Køb trygt brugt bil trods corona

Med coronavirus i omløb er mange påpasselige. Men tager du dine forholdsregler, kan du roligt købe brugt bil uden smittefare.

Par ser på brugt bil
Bilist

Corona er en farlig virus, fordi den er så smitsom. For at undgå smitte mellem mennesker holder vi afstand.

Men når du skal se på brugt bil, kan du ikke bare holde sikker afstand til bilen. Og i kabinen og på karrosseriet kan virus overleve på overflader fra et par timer og op til et par dage afhængig af bl.a. materiale, temperatur og luftfugtighed.

Lyt til FDMs podcast om bilkøb i corona-tider

5 tips til sikker prøvetur

1. Overtag bilen i det fri

2. Bed sælger holde afstand

3. Bær gummihandsker

4. Pil dig ikke i ansigtet under kørsel

5. Sprit hænder af efter prøvetur

Det påvirker brugtbilskøbet, da du naturligvis vil røre ved overflader, hvor der er risiko at komme i kontakt med virus. Det gælder både inde hos forhandleren og i de biler, du skal prøvesidde, prøvekøre og i sidste ende overtage.

Læs mere: Køb brugt bil hos forhandler

Virtuel bilgennemgang

Selv før coronakrisen brugte vi danskere størstedelen af vores tid på researcharbejde i forbindelse med bilkøb foran en skærm i stedet for at gå fra forhandler til forhandler. Det skal man fortsætte med, for dermed er en stor del af smitterisikoen minimeret.

Det er nu blevet endnu lettere, for bilforhandlerne er begyndt at tilbyde en digital service, hvor du kan se på en bil uden at være i lokalet.

Enten i form af videoer optaget med fokus på de ting, du gerne vil se, eller ved videoopkald via f.eks. Facebook Messenger eller Facetime. Enkelte forhandlere tilbød det før krisen, men antallet af videofremvisninger er steget markant.

En virtuel gennemgang er dog ikke det samme som at se bilen i virkeligheden. For det er svært at vurdere pladsforhold, støjniveau og køreegenskaber via et videoopkald. Så når du har fundet en bil, som du er interesseret i, skal du ud til forhandleren og se den fysisk.

Hent FDM slutseddel

For at minimere risiko for smitte med Corona-virus, kan man overveje at lade børnene blive hjemme
For at minimere risiko for smitte med Corona-virus, kan man overveje at lade børnene blive hjemme

Undgå smitte på prøveturen

Når du vil prøvekøre en bil, så ring til forhandleren først. Spørg om de afspritter bilerne, om der er håndsprit eller krav om brug af engangshandsker.

Vil du være på den sikre side, kan du bede om at få en privat fremvisning udenfor åbningstid, så der kun er dig og forhandleren til stede.

På bilbasen.dk kan du se et symbol med rene hænder, hvis forhandleren skriver, at de afspritter bilerne. Det er ikke så udbredt endnu, så det vigtigste er, at du tager dine forbehold, når du ser på bil.

Læs mere: Tjekliste når du køber brugt bil

Et godt tip er, at få forhandleren til at køre bilen udenfor, hvis den står i et lokale. Mød forhandleren i det fri og sørg for at bruge håndsprit før og efter, du har været i bilen. Nogle forhandlere stiller krav om brug af handsker.

Er der ikke handsker, skal du ikke fortvivle. Ifølge Sundhedsstyrelsen skal man ikke være bange for at røre overflader, da virus ikke smitter alene ved at røre en genstand. Det sker først, når virus kommer i kontakt med slimhinder i mund, næse eller øjne.

Derfor er det vigtigt, at du undlader at røre ved ansigtet, når du prøvekører en bil, og at du renser hænder med håndsprit umiddelbart efter prøveturen.

Nogle bilforhandlere er begyndt at åbne til private fremvisninger af bilen, så du er alene med forhandleren i butikken
Nogle bilforhandlere er begyndt at åbne til private fremvisninger af bilen, så du er alene med forhandleren i butikken

Virussikker klargøring

I forbindelse med købsforhandlingen, så spørg ind til klargøringen af bilen. Du får ikke fjernet eventuel smitte ved at banke måtterne og køre bilen i vaskehallen. Bed om en klargøring, hvor alle overflader bliver renset. Dermed får du ikke bare en smittefri bil, men også en frisk start på dit nye bilejerskab.

Vil du være på den helt sikre side, eller er du særlig udsat, kan du vælge at sætte bilen i karantæne. Efter du, eller forhandleren, har parkeret bilen ved dit hjem, kan du lade bilen stå i tre døgn, herefter vil din bil helt sikkert være fri for coronavirus.

Læs også: Undgå coronasmitte i bilen