Gode råd når du vil købe campingvogn

Overvejer du at købe din egen campingvogn, så se her, hvad du skal have med i dine overvejelser, inden du handler. Læs også, hvordan FDM kan hjælpe dig til at gøre en bedre handel.

Få gode råd til at købe campingvogn
Viden

Når du overvejer at købe campingvogn, er der flere ting, du skal tænke over. Udover at være en dejlig måde at holde ferie på, så er en campingvogn også en større investering, og en ikke helt uvæsentlig faktor, når du skal overveje køb af campingvogn, er økonomien. 

Selvom værditabet på en campingvogn ikke er så stort som på en bil, kan det være en god idé at leje en campingvogn nogle gange, inden du kaster dig ud i at investere i en campingvogn. Ved at leje kan familien afprøve, om camping nu også er den rigtige ferieform.

Kend dine behov før køb

Som det første skal du selvfølgelig overveje, hvilke behov vognen skal opfylde - hvor mange der skal kunne sove i den, skal den kunne klare vintercamping, hvornår bliver børnene for store til at sove i køjer. 

For det andet skal du finde ud af, hvor stor en campingvogn du rent faktisk kan og må køre med. På din bils registreringsattest kan du se, hvad bilen må trække. Tunge campingvogne kan kræve, at du har et såkaldt trailerkørekort - et B/E-kørekort.

Prøvekør campingvognen, før du køber. Det kan spare dig for dyre ærgrelser.

På FDMs beregner til trailer og campingvogne kan du finde ud af, hvor meget du må trække med din bil og dit kørekort.

Prøv beregner til trailer og campingvogne

Skal campingvognen være ny eller brugt?

Der er fordele og ulemper ved både ny og brugt vogn. En ny campingvogn leveres med reklamationsret og måske en garanti, ligesom du næppe vil have udgifter til reparationer i de første par år. 

En brugt vogn er til gengæld billigere i anskaffelse, ligesom du oftest får fortelt og andet udstyr med i købet. Der kan dog være uforudsete udgifter til reparationer og udskiftning af ting, og derfor kan det være en fordel at vælge et udbredt mærke, så det er lettere at skaffe reservedele.

Køber du brugt, skal du desuden beslutte, om du skal købe af en forhandler eller en privatperson. Har du købt hos en forhandler, gælder din reklamationsret, uanset om du køber ny eller brugt. Køber du derimod brugt af en privat, har du ingen reklamationsret, da privatsalg typisk sker på vilkår af, at vognen købes "som beset".

Vil du købe nyt, kan du måske spare lidt ved at gå efter modeller fra tidligere årgange eller høre sælgeren, om du kan få noget ekstraudstyr med i prisen.

Spørg en fagmand

Særligt hvis du overvejer at købe en brugt vogn af en privatperson, bør du betinge dig, at der foretages et professionelt tjek af vognen, før du køber. 

På et testcenter får du testet vognens dæk, gasanlæg, lys og bremser, ligesom vognen vil blive gennemgået for skader og fugt. Viser vognen tegn på fugt eller skader, bør du som køber kræve, at skaderne bliver udbedret, eller at sælger sætter prisen ned.

Tag en prøvetur

Prøvekør campingvognen, før du køber. Det kan spare dig for dyre ærgrelser.

Hvordan virker tilkoblingen? Spænder den ordentligt fast på trækkrogen? Er vognen udstyret med slingrestabilisator, bør du tjekke, at låsefunktionen virker, og at friktionsbelægningerne er intakte. Køber du en ældre vogn, har den formentlig ingen slingrestabilisator, og derfor skal den kontrolleres for slør, når den er koblet på bilen.

Er vognen stabil under kørsel? Hvordan virker bremser og håndbremse? Du bør lave en bremseprøve ved at bremse kontant, men kontrolleret (ikke en nødopbremsning). Campingvognen skal glide ind i en bremsning på en måde, der mærkes som en hjælp, uden at hugge eller støde.

Få vejet vognen

Uanset om du køber ny eller brugt, anbefaler FDM, at du får en kontrolvejning af campingvognen, eller at der følger en vejeseddel af nyere dato med slutsedlen. 

Gamle vogne har det nemlig med at tage på med årene, fordi de suger fugt. Erfaringen viser, at en campingvogn kan veje op mod 100 kg mere, end der står i registreringsattesten. Nye vognes vægt kan også afvige, fordi udstyret i vognen eksempelvis ikke er regnet med i vægten. 

