Sådan fjerner du bedst dug og is fra din bil

Når vinteren byder på frostgrader, betyder det biler med vinduer med masser af dug og is. Her er en guide til, hvordan du bedst fjerner det.

Gode råd til isfri bilruder
Viden

I løbet af vinteren byder mange morgener på bilruder med sne og is. Sørg for at fjerne is og sne fra bilens ruder og lygter ordentligt, før du bevæger ud i trafikken. Både af hensyn til trafiksikkerhed og for at undgå en bøde.

Illustration af underoverskriftHvor grundig skal du være?

Nogle bilister nøjes med at skrabe et udkigshul på bilens forrude og satser på, at varmen fra bilen klarer resten af afisningen. Men det er ikke nok kun at fjerne is eller sne i førersiden. Hele forruden, sideruder og bagrude bør være fri for sne og is. Det gælder også tag, klapper og sidespejle. 

Ligeledes skal lygter være skrabet frie, ligesom man skal kunne læse din nummerplade.

Du bør også fjerne dug - både udvendig og indvendig. Hvis du bliver stoppet af politiet, og de vurderer, at du ikke har frit udsyn i bilen, venter der alt fra en bøde til en betinget frakendelse af kørekortet alt efter, hvor grelt tilfældet er.

Illustration af underoverskriftHvad skal du bruge til at fjerne is fra bilen?

Isskraber

En isskraber er helt uundværlig i frostsæsonen. Isskraberen skal have en skarp plexiglasklinge. Undgå metalklinger, da du kan risikere at ødelægge gummiet rundt om ruden. For at skåne ruden for ridser bør du køre skraberen i den samme retning, når du fritskraber ruden. Er ruden rengjort f.eks. med sprinklervæske, når du parkerer bilen om aftenen, undgår du at ridse ruden, når den skal skrabes fri for is næste morgen.

Isfjerner

Du kan bruge isfjernerspray til at sprøjte på de frosne ruder. Så bliver det noget nemmere at skrabe ruderne isfri.

Illustration af underoverskriftHar du sprinklervæske på?

Bilen skal altid have sprinklervæske, så ruden kan holdes fri for det værste snavs. Sprinklervæske, der er frostsikret til f.eks. minus 21 grader, sikrer sprinkleranlægget mod frostsprængning. Der er dog ingen garanti for, at sprinklervæsken ikke fryser på ruden i stærk kulde. 

Er det en god ide ide at hælde varmt vand på ruden?

Mellem bilister florerer mere eller mindre gode råd. Nogle bilister anbefaler, at du hælder varmt vand på ruderne, når isen skal fjernes i en snæver vending. Det fungerer, hvis vandet er lunt. Men hvis vandet er for varmt, kan der opstå spændingsforskel i ruden, der får den til at revne.

Har du stenslag i forruden, skal du også passe på med denne metode.

Hvordan indstiller du bilen til bedst at fjerne dug? Grafik: Skillestreg

Illustration>> Mens bilen er kold
Sæt luftfordelingen op til forruden.
Sæt varmen på maksimum.
Stil blæseren på fuld styrke.
Tænd el-bagruden  og evt. el-spejle, så de også afdugger.

>> Når bilen er blevet varm
Sæt luftfordelingen, så den både går op og ned – det giver et behageligt klima.
Sæt blæseren på trin 1.
Justér varmen til ca. halv styrke.
Sluk el-bagrude og el-spejle.

Grafik: Skillestreg

Illustration>> Mens bilen er kold
Gør som med biler uden aircondition, men sørg for, at A/C-knappen er aktiveret. Aircondition tørrer luften ud, hvilket mindsker dugdannelsen.

>> Når bilen er blevet varm
Gør som i biler uden aircondition. Når klimaet er blevet behageligt, kan du med fordel slukke for A/C-knappen og spare brændstof.
Dannes der igen dug, må du atter tænde for A/C, så forsvinder duggen øjeblikkeligt.

Grafik: Skillestreg

Illustration>> Mens bilen er kold
Slå defrosteren til forruden  til, herved går blæseren automatisk op på fuld styrke.
Sæt varmen på 22 grader.
Tænd el-bagruden, og tænd evt. el-spejle, så de afdugges.

>> Når bilen er blevet varm
Sæt systemet på "auto", og indstil det til 22 grader. Det giver det bedste indeklima.
Blæseren og luftfordelingen justerer sig automatisk, men du kan sagtens justere dem manuelt. Sluk el-bagrude og el-spejle. A/C kan du også her med fordel koble fra for at spare brændstof – temperaturen holdes uden A/C-hjælp.

Grafik: Skillestreg

Illustration af underoverskriftHvordan forebygges dug på indersiden af bilruden?

Nogle biler har tendens til ofte at danne dug indvendigt, hvilket – ud over at være en gene i sig selv – også kan give is på indersiden af ruderne. Du kan fjerne det ved at rense ruderne f.eks. ved at polere dem med nogle dråber koncentreret opvaskemiddel. Samtidig kan du lægger en dugpude ind i bilen. Den suger fugten til sig, og så sætter duggen sig ikke på ruderne.

Den bedste måde at holde indvendig dug væk fra ruderne er, at bilen er så tør som muligt indvendigt. Har du gamle aviser, klude og lignende i bilen, så fjern dem, da de med til at holde fugt i bilen.

Dug kan også være forårsaget af, at ventilationsystemet står på recirkulation, eller at et evt. pollenfilter er stoppet til.

Hvad med sidespejlene?

Mange glemmer at fjerne is og dug fra sidespejlene. Men godt udsyn i dine sidespejle er også vigtigt for, at du kan orientere dig i trafikken, så husk at friskrabe eller tørre dem af, inden du kører. Det gælder også, hvis du har sidespejle med varme. Det går nemlig lidt tid inden spejlene er varmet tilstrækkeligt op til, at du kan bruge dem.

Illustration af underoverskriftHar du elbil?

Kører du elbil, så kan du i mange tilfælde sætte din bil til at opvarme kabinen, mens den stadig ”står i stik”. En forvarmet bil har ikke problemer med dug på indersiden af ruden, og det er i mange tilfælde langt nemmere at fjerne is og sne udvendigt på bilen.

Elbilen kan f.eks. forprogrammeres til at opvarme kabinen, eller den kan styres med brug af app. Ud over komforten – og den øgede sikkerhed – ved at stige ind i en opvarmet bil, så undgår du også at bruge strøm fra bilens batteri på at varme kabinen op, før du kører.

Illustration af underoverskriftHvad gør du, hvis bilens lås er frosset?

En låsespray kan løse problemet med en frossen lås. Men husk at undgå at lade låsesprayen ligge i bilens handskerum bag låste døre – så har du ikke megen glæde af den, når du skal bruge den. Forebyggende smøring af låse kan forhindre tilfrysning.

Læs mere: Få alle vores gode råd til at gøre bilen klar til den kolde tid

Kan du ikke åbne bildøren pga. frost?

Hvis din bils døre har tendens til at fryse til, kan dørenes gummilister behandles med siliconestift. Vi anbefaler, at du bruger silikonestift frem for spray, da silikonespray på bilens lak kan volde problemer, hvis der på et tidspunkt skal males på bilen.

Har du brug for vinterudstyr til bilen?

Husk, på FDMshop.dk har vi et bredt udvalg af gode produkter til bilen. Er du medlem af FDM handler du med rabat på udvalgte varer.

Besøg FDMshop.dk