Bilejere skal betale fartbøden selv om de ikke har kørt bilen

Næste år bliver fartbøden automatisk sendt til bilejeren, der skal udpege fartsynderen, hvis han eller hun ikke selv har kørt bilen. Problematisk for bilisternes retssikkerhed, mener FDM.

Bilist

Bliver din bil fotograferet af en fotovogn, får du ansvaret for, at fartbøden bliver betalt. Også selv om du ikke har kørt bilen.

Sådan bliver reglerne fra begyndelsen af 2015, efter at Folketinget netop har vedtaget en ny lov om betinget objektivt strafansvar for køretøjets ejer ved fartbøder.

Ansvaret for at få betalt bøden gælder i de tilfælde, hvor hastighedsoverskridelsen er på højst 30 procent og kun, hvis den konstateres med automatisk trafikkontrol – en fotovogn. Bilejeren kommer ikke til at hænge på andres klip i kørekortet, frakendelse af førerretten eller kørselsforbud.

Godt 85 procent af alle bøder fra fotovogne er hastighedsovertrædelser på højst 30 procent

LÆS MERE: Spareøvelse forringer retssikkerhed

FDM: Bilister skal ikke udføre politiets arbejde

Bilejeren slipper for bøden, hvis vedkommende kan udpege en anden fører på gerningstidspunktet, som erkender at have kørt bilen.

Selv om det formentlig oftest vil være en person, som bilejeren kender, mener FDM ikke, det er rimeligt, at bilejeren skal udføre politiets arbejde.

– Udgangspunktet i retspraksis er, at man straffer synderen og ikke f.eks. ejeren af en bil. Det har en større præventiv effekt, at man går efter den skyldige, og at det er den person, politiet har kontakt med. Det kan være ubehageligt for den enkelte at bede andre om at betale en bøde, men det bliver de tvunget til, for ellers skal de betale den selv, forklarer juridisk chef i FDM, Per Alkestrup.

LÆS MERE: FDM mener: Bilejernes retssikkerhed på spil

Desuden er det problematisk for bilisternes retssikkerhed.

– Indtil nu har det været et grundfæstet princip, at man er uskyldig indtil det modsatte er bevist. Men fremover er det op til bilejeren at bevise sin uskyld, hvis hans bil er blevet fotograferet i en fotovogn, påpeger Per Alkestrup.

LÆS MERE: Danmark ene om at forringe retssikkerhed

Såfremt der er en registreret bruger af køretøjet, holdes denne – frem for ejeren – som udgangspunkt ansvarlig. De nye regler forventes at træde i kraft i begyndelsen af 2015.

LÆS MERE: Bilister får fartbøder for en mia. næste år