Forhandlere glemmer at give hele afgiftsnedsættelsen

Flere bilforhandlere glemmer at give forbrugere hele afgiftsnedsættelsen, viser gennemgang, FDM har lavet af slutsedler. Ikke godt nok, mener FDM, som opfordrer bilkøbere til at få tjekket slutsedlen.

De nye lavere bilafgifter betyder, at bilerne bliver billigere. Det er dog ikke alle forhandlere, der husker at give køber hele afgiftsnedsættelsen.
Bilist

Den nye lavere registreringsafgift er ikke bare godt nyt for de mange, der står og skal købe ny bil.

Også dem som allerede har købt ny bil, men endnu ikke har fået den leveret, kan se frem til at slippe billigere i afgift. Det skyldes, at registreringsafgiften først beregnes, når den indregistreres. Også selvom slutsedlen er skrevet under før den dato.

Ifølge et folketingsflertal gælder den nye lavere registreringsafgift fra 3. oktober.

når afgiften sættes ned, skal man som køber naturligvis have den fulde afgiftsnedsættelse

Mange bilkøbere får i disse dage derfor tilsendt nye slutsedler med den nye lavere pris på bilen. Men selvom de fleste kan glæde sig over, at bilen er blevet billigere, er der stadig grund til at regne den nye pris efter, inden man skriver under.

Det viser en gennemgang, FDM har lavet af en lang række nye slutsedler, som medlemmer har fået til underskrift.

Få hjælp af FDM til at kontrollere din slutseddel

'Fejl' i hver anden slutseddel 

Gennemgangen viser, at i godt halvdelen af tilfældene får forbrugerne enten ikke den fulde afgiftsnedsættelse, eller også har forhandleren tilsvarende sænket den pris, han vil give for den indbytningsbil, der ofte indgår i bilhandler. Men den går ikke, mener FDM.

”En aftale er en aftale. Derfor skal man som forbruger naturligvis have den pris, der er aftalt, hvis man lader sin brugte bil indgå i handlen. Hvad angår registreringsafgiften, er det alene et forhold mellem staten og køber. Så når afgiften sættes ned, skal man som køber naturligvis have den fulde afgiftsnedsættelse,” siger forbrugerøkonom i FDM, Allan Skytte Christensen.

Kontakt: FDMs rådgivning

For de fleste forbrugere kan det imidlertid være svært selv at regne den nye pris efter. Derfor anbefaler FDM, at man får den nye slutseddel gennemgået, inden man skriver under. Underskriften er nemlig bindende.  Alternativt kan du skrive på slutsedlen, at den er forbeholdt, at FDM godkender slutsedlen. Er der først skrevet under, har man accepteret den nye pris. Er man medlem af FDM, tilbyder FDM at gennemgå slutsedlen for en.

Læs også: Sådan tager du forbehold for FDMs godkendelse i din slutseddel

”Bilforhandlere plejer ellers nok at kunne regne prisen på en bil ud. Derfor virker det heller ikke sandsynligt, at der skulle være fejl i halvdelen af de slutsedler, vi foreløbig har gennemgået. Det er ærgerligt,” siger Allan Skytte Christensen.

Læs også: Indgå ikke ny købsaftale

Afvis urimelige vilkår

At det nytter at stå fast på den aftalte pris, viser en af de slutsedler, FDM har gennemgået. Her havde en forhandler sænket en ellers aftalt pris på en byttebil med 5.000 kroner. Efter henvendelse til FDMs rådgivning valgte køber imidlertid at stå fast og endte med at få den oprindeligt aftalte pris for sin brugte bil.

”Mange forhandlere forbeholder sig retten til at sænke den ellers aftalte pris på en byttebil, hvis registreringsafgiften sættes ned. Men det mener vi, er et urimeligt vilkår, man ikke bør acceptere,” siger Allan Skytte Christensen.

Han gør opmærksom på, at brugte biler der er ældre end tre-fire år ikke er faldet nævneværdigt i pris i forbindelse med den seneste afgiftssænkning.

Læs også: Find din nye bil på FDM biler.dk