Nyt oplæg viser vejen til smartere bilafgifter

De høje danske bilafgifter er dyre for både Danmark og danskerne og bør derfor sænkes og lægges om. Det mener FDM, som er medforfatter til et nyt oplæg, der giver bedre biler med smartere bilafgifter.

Bilist

De høje danske bilafgifter er ikke bare en stor mundfuld for danskerne. Den værdibaserede afgift på biler går også ud over mobiliteten og sikkerheden på vejene, og så er den skidt for både klimaet og miljøet.

Derfor bør registreringsafgiften lægges om, så den baserer sig på bilens miljø- og sikkerhedsmæssige egenskaber og ikke som i dag på bilens pris.
Det mener FDM, Bilbranchen i DI og De Danske Bilimportører, som i et nyt fælles oplæg, ’Bedre biler på de danske veje’, viser vejen til, hvordan afgifterne kan lægges om.

LÆS HELE OPLÆGGET HER

Afgift bør afspejle omkostninger

”Registreringsafgiften gør det uforholdsmæssigt dyrt at være bilejer i Danmark. Men det er ikke kun afgiftens størrelse, der er et problem. Det er også måden, den opkræves på. I stedet for at beskatte bilens værdi bør registreringsafgiften lægges om, så den i stedet tager udgangspunkt i bilens sikkerhed og miljøegenskaber. Det vil fremme de biler, vi rent faktisk ønsker flere af,” siger adm. direktør i FDM, Thomas Møller Thomsen og tilføjer:

”Vi så dog helst, at man sænkede afgifterne. Bilejerne betalte sidste år 45 milliarder kroner i skatter og afgifter. Et beløb, der langt overstiger de omkostninger, samfundet i øvrigt har ved bilismen.”

LÆS OGSÅ: Vismænd: Sænk bilafgifterne

Oplægget, der er blevet præsenteret for både skatteministeren og relevante politiske ordførere, offentliggøres samtidig med, at regeringen sidder og arbejder på sin 2025-plan for dansk økonomi, og hvordan et økonomisk råderum skal bruges frem mod år 2025.

Her har beregninger fra både ministerier og vismænd tidligere vist, at det samfundsøkonomisk er mest effektivt at sænke bilafgifterne.

LÆS OGSÅ: Glædelig og tiltrængt afgiftsnedsættelse

Gør afgiften løbende

Udover at omlægge afgifterne til en teknisk afgift, foreslår Bedre biler-oplægget, at registreringsafgiften gøres løbende.

”Køber man en ny bil i dag, skal man både betale for bilen og afgifterne på én gang. Det er uhensigtsmæssigt og gør det unødigt dyrt, fordi mange skal ud og låne til bilen. Derfor mener vi, at man bør gøre afgiften løbende og eksempelvis betales en gang om året. Det vil gøre det mere overkommeligt at skifte bilen ud og samtidig give folk bedre råd til andre ting, som igen vil skabe vækst i samfundet,” siger Thomas Møller Thomsen.

LÆS OGSÅ: Høj registreringsafgifte giver mindre velfærd