Den ekstra vægt går både ud over, hvor meget øvrigt udstyr og bagage du kan have med, og køreegenskaberne ? og dermed i sidste ende trafiksikkerheden.

Læs mere: Vægtafgifter på campingvogne

Kend dine rettigheder

Som forbruger har du altid reklamationsret på ting, du har købt hos en erhvervsdrivende. Det betyder, at du inden for to år har ret til at klage over mangler, der var til stede ved købet, eller som kan formodes at have været under udvikling. 

Der er tale om en mangel, hvis vognen som følge af en konkret fejl afviger fra, hvad man normalt kan forvente af en tilsvarende vare. Hvis du finder en mangel  inden for de første seks måneder efter levering, formodes den at have "været til stede" eller "under udvikling" ved levering, og så har sælger pligt til at udbedre manglen.

Hvis sælger ikke kan eller vil, kan du i visse tilfælde have ret til at få et afslag i prisen, til at kræve omlevering eller helt annullere købet.

Undersøg vognen

Du har ikke pligt til at undersøge vognen, hverken i forbindelse med købet eller ved levering, og sælger må derfor ikke afvise dig med den begrundelse, at du ikke har undersøgt vognen, inden du købte den, eller da du fik den. 

FDM anbefaler dog, at du undersøger vognen, snarest muligt efter at du har fået den. Du står bedre som forbruger i en eventuel reklamationssag, hvis du klager hurtigt efter købet.

Vi ser desværre jævnligt eksempler på erhvervsdrivende, der prøver at liste ulovlige formuleringer ind i slutsedlen i et forsøg på at stille køberen dårligere.

Hvis du køber noget i en forretning, må der således ikke stå formuleringer som "købt som beset" eller "uden reklamationsret" i slutsedlen. Medmindre du køber af en privat sælger, er den slags formuleringer ulovlige,  og i øvrigt ugyldige,  også når du køber en brugt campingvogn hos en forhandler.

Hvad dækker en garanti?

Hvis du vakler mellem to nye campingvogne, som lever op til alle dine krav og virker lige gode, kan du skele til, hvilke garantier, der følger med vognen, hvis der følger nogen med. Du har ikke ret til en garanti, den skal konkret være aftalt, og det er oftest på nye vogne,  ikke brugte.

Hvis du vakler mellem to nye campingvogne, som lever op til alle dine krav og virker lige gode, kan du skele til, hvilke garantier, der følger med vognen

En garanti stiller dig som køber bedre end det, du får med din reklamationsret, og dækker dig mod de fejl, den siger, i den periode, den siger. Det kan eksempelvis være 5 år, 10 år, 25 år osv. Nogle vogne sælges f.eks. med 5 års tæthedsgaranti eller fugtgaranti.

Sælger må ikke sælge dig en garanti. Den skal være vederlagsfri. Sørg altid for at få garantiaftalen på skrift. 

Læs mere: Holder din garanti vand?

Det hjælper FDM dig med før køb

FDM kan hjælpe dig med at gennemgå slutsedlen, før du skriver under på at købe en campingvogn, så du undgår unødvendige ærgrelser. Du kan også underskrive slutsedlen med forbehold for FDMs godkendelse.

Kontakt FDM, før du køber

FDM tjekker blandt andet:

  • Er alle de nødvendige oplysninger taget med i slutsedlen? Er det f.eks. udspecificeret klart nok, hvem der er sælger?
  • Er firmaet gået konkurs? (Det kan du ikke nødvendigvis se i butikken, og hvis det er tilfældet, står du uden reel mulighed for f.eks. at reklamere over vognen, hvis der skulle vise sig at være noget galt med den).
  • Tjek af restgæld i campingvognen, hvis du køber brugt.
  • Tjek af de juridiske formuleringer i salgsaftalen, er de korrekte og lovlige? Er der sat kryds i alle de for dig som køber rigtige bokse m.m.
  • Tjek af, at al den nødvendige dokumentation er taget med, f.eks. vejeseddel, fugtkontrol, gaskontrol eller aftaler om kontroller.

Læs mere: Slutseddel til bil, MC og campingvogn

FDM anbefaler om camping: 

Læs gode råd om planlægning af campingferien

Køb ferieudstyr i FDMshop.dk