En Audi TT kører på en landevej med græs i forgrunden og træer i baggrunden
Biltest

Audi TT – Sidste tur i ikonisk sportsvogn

Audi TT har været et ikon, siden den kom frem i 1998. Vi har nu kørt den sidste tur i den smarte coupé, der i dag både er upraktisk og utidssvarende.
En Audi TT set bagfra, mens den holder på en landevej

Motors vurdering

Audi TT

14,7 km/l
Benzin
599.990 kr.
  • Design
  • Forbrug
  • Adgang til bagagerum
  • Pris
  • Plads på bagsædet
  • Ikke tre års garanti
Luk
Vis flere data

Fabriksdata

  • Motor
    2.0 liter – 4 cyl.
  • CO2 udledning
    155 g/km
  • Effekt
    197 hk
  • Moment
    320 Nm
  • Topfart
    246 km/t.
  • Acc. (0-100)
    6,6 sek.
  • Køreklar vægt
    1.355 kg
  • Maks. påhængsvægt
    0 kg
  • Bagagerum
    305 liter
  • Akselafstand
    251 cm
  • Garanti (bil/lak/rust)
    2 / 3 / 12
  • Mål
    L:419 cm B:183 cm H:135 cm

Motors tal

  • Beregnet økonomi 5,85 kr./km
Luk

Tiden er løbet ud for Audis ikoniske coupé TT. Designet er ellers nærmest lige så friskt og ikonisk, som da modellen kom frem i 1998, men tiderne dikterer et skifte til elbil, og det er svært i en bil, der kun er 135 cm høj.

Bilens lave taglinje er det, som gør den speciel. Det giver en intim kabine, for alt er tæt på dig som fører eller passager på forsædet. Det er meget få biler, der er lige så lave og dermed giver den særlige fornemmelse af at sidde i en speciel bil.

Audi TT har bagsæder, men her er kun plads til små børn. Både fordi benpladsen er meget kneben, men også fordi loftshøjden nærmest er ikke eksisterende. Og ja, det er faktisk bagklappen, der er taget for bagsædepassagererne, så mange har fået den i hovedet, når klappen er smækket i.

Kabinen i en Audi TT
I forhold til i en moderne bil springer den manglende trykskærm i øjnene i kabinen. Indretningen er mere retro, selv instrumentskærmen føles allerede lidt aldrende. 

Hvor hurtig er Audi TT?

Ligesom da modellen kom frem, er der kun en firecylindret motor på modelprogrammet. I en periode kunne TT også fås med V6-motor, men sjælen i bilen var den lettere rækkemotor med fire cylindre, og som i starten kan den fås med enten for- eller firehjulstræk.

Med forhjulstræk er der 197 hk til stede, og vælger du træk på alle fire, stiger effekten til 245 hk. Dermed skal du vælge, om accelerationen tager 6,6 eller 5,1 sekunder. Testbilen havde kun træk på forhjulene, og selvom små 200 hk lyder af meget, så føles det ikke sådan længere.

Årsagen er, at stort set alle andre nye bilmodeller er elbiler, og selvom de er tungere, så trækker elmotoren langt mere dynamisk, end en benzinmotor med turbo gør. Derudover er der en grænse for, hvor spændende motorlyden er, og efter den er dæmpet en del i TT-modellen, oplevede vi primært dækstøj på vores køreture.

Bagsæderne i en Audi TT
Bagsæderne er mere til bagage end til mennesker. Der er nærmest ingen benplads, og lofthøjden er også forsvindende lille. 

Hvad er Audi TT’s største konkurrenter?

Audi TT har altid mest været en designerbil, og det er den fortsat. Den kan fungere godt som feriebil, især fordi bagagerummet trods en lille størrelse på 305 liter er meget nemt at pakke, fordi bagklappen åbner højt op. Men med dækstøjen in mente er den heller ikke optimal.

Køreoplevelsen er i øvrigt ikke specielt bemærkelsesværdig, og den mangler noget kant for at skille sig ud. Er drømmen en køremaskine, så er pengene langt bedre brugt på Toyotas GR86. Og vil du have køreglæde og vind i håret, så er Mazdas MX-5 et langt bedre valg.

TT er ikke rå nok til at være en rigtig sportsvogn, og når den ikke er det, skal den kunne fungere bedre som hverdagsbil, end den gør. Den lave taglinje gør den svær at komme ind og ud af. Især til bagsædet.

Bagagerum med blå taske i Audi TT
Bagagerummet er ikke så stort, men det er let at komme til, fordi bagklappen åbner så højt. Og så kan du lægge ryglænet ned på bagsæderne og få lidt større ting med i bilen. 

Tid til at sige farvel til Audi TT

Vi slutter i kabinen. For også her har designet altid været specielt. I dag har alle biler en stor trykskærm, men TT har blot en stor instrumentskærm med lidt ekstra mediefunktioner og mobiltelefon.

Her betjener du det meste af bilen via knapper på rattet. En undtagelse er dog klimaanlægget, der betjenes direkte på knapper integreret i ventilationsdyserne, og det er en smart detalje.

Er det detaljerne, som tænder dig, når du skal vælge bil, er det med at være hurtig. For Audi TT er taget af prislisten, og der er meget få fabriksnye biler på markedet.

Det er altid vemodigt at sige farvel til et ikon, og det har Audi TT været, siden den kom frem. Men efter en uge bag rattet mærkes det tydeligt, TT nu virker gammeldags, og at dens tid er rindet ud. Vi siger tak for turen!

 

Vild med biler? Hold dig up to date med FDM

Få gode tilbud fra FDM og de seneste bilnyheder direkte i din mailboks

Få FDMs nyhedsbreve