Hvad koster leasingbilen dig?

Der er en del leasingtilbud, som umiddelbart virker attraktive. Men du skal alligevel se dig godt for. Få gode råd til at gennemskue tilbud.

Er leasingtilbuddet attraktivt?
Viden

Har du et godt leasingtilbud i hånden, eller kan det bedre betale sig for dig at købe bilen?

Hvis du privatleaser med en 
FDM Leasingkontrakt eller en tilsvarende aftale med forbrugerbeskyttelse i kontrakten, er det som udgangspunkt således:

  • Er du i markedet efter en ny bil og gerne vil udskifte bilen ofte, så kan du økonomisk set overveje privatleasing.
     
  • Det kan ofte ikke betale sig at lease de helt små biler i mini- og mikroklassen.
     
  • Når du sammenligner priser, skal du huske at sammenligne med bilens reelle købspris. Får du rabat i forhold til listeprisen, eller betaler du mere for bilen grundet en periode med stor efterspørgsel på biler. Du skal derfor kende bilens reelle købspris, når du sammenligner med leasingprisen. Det kan have afgørende betydning for dit valg.
     
  • Leasing-tilbud baseret på FDM Leasingkontrakt har service inkluderet - husk at lægge serviceudgifter til en eventuel købspris af samme bilmodel for at kunne sammenligne de to priser samt de eventuelle låneomkostninger, du har ved at købe den tilsvarende model.
     
  • For at få det optimale ud af din leasingaftale er det vigtigt, at du kender dit kørselsmønster, da der kan være aftalt over-/underkørte kilometer, samt at den månedlige ydelse afhænger af hvor meget du kører.
     
  • En leasingaftale kan opsiges med en måneds varsel, så du kan være ude af aftalen efter ca. seks måneder (for de allerbilligste leasingbiler) og et år for de fleste leasingbiler. Husk dog, at førstegangsbeløbet ikke tilbagebetales.

Læs mere: Vigtigt at vide om leasing

Hvornår kan det betale sig at lease bil?

Uanset om du overvejer at lease eller købe den næste bil, er der flere elementer, der spiller ind, når du skal vurdere, hvad der er bedst for dig. Du bør blandt andet overveje disse ting:

Skillestreg

Illustration Udbetaling/førstegangsydelse

Måske er du i en situation, hvor du ikke har 20 pct. til udbetaling på en ny bil? Her kan der være gode muligheder på leasingmarkedet, hvor nogle bilmærker har en førstegangsydelse på 3.-5.000 kr. eller måske slet ingen førstegangsydelse. Vær dog opmærksom på, at en førstegangsydelse ikke betales retur efter endt leasing  Skillestreg

Illustration Samlet pris

Det kan være svært at gennemskue, hvad den endelige pris er for både leasing og køb af bilen. Ofte købes biler ikke til listeprisen, så det kræver, at du tager kontakt til en forhandler og hører, hvad han vil sælge bilen for.

Hvis der er en særlig interesse i at få leaset netop din aktuelle bilmodel ud, vil leasingtilbuddet ofte vise sig at være økonomisk attraktivt i forhold til købsprisen. Vær opmærksom på, at der i perioder kan være kampagner for både leasingbiler og køb af biler. Skillestreg  

Illustration af underoverskrift Leasingkontrakt/slutseddel

Både aftale om leasing og bilhandel afsluttes med et juridisk dokument, hvor alt i aftalen skal fremgå. Hvis du vælger at lease, så er det dokument en leasingkontrakt, og vælger du at købe er det dokument en slutseddel.

Leaser du, så tjek at forhandleren bruger FDM Leasingkontrakt eller en kontrakt med tilsvarende forbrugerbeskyttelse. Er du medlem af FDM, så send din leasingkontrakt til FDM, så du kan får gennemgået papirerne. 

Når du som privatperson køber bil hos en bilforhandler, skal du huske, at du som medlem af FDM kan få gennemgået din slutseddel med dine interesser for øje. Ved at klikke på linket herunder kan læse nærmere om, hvordan du bedst gør brug af vores juridiske rådgivning i forbindelse med udfyldelse af slutseddel.

Læs mere: Sådan gør du brug af slutseddel-kontrol
Skillestreg

Illustration Bilmodel

Den kampagnemodel, du kigger på, har måske ikke alt det udstyr, du ønsker. Hvis du opgraderer leasingbilen med ekstraudstyr, skal du være opmærksom på, at udstyret kan gøre bilen dyrere i leasingperioden. I en købebil kan ekstraudstyr være en del af din prisforhandling og have en restværdi, når du sælger bilen igen brugt.  Skillestreg

Illustration Over- og underkørte kilometer

De fleste leasingkampagner tager udgangspunkt i 15.000 km/året. For at kunne gennemskue tilbuddet og sammenligne priser, er det vigtigt, at du får et tilbud på de reelle antal kilometer, du forventer at køre. Det kan være svært at gennemskue, hvor mange kilometer du kommer til at køre i bilen.

Det kan ikke betale sig at køre væsentligt under eller over det aftalte antal kilometer. Kører du flere kilometer, betaler du ekstra for hver kilometer, og selv om du i nogle aftaler kan få penge retur, hvis du ikke kører nok kilometer, kan dette som udgangspunkt ikke svare sig. Leasing egner sig bedst til dem, der kender deres kørselsbehov meget præcist i hele leasingperioden.  Skillestreg

Illustration Tilbagelevering af bil

Leasingperioden er for de fleste privatleasingbiler på 36 måneder. Herefter afleveres bilen retur. Du får ingen penge i hånden ved tilbageleveringen, men skal måske endda betale for buler og ridser.

FDMs erfaring er, at det ofte koster mellem 3. og 5.000 kr. at tilbagelevere en leasingbil. Med en købt bil vil du ved salg måske have en vis opsparet værdi (friværdi) tilbage.

Læs mere: Når leasingbilen skal retur - det skal du vide 

Kan det bedst betale sig at købe eller lease?

FDM har udviklet en bilbudget-beregner, som kan vise, hvad dine udgifter bliver, hvis du leaser eller køber.

Prøv beregneren