Mange bilister får vejhjælp på ferien

Hvert år må tusindvis af danske bilister have vejhjælp, når bilen bryder ned eller punkterer på ferien. Har du kaskoforsikring, er du som noget nyt sikret vejhjælp gennem enten det såkaldte Røde Kort eller Tryg vejhjælp.

Det er ikke alle stop på ferien, der er planlagte
Bilist

Ikke alle stop på kør selv-ferien er planlagte og lige spændende. En fuldt pakket bil med bagage og hele familien, og måske endda med en campingvogn på krogen, kan give udfordringer, da bilen pludselig bliver belastet maksimalt.

”De færreste bilister kører i dagligdagen rundt med en maksimalt belastet bil, så det er først undervejs på ferien, at bilen pludselig må give op på grund af overophedning eller bremsere, der i forvejen var ved at være klar til udskiftning."

"Hvis du vil være sikker på, at bilen kan klare de ekstra feriestrabadser, anbefaler FDM, at du får bilen tjekket inden ferien af en uvildig fagmand eller får foretaget service på bilen, hvis det alligevel er ved at være tid. Det kan især være en god idé, at få frisk olie på motoren,"siger Lone Otto, teknisk chef i FDMs rådgivning.

Læs mere: Er bilen klar til kør selv-ferien?

Flest motornedbrud

Mere end halvdelen (54 pct.) af de assistancer SOS International havde i sommerferieperioden 2017, var problemer med bilens gear, kobling, motor og bremser. På toppen af listen lå også problemer med punkteringer (14 pct.) og bilens batteri (13 pct.). 

Tre procent af assistancerne var til bilister, der havde fejltanket. Det kan blive en meget alvorlig fejl, hvis du har hældt benzin på en dieselbil og når at starte bilen. I værste fald kan bilens motor blive ødelagt.

Hvis du vil være sikker på, at bilen kan klare de ekstra feriestrabadser, anbefaler FDM, at du får bilen tjekket inden ferien af en uvildig fagmand eller får foretaget service på bilen

Se mere: Hvis du er kommet til at fejltanke

To vejhjælpsaktører i år

Danskerne skal i år huske, at der nu er to vejhjælpsaktører, der hjælper bilister i udlandet. Siden årsskiftet har du skulle kontakte Tryg Vejhjælp Europa, hvis du er forsikret igennem FDM Forsikring, Tryg eller en gruppe under Tryg. Øvrige bilister skal fortsat kontakte SOS International.

Begge vejhjælpsaktører har en vejhjælpsapp, som du med fordel kan downloade før ferien. Via app’en kan du nemt få kontakt til din vejhjælp, og du kan sende dem din nøjagtige position, som ellers kan være svært fra et ukendt sted.

Læs mere: Hvem skal du tilkalde ved uheld i udlandet

Gode råd hvis uheldet er ude

Vi har samlet en række gode råd, hvis du skulle være så uheldig enten at bilen bryder ned eller du er med i et uheld.

  • Få bilen af vejen, hvis det er muligt og sikkert og tænd katastrofeblink
  • Er der tilskadekomne så yd om nødvendigt førstehjælp og ring herefter 112 (fælles europæisk alarmnummer)
  • Giv alle bilens passagerer sikkerhedsveste på før de forlader bilen og få dem i sikkerhed evt. bag autoværn, hvis bilen holder på kørebanen
  • Opsæt advarselstrekant bag bilen
  • Kontakt vejhjælp og opgiv position. Enten via deres app, din GPS eller information på kantpæle
  • Er der en modpart så sørg for at udveksle oplysninger. Tag billeder af skaderne og modpartens bil/nummerplade og få navn og nummer på evt. vidner. Beskriv desuden situationen på papir og få modparten til at skrive under. Skriv ikke selv under på noget, du ikke kan stå inde for.
  • Anmeld uheldet til det lokale politi. En politirapport med beskrivelse af uheldet kan være udslagsgivende for muligheden for, at forsikringen dækker.

Bestil vejhjælp