Dyrere at oplade elbiler fra 2020

Elbilejere har udsigt til højere elpriser, når nuværende afgiftsfritagelse udløber til nytår. Et helt forkert signal at sende i følge FDM, der mener, den højere elpris vil forsinke forbrugernes valg af grønne biler.

Elbilejere har udsigt til højere elpriser, når nuværende afgiftsfritagelse udløber til nytår.
Bilist

Elbilejere kan se frem til at skulle gribe dybere i lommen, når de fra nytår oplader deres elbil. 31. december udløber nemlig den såkaldte afgiftsrefusion på processtrøm for elbiler.

Udløber ordningen, vil det absolut ikke hjælpe salget af nye elbiler og dermed forsinke den grønne omstilling

Afgiftsrefusionen har siden 2010 betydet, at ladeoperatørerne har fået godtgjort deres elafgift. I dag er den på 88,4 øre pr. kilowatt-time. De penge har virksomhederne typisk sendt retur til deres kunder, elbilsejerne.

Det vurderes, at 90 procent af de danske elbilejere i dag har et abonnement hos en af de store ladeoperatører.

Læs også: Billigst at køre på el

Koster 30 millioner om året

Fra årsskiftet udløber afgiftsrefusionen for elbiler imidlertid. Refusionen forventes at koste statskassen 30 millioner kroner i 2020. Findes der ikke en politisk løsning, vil det fra den ene dag til den anden blive markant dyrere at være elbilsejer.

”Vil man hjælpe den grønne omstilling på vej, er det nødvendigt med forskellige tiltag. Her er de 30 millioner kroner, som godtgørelsen koster, relativt billigt. Især når man ser på, hvad det vil betyde for den enkelte elbilist,” siger forbrugerøkonom i FDM Ilyas Dogru.

Overvejer du en elbil?

Totalomkostningerne for de forskellige drivmidler*

  med afgiftsfritagelse  uden afgiftsfritagelse
Benzinbil 3,20 kr. 3,20 kr
Dieselbil 3,14 kr. 3,14 kr
Hybridbil 3,10 kr 3,10 kr.
Plugin-hybridbil 3,05 kr.** 3,10 kr.***
Elbil 3,02 kr.** 3,13 kr.***

* Kr./km ved 20.000 km årligt. Priserne baserer sig på sammenlignelig mellemklassesbiler med forskellige drivmidler
**Ved flatrate abonnement hos ladeoperatør
*** Strømpris på 2,30 øre pr. kilowatt-time

Læs også: Oplad din elbil uden ladeabonnement

Kan forsinke grøn omstilling

FDM har tidligere regnet på totalomkostningerne ved at køre elbil i forhold til benzin- eller dieselbil. Beregningerne viser, at det med afgiftsrefusionen i dag er billigst at køre elbil, mens det uden vil være lige så dyrt at køre elbil som dieselbil.

”Udløber ordningen, vil det absolut ikke hjælpe salget af nye elbiler og dermed forsinke den grønne omstilling. Derfor mener vi, at man fra politisk side snarest må finde en langsigtet løsning og få skabt ro om afgiften. Det er i hvert fald et helt forkert signal at sende,” siger Ilyas Dogru.

Se oversigt over udbydere og find ladestandere

Også godtgørelse til private

Om processtrøm

  • De fleste virksomheder kan få godtgjort elafgiften på den strøm, de bruger til at fremstille deres produkt eller procesformål
  • Godtgørelsen er i 2019 på 88,4 øre pr. kilowatt-time
  • Skatterådet afgjorde i 2010, at opladning af elbiler også er omfattet af processtrømordningen. 

FDM foreslår derfor, at ordningen gentænkes og kommer til at omfatte alle elbilejere og ikke kun dem, der leaser en ladeboks. I fremtiden

kan forbrugerne hjælpe elsystemet ved at stå til rådighed, når der produceres vedvarende energi. Derfor skal forbrugerne belønnes, og tiltagene skal allerede tænkes ind i dag.

Læs også: Hvad koster det at lade elbilen?

 ”Mange vil i de kommende år få elbil og egen ladeboks derhjemme. Vi mener kun, det er rimeligt, hvis private også vil kunne få godtgjort elafgiften direkte og ikke kun igennem de store ladeoperatører. Som reglerne er i dag, binder det reelt forbrugerne til ladeoperatørerne. Sådan burde det ikke være,” siger Ilyas Dogru.

Læs også: Overvejer du at købe en elbil?