Gode råd når du vil købe campingvogn

Overvejer du at købe din egen campingvogn, så se her, hvad du skal have med i dine overvejelser, inden du handler.

Få gode råd til at købe campingvogn
Viden

Når du overvejer at købe campingvogn, er der flere ting, du skal tænke over. Skal campingvognen f.eks. være ny eller brugt? Hvor mange skal der være plads til, hvor tung en campingvogn må du trække, og hvordan er dine rettigheder i forbindelse med køb? Alt det er værd at overveje.   

Illustration af underoverskriftHvilke behov skal campingvognen opfylde? 

Som det første skal du selvfølgelig overveje, hvilke behov vognen skal opfylde. Det betyder konkret, at du skal gøre dig klart, hvor mange personer der skal kunne sove i campingvognen, og om campingvognen skal kunne klare vintercamping eller udelukkende bruges i sommerhalvåret. Har du mindre børn, så hav med i dine overvejelser, at de selvfølgelig vokser til, og evt. vokser ud af mindre køjepladser, som de passer til nu.    

En campingvogn er i mange tilfælde en større investering. Selvom værditabet på en campingvogn ikke er så stort som på en bil, kan det være en god idé at leje en campingvogn nogle gange, inden I kaster jer ud i at investere i en campingvogn. Ved at leje kan hele familien afprøve, om camping nu også er den rigtige ferieform for jer, inden I køber jeres egen. 

Illustration af underoverskriftHvor tung en campingvogn må du trække? 

Det er også vigtigt at undersøge, hvor stor en campingvogn du rent faktisk kan og må køre med. På din bils registreringsattest kan du se, hvad din bil må trække.  

Vær opmærksom på, at tunge campingvogne kan kræve, at du har et B/E-kørekort, det der også kaldes et trailerkørekort. 

Læs mere: Trailerkørekort 

FDM har udviklet en beregner til trailer og campingvogne. Med den kan du finde ud af, hvor meget netop du må trække med din bil og dit kørekort. 

Læs mere: Prøv FDMs beregner til trailer og campingvogne

Illustration af underoverskriftSkal campingvognen være ny eller brugt?

Der er fordele og ulemper ved både ny og brugt vogn. En ny campingvogn leveres med reklamationsret og måske en garanti, ligesom du næppe vil have udgifter til reparationer i de første par år.  

En brugt vogn er til gengæld billigere i anskaffelse, ligesom du oftest får fortelt og andet udstyr med i købet. Der kan dog være uforudsete udgifter til reparationer og udskiftning af ting, og derfor kan det være en fordel at vælge et udbredt mærke, så det er lettere at skaffe reservedele.

Køber du brugt, skal du desuden beslutte, om du skal købe af en forhandler eller en privatperson. Har du købt hos en forhandler, gælder din reklamationsret, uanset om du køber ny eller brugt. Køber du derimod brugt af en privat, har du ingen reklamationsret, da privatsalg typisk sker på vilkår af, at vognen købes "som beset". 

Særligt hvis du overvejer at købe en brugt vogn af en privatperson, bør du betinge dig, at der foretages et professionelt tjek af vognen, før du køber.  

På et testcenter kan du få testet vognens dæk, gasanlæg, lys og bremser, ligesom vognen vil blive gennemgået for skader og fugt. Viser vognen tegn på fugt eller skader, bør du som køber kræve, at skaderne bliver udbedret, eller at sælger sætter prisen ned.

Læs mere: Guide til køb af brugt campingvogn

Illustration af underoverskriftTip: Tag en prøvetur

Prøvekør campingvognen, før du køber. Det kan spare dig for dyre ærgrelser. 

Læg blandt andet mærke til, hvordan tilkoblingen virker - spænder den ordentligt fast på trækkrogen?

Er vognen udstyret med slingrestabilisator, bør du tjekke, at låsefunktionen virker, og at friktionsbelægningerne er intakte. Køber du en ældre vogn, har den formentlig ingen slingrestabilisator, og derfor skal den kontrolleres for slør, når den er koblet på bilen. 

Er vognen stabil under kørsel? Hvordan virker bremser og håndbremse? Du bør lave en bremseprøve ved at bremse kontant, men kontrolleret (ikke en nødopbremsning). Campingvognen skal glide ind i en bremsning på en måde, der føles som en hjælp, uden at hugge eller støde.

Illustration af underoverskriftTip: Få vognen vejet

Uanset om du køber ny eller brugt, anbefaler FDM, at du får en kontrolvejning af campingvognen, eller at der følger en vejeseddel af nyere dato med slutsedlen.  

Gamle vogne har det med at tage på med årene, fordi de suger fugt. Der er set eksempler på, at en campingvogn kan veje op mod 100 kg mere, end der står i registreringsattesten. Nye vognes vægt kan også afvige, fordi udstyret i vognen eksempelvis ikke er regnet med i vægten.  

Det er vigtigt for trafiksikkerheden, at du ikke kører med overlast, da overlast påvirker både bremselængde og køreegenskaber.  

