Ramt af chokpriser på benzin? Se 5 gode sparetips

Prisen på benzin, diesel og el tordner i vejret. FDM har samlet 5 gode råd til, hvad du som bilist selv kan gøre for at slippe lidt billigere.

Benzinpriser
Bilist

16,49 kr. Aldrig har listeprisen på en liter benzin været højere. Det er præcis to kroner mere end ved årsskiftet, viser tal fra olieselskabernes brancheorganisation, Drivkraft Danmark.

De høje priser mærker bilisterne, hver gang de hæver tankpistolen. For selvom den såkaldte standerpris ofte ligger en krone under den officielle listepris, er det siden årsskiftet blevet omkring 100 kr. dyrere at tanke 50 liter benzin.

Dermed har prisen på benzin for længst passeret de 12,78 kr., som er den benzinpris, Skatterådet tilbage i november fastsatte for kørselsfradraget for 2022. Derfor rammer de aktuelle høje priser særligt pendlerne hårdt.

Også prisen på diesel er skudt i vejret. Tirsdag var listeprisen her på 15,29 kr. mod 12,49 kr. ved årsskiftet. En stigning på 2,80 kr.

Spørgsmålet er, om du som bilist bare må leve med de høje priser, eller om du selv kan gøre noget for ikke at blive ramt alt for hårdt.

Vi har samlet nogle gode råd til dig, som måske kan hjælpe dig. Både inden du sætter dig ud i bilen, og når du sidder bag rattet.

Sådan har prisen på benzin udviklet sig gennem årene. Forbrugerprisen er den pris, benzinen kostede på daværende tidspunkt, mens den faste forbrugerpris er prisen omregnet til 'nutidskroner' - altså hvad den ville koste i 2022-kroner. (Kilde: Drivkraft Danmark/Grafik: FDM)

1. Kan du lade bilen stå?

Den nemmeste måde at spare på brændstoffet på er ved helt at lade bilen stå. Det gælder ikke mindst på de korte ture, hvor bilen bruger uforholdsmæssigt meget brændstof. Overvej derfor, om det er nødvendigt at tage bilen, eller om du i stedet kan tage cyklen eller den kollektive trafik. Også selvom det måske tager lidt længere tid.

En anden oplagt mulighed er at køre flere sammen. Det kan være hele vejen eller dele af den. Måske er I flere kolleger, der skal den samme vej?

FDM har lavet appen Ta’Med, som gør det nemt at både tilbyde og finde lift og at dele regningen. Det er godt for både din økonomi, trængslen og klimaet.

Sådan fungerer Ta'Med 

2. Hvor og hvornår skal du tanke?

Hvor der for bare få år siden var penge at spare ved at tanke inden kl. 10.00, svinger brændstofpriserne langt mindre i dag. Konkurrencen tankstationerne imellem kan også være svær at få øje på.

Derfor kan det også hurtigt blive dyrere at køre rundt og jagte lave priser, end hvad du i sidste ende sparer. Der er dog enkelte tommelfingerregler, som kan hjælpe dig med at spare lidt:

Undgå at tanke langs motorvejen. Det er her, at priserne på benzin og diesel er højest. Ofte tæt på listeprisen.

Til gengæld ligger prisen på de ubemandede tankstationer ofte ti øre under de bemandede stationer.

Tank også der, hvor der ligger flere tankstationer i nærheden af hinanden. Det er her, at der er størst sandsynlighed for lokal konkurrence.

Kan du se, at prisen tager et dyk eller står til at stige, kan det også betale sig at tanke bilen. Også selvom benzinnålen ikke er i bund.

3. Får du rabat på de dyre dråber?

Selvom priserne synes ens, kan der stadig være penge at spare, alt efter hvor du tanker. Flere selskaber tilbyder forskellige rabatordninger, ligesom du som FDM-medlem også kan få rabat på udvalgte stationer. Nogle rabatordninger kræver medlemskab af en organisation eller forening, andre gør ikke.

Det kan derfor godt betale sig at undersøge, hvad der findes af rabatter, der hvor du tanker. Nogle giver helt op til 25 øre pr. liter på standerprisen.

Er du medlem hos FDM, kan du få rabat hos Shell, Q8 og F24.

Ud over produktprisen består den samlede benzinpris af en CO2-afgift (0,39 kr.) og en energiafgift (4,29 kr.). Dertil lægges momsen. Tanker man en liter benzin til 16,49 kr., udgør produktprisen 8,51 kr., mens momsen er på 3,30 kr. CO2- og energiafgiften er begge faste afgifter. (Kilde: Drivkraft Danmark/ Grafik: FDM)   

4. Kør længere på literen

Alt efter hvordan du kører din bil, kan der også være penge at spare. Jo hårdere du træder på bilens speeder og bremse, jo dyrere er det nemlig.

Næstefter at lade bilen stå er der nemlig mest at spare at ændre på din kørestil.

Sænker du eksempelvis farten på motorvejen fra 130 km/t. til 110 km/t., sparer det i gennemsnit nemt 20 pct. på brændstofforbruget. Ved en literpris på 15 kr. er det 3 kr. Omvendt er bremsepedalen den dyreste at træde på, når du kører i byen. Her gælder det i stedet om at se fremad i trafikken og få et godt flow – naturligvis uden at gå på kompromis med sikkerheden.

5. Har du den rigtige bil?

Hvilken bil du kører i, er heller ikke ligegyldigt for, hvordan de høje energipriser rammer dig.

Overvejer du at skifte bil, kan det bedre end tidligere betale sig at have fokus på brændstoføkonomien. Der er nemlig ingen tegn på, at prisen på benzin, diesel og el falder lige med det første.  

De høje energipriser rammer dog nogle biltyper hårdere end andre. Det gælder især dig, som kører dieselbil. Prisforskellen mellem benzin og diesel er ikke bare blevet mindre over den seneste tid– onsdag overhalede standerprisen på diesel ligefrem prisen på benzin. Samtidig blev den såkaldte udligningsafgift, som dieselbiler betaler, sat op ved den seneste afgiftsomlægning, hvilket tynger dieselbilejernes bilbudget yderligere.

Billigst slipper dem, som kører elbil. Også selvom elprisen i disse dage er historisk høj. Til forskel for benzin- og dieselbilister kan elbilister nemlig udskyde opladningen til, når elprisen er lav. Typisk om natten.

Overvejer du at skifte til elbil og samtidig spare på dine brændstofudgifter, kan det være et godt tidspunkt nu.

 

Få rabat, når du tanker

Husk, som medlem af FDM kan du få rabat, når du tanker eller lader bilen på over 400 tankstationer rundt om i landet.

Sådan får du rabat