Guide til køb af brugt bil hos forhandler

Når du handler brugt bil hos en bilforhandler, har du rettigheder, som du ikke har, når du handler bil privat. Bilen koster derfor også tit mere end en tilsvarende bil købt privat.

Familie kigger på bil hos bilforhandler.
Viden

At købe brugt bil kræver grundig forberedelse. Inden du sætter dig for at købe bilen, skal du tjekke den grundigt, så du undgår kedelige overraskelser senere. Husk også at prøvekøre bilen grundigt og at få tjekket slutsedlen af FDM. 

Hvordan undgår du brugtbilfælder?

Du kan selv gøre en del for at undgå at gå i brugtbilfælder. Tryk på plustegnet for at folde menuen ud.

Tjek bilforhandleren

Det kan du f.eks. gøre på ved at lave et firmatjek på Nævnenes Hus’ hjemmeside eller ved at tjekke udhængsskabet hos Ankenævn for Biler, der har offentlige lister over firmaer, der ikke efterlever deres afgørelser.  

Søg: Foretag firmatjek (eksternt link)

Søg: Ankenævn for Biler (eksternt link)

Tjek bilen for gæld 

Undersøg om der er restgæld i bilen. Det kan du gøre ved at søge på oplysninger om køretøjet hos Tinglysningen. 

Søg: Tinglysning.dk (eksternt link)

Få bilen testet

Det er en god ide af få testet bilen inden køb. Godkendt ved syn betyder ikke, at bilerne er fejlfri eller i god stand. Ved syn foretages der alene stikprøvekontrol om bilens lovlige stand. 

Læs mere: Brugtbilstest hos FDM 

Gennemgå bilen
Gennemgå bilen for at kontrollere, at alt beskrevet udstyr er til stede. Gem annoncen, hvis der senere hen skulle opstå tvivl omkring det. 
Se registreringsattesten

Se altid på bilens registreringsattest og tjek bilens årgang. Få det eventuelt også noteret i slutsedlen. 

Undersøg billån

Undersøg selv markedet for finansiering og find det bedste billån. Forhandleren får ofte provision af finansieringsselskabet. 

Læs mere: Gode råd til at finde det bedste billån 

Få slutsedlen kontrolleret

Når du som medlem af FDM køber bil hos en forhandler, har du mulighed for at få din slutseddel kontrolleret. 

Læs mere: Få FDMs hjælp til slutseddel 

Hør podcast fra FDM

Frigear er FDMs gratis ugentlige podcast om biler og livet som bilist. Lyt med fra 13:30 og få gode tip til at købe brugt bil hos forhandler.

Hvornår gælder din reklamationsret? 

Når du som forbruger køber brugt bil hos en bilforhandler, er du sikret en reklamationsret på to år, uanset om det er nedskrevet eller ej. Du er nemlig altid sikret en reklamationsret i henhold til købeloven. Det betyder, at selvom bilforhandleren udarbejder en aftale om, at disse regler ikke gælder, så er en sådan aftale ikke gyldig. Aftalen vil kunne tilsidesættes i en eventuel sag.  

Får du gennemgået din slutseddel hos FDM, vil dette være et af tjekpunkterne. 

Bemærk!

Pr. 1. januar 2022 er en ny købelov trådt i kraft i Danmark. Denne lov gælder for køb foretaget i år 2022 og fremefter. 

Vær opmærksom på, at for køb foretaget før år 2022 gælder den tidligere købelov. Illustration

Hvad betyder formodningsreglen? 

Der kan reklameres over fejl, hvis årsagen var til stede på købstidspunktet af bilen. Det er ikke alle fejl, der giver dig rettigheder – kun de fejl, der ligger ud over hvad der normalt kan forventes af en brugt bil på samme alder, km-stand og pris. Det er køberen, der har bevisbyrden for, at der er en fejl på bilen, og at fejlen også var der på købstidspunktet (en oprindelig mangel). 

Dog er der også en regel, der hedder "formodningsreglen". Den går ud på, at der er en formodning om at fejl, der viser sig inden for en vis periode efter købet, er oprindelige.  

Ifølge den nye købelov, der trådte i kraft 1. januar 2022, gælder formodningsreglen 12 måneder efter levering. Har du købt din brugte bil før år 2022, gælder den tidligere (på det tidspunkt gældende) købelov, og efter denne er perioden ikke 12 måneder efter levering, men 6 måneder efter levering. 

Formodningsreglen skal forstås således, at der er en formodning om, at fejlen var der på købstidspunktet, medmindre sælgeren kan sandsynliggøre, at en fejl først er opstået efter leveringen af bilen. Sælger kan somme tider løfte den bevisbyrde ud fra fejlens karakter, eller hvis han har en erklæring fra en uvildig tredjepart, som viser, at den pågældende komponent er undersøgt, og at der ikke var fejl på den.

Hvis det ligger helt fast, at årsagen til en fejl først er opstået efter købet, er fejlen ikke omfattet af reklamationsretten. 

Læs mere: Dit bilkøb og købeloven 

Illustration af underoverskriftHvordan er garantien på brugte biler?

Hvis du skal have en bedre beskyttelse, end den beskyttelse købeloven giver, skal du sørge for at aftale med bilforhandleren, at han giver en garanti. En garanti er ikke noget, du har krav på, men kun noget du får efter aftale. Garantien skal være anført i slutsedlen. 

En garanti dækker i modsætning til købeloven de fejl, som opstår efter købet og inden for den aftalte garantiperiode. Det er bilforhandleren, der har bevisbyrden for, at en fejl ikke er omfattet af garantien.

