Brugt bil hos forhandler

Når du handler brugt bil hos en bilforhandler, har du rettigheder, som du ikke har, når du handler bil privat. Bilen koster derfor også tit mere end en tilsvarende bil købt privat.

Når du handler brugt bil hos en bilforhandler, har du rettigheder, som du ikke har, når du handler bil privat
Viden

At købe brugt bil kræver grundig forberedelse. Inden du sætter dig for at købe bilen, skal du tjekke den grundigt, så du undgår kedelige overraskelser senere. Husk også at prøvekøre bilen grundigt og få tjekket slutsedlen.

Undgå brugtbilfælder

Du kan selv gøre en del for at undgå at gå i brugtbilfælder:

  • Tjek at bilforhandleren ikke er på firmatjek eller Ankenævn for Bilers udhængsskab, som har lister over firmaer, der ikke efterlever deres afgørelser
  • Undersøg om der er restgæld i bilen på bilbogen
  • Få bilen testet inden køb. Godkendt ved syn betyder ikke, at bilerne er fejlfri eller i god stand. Ved syn foretages der alene stikprøvekontrol om bilens lovlige stand. Bestil en brugtbiltest hos FDM
  • Gennemgå bilen for at kontrollere, at alt beskrevet udstyr er tilstede. Gem annoncen, hvis der senere hen skulle opstå tvivl omkring det.
  • Se altid på bilens registreringsattest og tjek bilens årgang. Få det eventuelt også noteret i slutsedlen.
  • Undersøg selv markedet for finansiering og find det bedste billån. Forhandleren får ofte provision af finansieringsselskabet.
  • Få slutsedlen tjekket af FDM

Vil du undgå de værste fælder, når du skal købe brugt bil? I FDMs e-bog om køb af brugt bil får du en guide til hele dit bilkøb og vores eksperters svar på mange af de spørgsmål, der melder sig.
Hent e-bog

Læs mere om, hvad du skal være opmærksom på, når du skal købe brugt bil hos en forhandler.

Reklamationsret

Når du som forbruger køber brugt bil hos en bilforhandler, er du sikret en reklamationsret på to år, uanset om det er nedskrevet eller ej. Du er nemlig altid sikret en reklamationsret i henhold til Købeloven. Det betyder, at selvom bilforhandleren udarbejder en aftale om, at disse regler ikke gælder, så er en sådan aftale ikke gyldig. Aftalen vil kunne tilsidesættes i en eventuel sag. Får du gennemgået din slutseddel hos FDM, vil dette være et af tjekpunkterne.

Læs også: garanti og reklamation er ikke det samme

Formodningsregel

Der kan reklameres over fejl, hvis årsagen var tilstede på købstidspunktet af bilen. Det er køberen, der har bevisbyrden for, at der er en fejl på bilen, og at fejlen også var der på købstidspunktet. Der skal være tale om en såkaldt oprindelig mangel.

Dog er der også en såkaldt "formodningsregel". Den går ud på, at der er en formodning om at fejl, der viser sig inden for de første seks måneder efter købet, er oprindelige fejl. Det skal forstås således, at der er en formodning om, at fejlen var der på købstidspunktet, medmindre sælgeren kan sandsynliggøre, at en fejl først er opstået efter leveringen af bilen.

Sælger kan somme tider løfte den bevisbyrde ud fra fejlens karakter, eller hvis han har en erklæring fra en uvildig tredjepart, som viser, at den pågældende komponent er undersøgt, og at der ikke var fejl på den. Hvis det ligger helt fast, at årsagen til en fejl først er opstået efter købet, er fejlen ikke omfattet af reklamationsretten.

Læs mere: Om købeloven 

Garanti på brugte biler

Hvis du skal have en bedre beskyttelse, end den Købeloven giver, skal du sørge for at aftale med bilforhandleren, at han giver en garanti. En garanti er ikke noget, du har krav på, men kun noget du får efter aftale. Garantien skal den være anført i slutsedlen.

En garanti dækker i modsætning til Købeloven de fejl, som opstår efter købet og inden for den aftalte garantiperiode. Det er bilforhandleren, der har bevisbyrden for, at en fejl ikke er omfattet af garantien.

