Der er kommet stadig større fokus på materialeforbrug, transport af varer, udledning af skadelige stoffer og i det hele taget bæredygtighed for produkter. Derfor har vi her for første gang i en vinterdæktest også set på, hvordan de enkelte dæks miljømæssige egenskaber er. Her spiller ikke mindst levetiden en vigtig rolle.
Vi har naturligvis også testet dækkenes egenskaber på alle former for vejunderlag, så vi kan afgøre, hvilke dæk der er bedst til at stå fast, når det virkelig gælder.
Vi har testet 16 dæk i størrelsen 205/60 R16 og 16 dæk i størrelsen 225/45 R17. Den første gruppe passer til mindre SUV’er som f.eks. Citroën Berlingo, Hyundai Kona, Renault Captur og VW T-Cross. Disse biler er der mange af i Danmark, og når ejerne inden længe skal skifte til vinterdæk, er det denne test, der hjælper dem bedst med at finde det rette dæk.
Den anden gruppe omfatter de lidt større 17-tommerdæk, og det er typisk til de opgraderede udgaver af biler som f.eks. Audi A3, Kia Ceed, Peugeot 308, Skoda Octavia og VW Golf. Sådanne modeller er der et hav af i Danmark, og det er derfor en meget relevant dækstørrelse, vi her har kig på.
Levetid, miljø og støj
Blandt 16-tommerdækkene er det Dunlop Winter Sport 5, der vinder, mens det blandt 17-tommerdækkene er Continental WinterContact TS 870, der løber med sejren. I begge kategorier er der dog op mod 10 dæk, der leverer et resultat, der samlet set gør dem velegnede for os danskere. Hvilket af dem du skal vælge, kan afhænge af dine egne præferencer, og derfor har vi på nettet taget alle delresultaterne med.
I den nye miljø-kategori er det dækkets levetid, slidstyrke, vægt, rullemodstand, dækstøj ude og inde og det mere luftige begreb "bæredygtighed", der er set nærmere på. Sidstnævnte ser bl.a. på fabrikkernes placering i forhold til Europa, og om de producerer efter internationale miljønormer.
De dæk, der klarer sig bedst i denne del af testen, er for de flestes vedkommende også dem, der klarer sig bedst samlet set. Der er dog den spøjse undtagelse, at testens dårligste dæk faktisk klarer sig ret godt i den samlede miljøkategori, selvom det er et kinesisk produceret dæk. Det skyldes primært, at dækket næsten ikke er til at slide op, men da det desværre samtidig er ekstremt dårligt på våd vej, dumper det alligevel i Motors samlede vurdering.
Så nok betyder miljøet noget, men sikkerheden er trods alt det vigtigste, når du vælger nye dæk til bilen.
Vil du et spadestik dybere i dækkenes egenskaber? Herunder kan du hente et dokument med dækkenes deltestresultater, overblik over vægtning af de enkelte deltest og forklaring af den anvendte testpointskala.
Find test af din dækstørrelse
Herunder finder du FDMs test af vinterdæk (og helårsdæk) fra 2017 og til i dag. Du kan søge på dækdimensioner, mærke eller samlet stjernekarakter.
Find også alle test af sommerdæk i vores oversigtsartikel med alle vores online dæktest.
Læs mere: Søg i dæktest fra FDM
Har du brug for hjælp?
Som medlem kan du få rådgivning om valg af dæk til din bil og dine behov. Du kan også få kontrolleret bilens dæk. Desuden har du adgang til særlige rabatter på dæk og hjulskifte.