Flere får fingeren i trafikken

I løbet af de seneste ni år er der sket en stigning i antallet af trafikanter, der bliver råbt ad eller truet i trafikken. Bilister er mere aggressive end cyklister, der til gengæld oftere slår eller sparker på bilerne.

Flere får fingeren i trafikken
Bilist

Man kan enten vælge at rystede opgivende på hovedet af andres fejl eller provokationer i trafikken, eller man kan fare op og blive aggressiv. Udviklingen de seneste ti år viser, at for stadig flere koger temperamentet over.

I en ny undersøgelse fra Transport DTU og Rådet for Sikker Trafik siger 35 procent af danskerne, at de inden for det seneste år har været udsat for vejvrede i trafikken. I 2008 undersøgte Det Kriminalpræventive Råd omfanget af vejvrede, og dengang havde ”kun” 24 procent af trafikanterne havde været udsat for vejvrede

”Det er hverken godt for trafikkulturen eller for trafiksikkerheden, at stadig flere oplever vejvrede. Vi ved fra udenlandske undersøgelser, at når man hidser sig op i trafikken, øger det risikoen for at køre galt, da de involverede bliver mentalt distraheret og får mindre fokus på trafikken”, siger Jesper Sølund, dokumentationschef i Rådet for Sikker Trafik.

Læs mere: Trafikken gør os tossede

Udsættes man for vrede i trafikken, er det vigtigt at huske, at modpartens reaktion kan skyldes forskrækkelse. Der behøver ikke være ond vilje bag den voldsomme reaktion.

Flest får en råbende finger

Undersøgelsen viser, at de mildeste former for vejvrede såsom at blive råbt ad og at man får "fingeren", forekommer oftest. Derefter kommer trusler og spark eller slag på ens køretøj. I sjældne tilfælde ender det med fysisk vold.

  • Jeg er blevet råbt ad: 23% (2008: 13%)
  • Jeg har fået "fingeren" af en medtrafikant: 21% (2008: 16%)
  • Jeg er blevet truet af en medtrafikant: 7% (2008: 3%)
  • Mit køretøj er blevet slået på eller sparket til: 4.6% (2008: ikke afrapporteret)
  • Jeg er blevet slået af en medtrafikant: 1% (2008: 0%)

Svarene viser også, at mænd oftere er involveret i vejvrede end kvinder, men forskellen er blevet mindre i de senere år.

Læs mere: 13 ting bilister gør forkert hver dag

Bilister misforstår nemmere

DTU har i en undersøgelse tidligere i år også sammenlignet vejvrede mellem bilister og cyklister.
 
Her fremgår det, at bilister oftere bliver vrede end cyklister, der til gengæld ikke kun nøjes med at gestikulere, men er mere fysiske og slår på bilerne, når de bliver vrede.
 
”Det er også lidt nemmere for en cyklist at daske til en kølerhjelm end for en bilist at rende efter en cyklist og sparke til skærmen, så det kan være en del af forklaringen”, siger seniorforske Mette Møller fra DTU Management Engineering, der står bag undersøgelsen.
 
Den viser også, at jo oftere, man kører og oplever stress ved at benytte bilen, desto mere aggressiv bliver man. Det er ikke tilfældet for cyklister. Det kommer en smule bag på Mette Møller.
 
”Vi kan ikke ud fra undersøgelsen sige, hvad denne forskel skyldes. Forklaringen kan være, at cyklister har nemmere ved at overskue trafikken og sjældnere opfatter episoder som provokationer modsat bilister, der sidder inde i deres små bokse og måske lettere kan misforstå en episode som en provokation, som de føler sig foranlediget til at svare aggressivt tilbage på. Det kan måske også skyldes, at cyklister ikke i samme omfang oplever at blive fanget f.eks. i en kø, men nemmere kan komme væk fra stressende situationer”, siger Mette Møller.
 
Læs mere: Cyklister og bilister oplever vejvrede som et stigende problem

Sjældent ond vilje

Udsættes man for vrede i trafikken, er det vigtigt at huske, at modpartens reaktion kan skyldes forskrækkelse. Der behøver ikke være ond vilje bag den voldsomme reaktion.

"Man kan føle, at de andre er ude på at genere, men ofte er det helt ubevidst. På samme måde, som at nogle er dårlige til køkultur eller til at holde døren for andre, så er der tale om klodsede eller dårlige bilister. Det skal du have i baghovedet, ignorere situationen og komme videre", siger Torben Lund Kudsk, afdelingschef i Økonomisk Politisk Sekretariat i FDM.

Rådet for Sikker Trafik har lavet en række råd til trafikanterne.

Sådan håndterer du din vejvrede

  • Bevar roen, selv om du bliver forskrækket over en anden trafikants adfærd
  • Husk på, at den anden trafikant næppe ville genere dig
  • Alle kan lave en fejl, og det hjælper ikke at blive vred

Hvis du udsættes for vejvrede

  • Trap situationen ned og forhold dig rolig
  • Bliv siddende i bilen, hvis en trafikant er aggressiv over for dig
  • Forlad stedet roligt og sikkert
  • Vis tilgivelse og husk, at den anden måske blot blev forskrækket