Honda Jazz - god plads og sikkerhed

Motors vurdering
Honda Jazz
- Udstyr
- Forbrug
- Indretning
- Motorprogram
- Oplevet kvalitet
For syv år siden løb Honda Jazz med titlen som „Årets bil i Danmark” foran flere stærke konkurrenter. Dengang var det særligt indretningen med det smarte bagsæde og den gode plads, der udløste begejstringen. Nu er en ny generation af Jazz kommet til, og den har i virkeligheden blot forædlet konceptet overalt. Det er med andre ord en god bil, der er blevet en hel del bedre.
Og lad det være sagt med det samme: Begejstringen over bilens indretning og dens mange praktiske løsninger er fortsat til stede. Honda Jazz er en smart og yderst praktisk bil til en skarp pris. Når vi så alligevel ikke koger helt over af begejstring i vores karaktergivning, skyldes det mere det faktum, at konkurrenterne i mellemtiden også er blevet en hel del bedre.
Læs også: Motors gruppetest af 10 mini-SUV'er
Honda Jazz er med andre ord stadig en glimrende bil – afstanden til konkurrenterne er blot forduftet på syv år. Det gælder både i forhold til den traditionelle Skoda Fabia stationcar og de moderne crossovers som eksempelvis Renault Captur og Kia Venga.

Flot sikkerhedsudstyr
Den testede Jazz er topudgaven med „hele dynen”, men modelprogrammet er ikke særlig stort, og der er således kun denne motor i den danske Jazz-familie, der heller ikke springer meget i pris mellem billigste og dyreste udgave.
Man kan dog vælge de fleste udgaver med enten denne sekstrins manuelle gearkasse eller en automatgearkasse af den trinløse CVT-type. Den koster 22.000 kr. ekstra, men er efter vores mening ikke rigtig interessant. Det manuelle gear fungerer fint, så brug hellere pengene på udstyr.
Billigste udgave koster 154.000 kr. og har i lighed med alle andre udgaver den automatiske nødbremse, der virker ved hastigheder op til 30 km/t., og som selv bremser bilen ned, hvis man ikke har set en forhindring foran bilen. Det er rigtig godt, men mere interessante er udgaverne med efternavnet ADAS (Advanced Driver Assistance Systems).
Læs også: Motors test af Honda Jazz med 1.5-liters motor
I Jazz dækker dette begreb over et sikkerhedssystem, der kombinerer data fra radarsensorer og for- og bagudrettede kameraer. Ved hjælp af disse oplysninger styres bilens hastighedsassistent (justerer fartbegrænseren efter fartgrænserne), frontalkollisionsadvarsel (advarer, hvis man kører tæt på forankørende), vognbaneassistent (advarer, hvis man er på vej ud over vognbanens kantlinjer) samt det automatiske fjernlyssystem, der selv blænder op og ned for det lange lys afhængigt af trafikken. Det er en rigtig god pakke, og den er heldigvis standard på alle udgaver – bortset fra den billigste.
Euro NCAP har testet bilens grundlæggende sikkerhed og de aktive sikkerhedssystemer, og det udløste i fjor de maksimale fem stjerner samt titlen „Årets sikreste bil i sin klasse”.

Smarte bagsæder
Inde i bilen er der god plads til fire-fem personer, og der er mulighed for at fastgøre autostole på bagsædet i isofixbeslag på de to yderpladser.
Bagsædet er af den type, Honda selv kalder „Magic Seat”. Og der er noget om snakken, for man kan både vippe sædehynden op til lodret, hvis man skal have større genstande med bag forsæderne, og man kan folde ryglænet ned, så gulvet bliver helt plant. Det er smart og givetvis noget, som mange har brug for i hverdagen. Samlet set er bilens konstruktion da også yderst gennemtænkt.
Mindre godt er materialevalget. Flere steder føler man, at der er gjort lige lovlig meget ud af at spare på vægten og prisen. Det kan få bilen til at virke lidt skrøbelig og en smule billig hist og her indvendigt.

Købe eller lease?
Køreoplevelsen i Honda Jazz efterlader ikke det store indtryk. Motoren trækker pænt, men er bestemt ikke hurtig, og affjedring, styretøj og bremser betjenes og opleves meget neutralt. Dermed sagt, at Honda Jazz er en bil, som alle vil kunne køre uden problemer.
Men den kvalificerer sig på ingen måde som et køretøj med underholdende køreegenskaber. Til gengæld er underholdningen til at få øje på i den store trykskærm, der er standard. Her er der DAB+-radio og mulighed for at koble telefonen til, og der er indbygget navigationsanlæg. Det er godt!
Bagsædet er af den type, Honda selv kalder „Magic Seat”. Og der er noget om snakken.
Et andet godt område finder vi ved bilens økonomi. Ifølge fabrikken kører Jazz tæt på 20 km pr. liter, og det flotte tal kunne vi overraskende nok genskabe ved vores forbrugsmåling. Både ejerafgift, forsikring og værditab er også i den attraktive ende, og det sammen med en god generel garanti på bilen gør, at der er udsigt til et økonomisk attraktivt ejerskab, hvilket i sig selv taler for at købe Jazz.
Men vil man ikke købe bilen, kan den i stedet privatleases i en periode på 30 måneder og med 15.000 km pr. år. Det koster 5.000 kr. i førstegangsydelse og herefter 3.000 kr. pr. måned. Det er ifølge vores beregninger konkurrencedygtigt med prisen for at eje bilen og er derfor et godt alternativ til ejerskabet. Ikke mindst, hvis man ikke er helt afklaret med sine bilmæssige behov langt ud i fremtiden.
