Seat Ibiza - livlig spansk Polo

Motors vurdering
Seat Ibiza
- Motor
- Køreglæde
- Betjening
- Ikke tre års garanti
- Sikkerhedsudstyr
Den spanske pendant til VW Polo hedder Seat Ibiza, og den er nu kommet i en let revideret udgave, der samtidig har fået den nye trecylindrede etliters turbomotor på programmet. Motoren har vi tidligere testet i både VW Polo og Audi A1, og nu er det altså Seats tur, der således kom foran Skoda Fabia i den kø.
Fabrikken stiller 24,4 km pr. liter i udsigt, vi nåede lige præcis over de 20 km pr. liter under vores standardiserede test, og det er godkendt!
Motoren er i princippet en turboladet udgave af den motor, der sidder i de små trillingebiler Seat Mii, Skoda Citigo og VW Up. Med turbo bliver der pludselig fuld damp i motorrummet, og Seat Ibiza opleves med den motor som værende i sin bedste alder. Motoren er på papiret ret lille, men den yder det samme moment som en god 1.6’er af den gamle slags uden turbo, og det er godt gået.
Ikke mindst, når man samtidig ser på benzinforbruget. Fabrikken stiller 24,4 km pr. liter i udsigt, vi nåede lige præcis over de 20 km pr. liter under vores standardiserede test, og det er godkendt!
Det lave forbrug udløser samtidig en ejerafgift på bare 620 kr. om året.

Lækker teknik
Bag rattet er det ikke kun motoren, der imponerer. Gearskift og koblingsfunktion sidder lige i øjet, og på den måde bliver man nærmest helt glad, når man kører i bilen. Den lyder godt, opfører sig pænt og er i det hele taget et rigtig godt bekendtskab.
Bremserne er udstyret med nyeste teknik og har bl.a. hillholder, der fastholder bremsetrykket i et kort øjeblik, når man skal sætte i gang på en bakke, og det er med til at gøre bilen letkørt.
Læs også: Motors test af VW Polo
Desværre er Ibiza ikke helt opdateret på det sikkerhedsmæssige område. Bilen har ganske vist seks airbags – herunder de livreddende airbaggardiner – men den savner det allernyeste udstyr som bl.a. automatisk nødbremse, linjevogter, skiltegenkendelse og mulighed for adaptiv fartpilot. De fleste af de funktioner fås til søsterbilen VW Polo, og det kunne være en begrundelse for at lægge ca. 30.000 kr. ekstra for den.
Det er det manglende udstyr, der trækker ned i vores samlede karakter til bilen, men kan man leve med manglerne, venter der som sagt en god samlet køreoplevelse i Ibiza. Vores testbil havde desværre fået monteret 17-tommers alufælge. De var en katastrofe, for de ødelagde komforten, generede med deres høje dækstøj og ødelagde med deres pris på små 16.000 kr. den samlede økonomi ved bilen. Så det er ikke en løsning, vi vil anbefale.

Sæt telefonen til bilen
Nok er sikkerhedsudstyret ikke helt opdateret, men der er til gengæld fuld plade, når vi ser på bilens radio og opkoblingsmuligheder. Bluetooth til fjernstyring af mobiltelefonen er standard, og fra en stor trykskærm i midterkonsollen styres alle funktioner inden for telefon, radio, tripcomputer og en række andre menuer.
Man kan derudover tilkøbe navigationsanlæg til 7.800 kr. eller en Full Link-pakke til 3.300 kr. Med den kan man tilkoble sin smartphone og styre dens apps via den store skærm. Det er smart og gør bilen yderst avanceret på det område.
Læs også: Motors test af Mazda 2
Der er kun to års garanti på en ny Ibiza, men man kan tilkøbe yderlige to års garantilignende dækning for bare 2.000 kr., og det er anbefalelsesværdigt. Det burde Seat en gang for alle lægge oven i prisen og så yde en anstændig garanti i stedet for den minimumsdækning, mærket p.t. tilbyder.
En service- og reparationsaftale koster for en periode på fem år og 100.000 km 6.300 kr. pr. år og dækker både de planlagte serviceeftersyn og eventuelle reparationer i perioden. På den måde kan man skabe sig en tryg økonomisk ramme om bilen, så man kan glemme bekymringerne og i stedet bruge energien på at nyde bilens gode grundlæggende egenskaber.
