autostol, hvis du ikke selv har en. Er dit barn under 3 år, og er der ikke særligt godkendt sikkerhedsudstyr i taxaen, er det ikke et krav, at dit barn er spændt fast Det er dog et krav, at dit barn skal sidde på bagsædet. Selvom det er lovligt at køre med barnet uden sikkerhedsudstyr, er det ikke særlig sikkert.

Gode råd når du kører med små børn

Mange små børn falder ofte hurtigt i søvn, når bilen kører. Et grædende barn på bagsædet kan være stressende og gøre dig uopmærksom i trafikken. Hvis dit barn ikke vil stoppe med at græde, så hold ind til siden og tag en pause.

Bruger dit barn sut, så sørg altid for at have flere sutter liggende, hvis sutten skulle falde på gulvet. Det er også en god idé at sætte sutten fast med en suttesnor.

Sørg også for noget blødt, babylegetøj, der kan fastgøres til autostolen, så det ikke falder på gulvet under kørslen.

Hvor længe kan dit barn bruge autostolen?

Den første autostol kan du som regel bruge indtil barnet er 9 mdr.-18 mdr. Den næste størrelse autostol er godkendt fra barnet er 9 mdr.  I sidste ende handler det om, hvor stort barnet er både i forhold til højde og vægt. Du kan altid se på stolen, hvilken vægt/alder/længde, stolen er godkendt til. 

Læs også autostol fra 9. mdr. til 4 år.

Autostol til for tidligt fødte børn

Der kan være tilfælde, hvor barnet vil være for lille til en almindelig autostol. Kontakt FDMshop.dk, hvor du kan få relevant rådgivning.

Kontakt FDMs eksperter for rådgivning om autostol