Så meget koster "en liter strøm"

Vi har været vant til at tale om prisen på en liter brændstof, men hvad svarer det til i den elektriske verden? Her får du FDMs bud på, hvad "en liter strøm" koster i 2021.

Så meget koster en liter strøm
Bilist

Det lyder mærkeligt at tale om en literpris, når det handler om strøm til en elbil. Men sandheden er, at det for mange er svært at danne sig et indtryk af, hvad det egentlig koster at køre på strøm i en elbil sammenlignet med prisen for benzin til en brændstofbil.

De fleste benzinbilejere ved, at det koster ca. 12 kr. for en liter benzin, og den kan man f.eks. køre 15 km på. For elbilerne er regnestykket mere kompliceret, men vi hjælper dig her med forståelsen. Vi har taget udgangspunkt i, at du ikke har et abonnement på strøm, men i stedet betaler for strømmen efter forbrug. 

Grundlæggende er der to steder, du vil lade som elbilist: hjemme og på farten. Når du lader hjemme, er der grundlæggende to scenarier. Det første er, hvor du får refunderet elafgiften, det andet er, hvis du ikke får refunderet elafgiften. Når du er på farten, vil du opdage, at du kan lynlade til forskellige priser, og prisspændet mellem disse kan du se under scenarie 3 og 4. 

Så meget koster en liter strøm
Forudsætninger: Elbilen kører 5 km pr. kWh, og dermed bruges der 3 kWh for at køre de 15 km/l, som en sammenlignelig benzinbil kan køre på en liter benzin.

Hvad koster en liter strøm hjemme? (Scenarie 1 og 2)

Her har du lader hjemme og får strømafgiften refunderet, f.eks. fordi du har elvarme i huset, eller fordi du har en ladeboks med et serviceabonnement. Her regner vi med, at du køber strøm til en gennemsnitspris på 1,00 kr. pr. kWh. Dermed bliver prisen på en liter strøm 3 kr., da du skal købe tre kWh á en krone for at kunne køre de 15 km. 

Lader du hjemme, og får du ikke refunderet strømafgiften, så betaler du samme pris for strømmen til elbilen, som til dine elektriske apparater i husstanden. Med en strømpris på 2 kr. pr. kWh svarer det til, at en liter strøm koster 6 kr.

Hvad koster en liter strøm ude? (Scenarie 3 og 4)

Lader du ude i byen, er der større forskel på strømpriserne. Scenarie 3 er den billigste strøm, du kan få uden abonnementsbinding. Her er prisen p.t. 5 kr. pr. kWh. Det betyder, at en liter strøm koster 15 kr. literen.

Det 4. scenarie er den dyreste strøm, du kan købe uden abonnementsordning. Vi har set priser på 9 kr. pr. kWh, og det svarer til, at en liter strøm koster 30 kr. Det er godt dobbelt så dyrt, som at købe en liter benzin i dag. Så i dette tilfælde skal du minimere opladningen ude, hvis det skal være billigere at køre elbil, . 

Abonnement på opladning 

Mange elbilkøbere bliver tilbudt et abonnement på strøm, når de ser på ny elbil. Her i 2021 er det typisk en aftale med Clever, hvor du for et fast månedligt beløb frit kan lade ude, og hvor du får tilbagebetalt penge for den strøm, du lader med derhjemme. 

Men flere bilmærker tilbyder også abonnementsaftaler, hvor du for et fast månedligt beløb på 80-100 kr. kan købe billigere strøm på lynladere. P.t. er det primært Ionitys ladere herhjemme, men det afhænger af det konkrete bilmærkes aftaler.

Det kan være interessant, hvis man har egen lader med serviceabonnement og har brug for billig strøm på farten. Med et abonnement hos bilmærket kan prisen falde til godt 2 kr. pr. kWh. Ud over abonnementsbetalingen bliver marginalomkostningen for en liter strøm dermed blot 6 kr. literen. Du skal dog lade mindst en gang om måneden, før ordningen kan betale sig. Lader du oftere, bliver det økonomisk endnu mere interessant.  

 

Har du brug for hjælp?

Husk, som medlem af FDM kan du altid få hjælp af eksperter, der har den nyeste viden om elbiler.

Kontakt rådgivningen