Motor mener:
Man kan ikke beskylde Toyota for at være first mover, når det handler om at gøre sine bilmodeller eldrevne. Men retningen er givet, og med denne Hilux tager Toyota sit første skridt mod den fuld-elektriske pickup.
KAYSERI Med i alt 27 mio. producerede Hilux er den alsidige ladbil blevet et ikon for Toyota over hele verden. Det er blevet til otte generationer, siden første model så dagens lys i 1968, men det er først nu, at der er kommet gang i den grønne omstilling.
Det sker, efter at den japanske bilproducent nu tilbyder Hilux med en 2.8-liters dieselmotor med en mildhybrid-teknik, hvor en elmotor hjælper med fremdriften. Teknikken består af en bæltedrevet motor/generator, der arbejder med 48 volt, og som sender strøm til et litium-batteri, hver gang man slipper speederen.
Når man skal sætte i gang igen, løber strømmen den modsatte vej til elmotoren, der dermed kan hjælpe dieselmotoren med fremdriften. Det hele resulterer i et syv procent lavere brændstofforbrug, men da elmotoren er ret kraftig, betyder det også, at man mærker en lidt mere smidig igangsætning.

Fås i sports- og offroadudgave
Den opdaterede udgave af Hilux kan fortsat køre gennem 70 centimeter dybt vand, køre i vildt terræn, køre med op til 1.000 kg på ladet og trække 3,5 tons på krogen. Det er præcis disse egenskaber, der gør bilen så eftertragtet blandt både håndværkere, entreprenører, landmænd og private eventyrere.
I den nye udgave er Hilux altid forsynet med firehjulstræk og automatgear. Udgaven med mildhybrid-teknik har et avanceret system, hvor man via en drejeknap kan indstille bilens fremdrift, så den passer til det underlag, man kører på.
Nyt er også, at Hilux kommer i en mere sportslig version, der hedder GR Sport II, og som udgør toppen af modelprogrammet. Det er en version, hvor undervognen er strammet gevaldigt op, så den mest er egnet til kørsel på asfaltvej. Den føltes ret hård, da vi prøvede den, og vi peger derfor på udgaven med mild-hybrid teknik som den helt klart mest komfortable udgave.

Vilde offroad egenskaber
Vi tog den nye Hilux med på en tur ud i et ret krævende terræn. Her demonstrerede bilen, at den netop er bygget til at blive brugt hårdt. Mest imponerende er næsten, at den ikke udsender så meget som en enkelt knirkelyd, selvom bilen kører over ujævnheder og store forhindringer i en uendelighed.
Motoren trækker flot fra lave omdrejningstal, og i det hele taget er det ret let at køre bilen gennem forskellige former for terræn, idet styretøj, automatgear, speeder og motor hele tiden arbejder flot sammen.
I de nye udgaver er der nu også en skærm i midten, der er koblet til et 360-graderskamera, der viser omgivelserne, hvilket er ekstra nyttigt, når man kører i barskt terræn.

Hvad koster Toyota Hilux?
I Danmark kan biler som denne Hilux både købes af firmaer og private. Mens firmaer almindeligvis slipper for momsen, når bilen indregistreres på gule plader, skal private have bilen indregistreret på papegøjeplader, og så skal der både betales moms og den særlige benyttelsesafgift.
Benyttelsesafgiften er på 18.560 kr. om året og opkræves sammen ejerafgiften, og det samlede beløb lander dermed på 30.660 kr. om året. Man skal derfor være ganske forelsket i en bil som denne, før det giver mening for private at købe den på papegøjeplader.
Vil man i stedet købe Hilux på hvide nummerplader og dermed beholde bagsædet i bilen, lander prisen på ca. 1,3 mio. kr.
Uanset farven på nummerpladen kan man forlænge garantien i op til 10 år og 185.000 km, hvis man følger serviceplanen hos Toyota. Fabrikken har allerede vist de første prototyper for en helt elektrisk Hilux, men den er først helt færdig om nogle år.
Vild med biler? Hold dig up to date med FDM
Få gode tilbud fra FDM og de seneste bilnyheder direkte i din mailboks