Illustration af underoverskriftHvordan er dine rettigheder? 

Som forbruger har du altid reklamationsret på ting, du har købt hos en erhvervsdrivende. Det betyder, at du har ret til at klage over mangler, der var til stede ved købet, eller som kan formodes at have været under udvikling.  

Der er tale om en mangel, hvis vognen som følge af en konkret fejl afviger fra, hvad man normalt kan forvente af en tilsvarende vare.

Ifølge den nye købelov, der er trådt i kraft fra 2022, gælder det, at hvis du finder en mangel inden for de første 12 måneder efter levering gælder formodningsreglen. Det vil sige, at manglen formodes at have "været til stede" eller "under udvikling" ved levering, og så har sælger pligt til at udbedre manglen.

Har du købt din campingvogn før år 2022, gælder den tidligere købelov, og efter denne er "formodningsperioden", ikke 12 måneder efter levering af campingvognen, men 6 måneder efter levering. 

Hvis sælger ikke kan eller vil udbedre manglen, kan du i visse tilfælde have ret til at få et afslag i prisen, til at kræve omlevering eller helt annullere købet.

Er du medlem af FDM, kan vi rådgive dig om dine rettigheder som forbruger også i forbindelse med køb og reklamation.

Illustration af underoverskriftSkal du undersøge campingvognen? 

Du har ikke pligt til at undersøge vognen, hverken i forbindelse med købet eller ved levering, og sælger må derfor ikke afvise dig med den begrundelse, at du ikke har undersøgt vognen, inden du købte den, eller da du fik den.  

FDM anbefaler dog, at du undersøger vognen, snarest muligt efter at du har fået den. Du står bedre som forbruger i en eventuel reklamationssag, hvis du klager hurtigt efter købet. 

Vi ser desværre jævnligt eksempler på erhvervsdrivende, der prøver at liste ulovlige formuleringer ind i slutsedlen i et forsøg på at stille køberen dårligere. 

Efter den nye købelov, der trådte i kraft 1. januar 2022, skal du særskilt og specifikt acceptere eventuelle fejl på campingvognen, før dette ikke udgør en mangel i købelovens forstand. Sælgeren kan altså ikke blot skrive, at ”motoren er defekt”, ”uden garanti”, ”købt som beset” eller lignende. Medmindre du køber af en privat sælger, er den slags formuleringer ulovlige, og i øvrigt ugyldige, også når du køber en brugt campingvogn hos en forhandler.

Læs mere: Dit køb og købeloven

Illustration af underoverskriftHvordan er garantien? 

Hvis du vakler mellem to nye campingvogne, som lever op til alle dine krav og virker lige gode, kan du skele til hvilke garantier, der følger med vognen, hvis der følger nogen med. Du har ikke automatisk ret til en garanti – en garanti skal konkret være aftalt, og den er oftest på nye vogne, ikke brugte. 

En garanti stiller dig som køber bedre end det, du får med din reklamationsret, og dækker dig mod de fejl, den siger, i den periode, den siger. Det kan eksempelvis være 5 år, 10 år, 25 år osv. Nogle vogne sælges f.eks. med 5 års tæthedsgaranti eller fugtgaranti. 

Sælger må ikke “sælge” dig en garanti. Garantien skal være vederlagsfri. Sørg altid for at få garantiaftalen på skrift.  

Illustration af underoverskriftHvordan kan FDM hjælpe dig? 

FDM kan hjælpe dig med at gennemgå slutsedlen, før du skriver under på at købe en campingvogn, så du undgår unødvendige ærgrelser. Du kan også underskrive slutsedlen med et tillæg; forbehold for FDMs godkendelse.

FDM tjekker blandt andet:

  • Er alle de nødvendige oplysninger taget med i slutsedlen? Er det f.eks. udspecificeret klart nok, hvem der er sælger?
  • Er firmaet gået konkurs? (Det kan du ikke nødvendigvis se i butikken, og hvis det er tilfældet, står du uden reel mulighed for f.eks. at reklamere over vognen, hvis der skulle vise sig at være noget galt med den).
  • Tjek af restgæld i campingvognen, hvis du køber brugt.
  • Tjek af de juridiske formuleringer i salgsaftalen, er de korrekte og lovlige? Er der sat kryds i alle de for dig som køber rigtige bokse m.m.
  • Tjek af, at al den nødvendige dokumentation er taget med, f.eks. vejeseddel, fugtkontrol, gaskontrol eller aftaler om kontroller.

Læs mere: Se og print slutsedler fra FDM

Bemærk: FDM har udelukkende mulighed for at gennemgå slutsedler, der omhandler køb af ny eller brugt bil, campingvogn eller MC hos en forhandler. Hvis du handler med en privatperson, anbefaler FDM, at du også benytter slutseddel, men FDM har ikke mulighed for at gennemgå den.

Har du brug for hjælp? 

Som medlem af FDM kan du blandt andet få læst din slutseddel fra forhandler igennem af FDMs juridiske eksperter og få rådgivning om dine rettigheder som forbruger. 

Få rådgivning