Mange bilkøbere har afgiftskroner til gode

Ny forbrugsmåling betyder, at flere bilkøbere måske har betalt for meget i afgift. Afhængig af hvornår bilen er købt, vil nogle automatisk få pengene retur. Andre skal selv anmode om det. Tjek med din forhandler, om du skal have penge tilbage, lyder rådet fra FDM.

Ny forbrugsmåling betyder, at flere bilkøbere måske har betalt for meget i afgift.
Bilist

Bilkøbere, der har købt ny bil fra årsskiftet og frem, får måske råd til en ekstra julegave eller to.

det danske afgiftssystem er komplekst, og der vil være nogle, der kan have betalt for meget i afgift

Den nye måling af bilernes brændstofforbrug, som trådte i kraft 1. september, betyder nemlig, at nogle bilkøbere kan have betalt for meget i afgift og derfor skal have penge tilbage.

Årsagen er den omregning mellem den gamle og den nye forbrugsmåling, som et politisk flertal vedtog først i september, og som udligner det afgiftshop, flere biler ellers stod til.

Læs også: Trods ny brændstofmåling: Nye biler stiger ikke i pris

Kører kortere på literen

Den nye og mere retvisende forbrugsmåling, kaldet WLTP, viser nemlig, at biler i gennemsnit kører 21 procent kortere på literen i forhold til den tidligere forbrugsmåling. Og da brændstofforbruget har betydning for, hvor meget biler koster i registreringsafgift, ville flere biler umiddelbart stige i afgift.

Det udligner den vedtagne omregning imidlertid med tilbagevirkende kraft.

Læs også: Brændstoftal rykker nærmere virkeligheden

I nogle tilfælde vil for meget betalt afgift automatisk blive udbetalt til den, der har afgiftsberigtiget bilen – typisk forhandleren. I andre tilfælde skal forhandleren anmode SKAT om det. Det afhænger af, om bilen er købt før eller efter 1. juli 2018.

Kontakt FDMs rådgivning

Anmod om penge tilbage

Har du købt ny bil 30. juni eller før, skal du selv anmode forhandleren, du har købt bilen hos, om at få evt. for meget betalt afgift tilbage. Det er nemlig forhandlerne, der har indbetalt registreringsafgiften til SKAT.

Har du købt ny bil fra 1. juli og frem, vil den forhandler, du har købt bilen hos, automatisk få for meget betalt afgift tilbage fra SKAT. FDM anbefaler, at du kontakter forhandleren og forespørger, om du evt. skal have penge retur.

Læs også: Lad FDM tjekke din slutseddel

SKAT har endnu ikke et system klar, der kan beregne, hvor meget bilkøbere evt. skal have retur. Dermed er det endnu uvist, hvornår bilkøbere vil få sat et evt. beløb ind på kontoen.

Sikkert er det dog, at bilkøbere, der omvendt har betalt for lidt i registreringsafgift som følge af overgangen til den nye målemetode, ikke vil modtage en ekstra opkrævning.

Læs også: Sådan testes biler efter ny målemetode

FDM kan hjælpe med beregning

”FDM er meget tilfredse med, at man fra politisk side har valgt, at den nye og mere retvisende WLTP-måling ikke skal gøre bilerne dyrere. Men det danske afgiftssystem er komplekst, og der vil være nogle, der kan have betalt for meget i afgift. Det beløb skal de naturligvis have retur. Da Folketinget nu har vedtaget en fast omregning, vil der fremover ikke være tvivl om afgiften,” siger forbrugerøkonom i FDM, Ilyas Dogru, og tilføjer:

”Hvor meget bilkøberne skal have tilbage, er svært at sætte et generelt beløb på. Det kan spænde fra få kroner til adskillige tusind kroner, men uanset beløbets størrelse er det værd at tage med.”

Læs også: FAQ om registreringsafgiften 2017