Illustration af underoverskriftEr prisen på brugt bil til forhandling? 

Brugte bilers priser er altid til forhandling. Det er muligt, at din bilforhandler ikke vil sætte prisen ned på bilen, men så kan der forhandles om for eksempel finansieringsomkostninger. Det er ofte også muligt at forhandle om ekstraudstyr og få tillægsydelser som anhængertræk, rustbeskyttelse, radio, GPS osv. 

Når du ankommer til forhandleren, skal du altid kigge grundigt på bilen og få en prøvetur. Når den brugte bil er nøje gennemgået for eventuelle fejl og mangler, begynder forhandlingen om prisen. 

Illustration af underoverskriftEr din gamle bil en del af handlen? 

Hvis din gamle bil indgår i handlen, så pas på, at det ikke bliver dig, der finansierer rabatten på den brugte bil ved at få en alt for lav pris for den gamle. 

Undersøg hjemmefra, hvad du kan få for din gamle bil hos andre bilforhandlere og ved privat handel. Det er nemlig ikke altid en fordel at lade den gamle bil indgå i handlen.  

Læs mere: Salg af bil til bilforhandleren

Illustration

Er en slutseddel bindende? 

Når du køber brugt bil hos en bilforhandler, vil han normalt udfærdige en slutseddel, som begge parter skriver under på. Du skal være klar over, at når du har skrevet under på slutsedlen, har du indgået en bindende aftale om køb af bilen, medmindre du har taget forbehold for FDMs godkendelse i slutsedlen. 

Læs derfor slutsedlen grundigt igennem, inden du skriver den under. Alle de aftaler, I har indgået, skal fremgå af slutsedlen. Du kan med fordel bruge FDMs tillæg til slutseddel, når du skal handle brugt bil hos en erhvervsdrivende. 

Når du indgår købsaftalen, skal du være opmærksom på, at hvis at bilen er "købt som beset", "en gros" eller lignende, er det ikke et gyldigt forbehold over for en forbruger. Sælger kan derimod godt tage konkrete forbehold, hvis han for eksempel ved, at der er konkrete fejl på bilen, som I har drøftet og er enige om, at han ikke laver. Det bør så bare afspejle sig i prisen. 

Et tjek værd

Der er ofte god grund til at tjekke slutsedlen grundigt igennem. I 2017 gennemgik FDM f.eks. over 1000 slutsedler og fandt kun en enkelt slutseddel uden bemærkninger. Illustration

Kan FDM hjælpe med at tjekke slutsedlen? 

Før du skriver under på en slutseddel fra en forhandler, bør du tage forbehold for, at FDM kan godkende din slutseddel. Forbeholdet står bl.a. på FDMs tillæg til bilforhandlerens slutseddel.  

Slutsedlen sender du efterfølgende til FDM. Vi vil gennemgå din slutseddel inden for 24 timer fra modtagelsen på hverdage og sikre, at din slutseddel er lovlig, og du ikke bliver stillet dårligt med handlen. 

Hvis du allerede er medlem af FDM, er servicen en del af dit medlemskab. Er du ikke er medlem, skal du tegne et medlemskab samtidig med, at du indsender din slutseddel. FDMs jurister og teknikere kan hjælpe dig både før og efter dit bilkøb. 

Vær opmærksom på, at vi ikke har haft mulighed for at se bilen. Så bilens stand og evt. fejl indgår ikke i vurderingen, når vi gennemgår slutsedlen. Her anbefaler vi, at du sikrer dig og får den brugte bil testet.  

Bemærk: Hvis du handler med en privatperson, anbefaler FDM, at du også benytter slutseddel, men FDM har ikke mulighed for at gennemgå slutsedler for bilhandler mellem private. 

Læs mere: Få hjælp til slutsedlen

Hvad skal du gøre ved afhentning af bilen? 

Når du henter bilen hos bilforhandleren, bør du begynde med at gå rundt om bilen og tjekke, at bilen stadig er i den stand, du så den i sidst. 

Havde du en aftale med din bilforhandler om ting, som skulle ordnes på bilen, så undersøg om det er gjort korrekt og efter den aftale, I indgik. Tag gerne en kort prøvetur, hvis der var ting, der havde med kørsel at gøre, der skulle rettes. 

Hvis alt er i orden, og du har modtaget dokumentation for, at bilen er blevet omregistreret, kan du betale det aftalte beløb på slutsedlen.  

Kør aldrig fra din bilforhandler uden den originale registreringsattest.

Illustration af underoverskriftHvad skal du være opmærksom på ift. online bilkøb? 

Flere forhandlere tilbyder, at du kan købe din nye eller brugte bil online. Der kan både være fordele og ulemper ved denne handelsform. Fordelene er bl.a., at du kan sidde derhjemme i ro og konfigurere bilen uden at føle et pres fra en sælger. Desuden har du en lovbestemt fortrydelsesret ved online bilkøb. Ulemperne er, at det kan være sværere at forhandle om prisen, og at det kan være svært at lade din gamle bil indgå i handlen, da du ikke har direkte kontakt til sælger. Desuden kan der være usikkerhed om, hvortil du skal henvende dig ved eventuelle reklamationer.

Læs mere: Sådan køber du trygt bil online

Skal din bil reparationsforsikres?

Er din bils nyvognsgaranti udløbet, kan FDM Reparationsforsikring blive dit sikkerhedsnet, hvis bilen pludselig går i stykker og skal repareres. Der er frit værkstedsvalg og ingen selvrisiko.

Se forsikring