Læs mere: Få alt på skrift i slutsedlen

Priser på brugte biler er til forhandling

Når du ankommer til forhandleren, skal du altid kigge grundigt på bilen og få en prøvetur. Når den brugte bil er nøje gennemgået for eventuelle fejl og mangler, begynder forhandlingen om prisen.

Brugte bilers priser er altid til forhandling. Det er muligt, at din bilforhandler ikke vil sætte prisen ned på bilen, men så kan der forhandles om for eksempel finansieringsomkostninger

Brugte bilers priser er altid til forhandling. Det er muligt, at din bilforhandler ikke vil sætte prisen ned på bilen, men så kan der forhandles om for eksempel finansieringsomkostninger. Det er ofte også muligt at forhandle om ekstraudstyr og få tillægsydelser som anhængertræk, rustbeskyttelse, radio, GPS osv.

Se mere: Få tjek på den brugte bil

Gamle bil del af handlen

Hvis din gamle bil indgår i handlen, så pas på, at det ikke bliver dig, der finansierer rabatten på den brugte bil ved at få en alt for lav pris for den gamle.

Undersøg hjemmefra hvad du kan få for din gamle bil hos andre bilforhandlere og ved privat handel. Det er nemlig ikke altid en fordel at lade den gamle bil indgå i handlen. 

Slutseddel er bindende

Når du køber brugt bil hos en bilforhandler, vil han normalt udfærdige en slutseddel, som begge parter skriver under på. Du skal være klar over, at når du har skrevet under på slutsedlen, har du indgået en bindende aftale om køb af bilen, med mindre du har taget forbehold for FDMs godkendelse i slutsedlen.

Når du indgår købsaftalen, skal du være opmærksom på, at hvis at bilen er købt som beset, en gros eller lignende, er det ikke et gyldigt forbehold overfor en forbruger

Derfor skal du også læse slutsedlen grundigt igennem, inden du skriver den under. Alle de aftaler, I har indgået, skal fremgå af slutsedlen. Du kan med fordel bruge FDMs tillæg til slutseddel, når du skal handle brugt bil hos en erhvervsdrivende.

Når du indgår købsaftalen, skal du være opmærksom på, at hvis at bilen er "købt som beset", "en gros" eller lignende, er det ikke et gyldigt forbehold over for en forbruger. Sælger kan derimod godt tage konkrete forbehold, hvis han for eksempel ved, at der er konkrete fejl på bilen, som I har drøftet og er enige om, at han ikke laver. Det bør så bare afspejle sig i prisen.

Lad FDM tjekke slutsedlen

Før du skriver under på en slutseddel, bør du tage forbehold for, at FDM kan godkende din slutseddel. Forbeholdet står bl.a. på FDMs tillæg til bilforhandlerens slutseddel. 

Slutsedlen sender du efterfølgende til FDM. Vi vil gennemgå din slutsedlen inden 24 timer fra modtagelsen på hverdage og sikre, at din slutseddel er lovlig, og du ikke bliver stillet dårligt med handlen.

Hvis du allerede er medlem af FDM, er servicen en del af dit medlemskab. Er du ikke er medlem, skal du tegne et medlemskab samtidig med, at du indsender din slutseddel. FDMs jurister og teknikere kan hjælpe dig både før og efter dit bilkøb.

Vær opmærksom på, at vi ikke har haft mulighed for at se bilen. Så bilens stand og evt. fejl indgår ikke i vurderingen, når vi gennemgår slutsedlen. Her anbefaler vi, at du sikrer dig og får bilen testet med en FDM Brugtbiltest.

Læs også: FDM forbehold i din slutseddel

Afhentning af bilen

Når du henter bilen hos bilforhandleren, bør du begynde med at gå rundt om bilen og tjekke, at bilen stadig er i den stand, du så den i sidst.

Havde du en aftale med din bilforhandler om ting, som skulle ordnes på bilen, så undersøg om det er gjort korrekt og efter den aftale I indgik. Tag gerne en kort prøvetur, hvis der var ting, der havde med kørsel at gøre, der skulle rettes.

Hvis alt er i orden, og du har modtaget dokumentation for, at bilen er blevet omregistreret, kan du betale det aftalte beløb på slutseddelen. Kør aldrig fra din bilforhandler uden den originale registreringsattest.

Som medlem af FDM, kan du tage en rådgiver med på råd, når du skal handle brugt bil
Få hjælp til dit bilkøb

Bliv medlem af FDM