Sådan rammer benzinpriserne din økonomi

De rekordhøje brændstofpriser gør ondt på privatøkonomien. Også elbilister bliver ramt. FDM har regnet på, hvor meget dyrere det er blevet at være bilist.

Betaling for benzin
Bilist

En benzinpris faretruende tæt på de 18 kr. literen og en dieselpris, der har overhalet benzinen. Der er ikke noget at sige til, at mange bilister de seneste uger har måttet kigge en ekstra gang, når de har blinket ind på tankstationen.

Brændstofmarkedet har nemlig ikke været sig selv hele året, hvor priserne kun er gået en vej: Op. Det gælder også for elbilisterne. Alene det seneste år er prisen på el ottedoblet.  

Det er med andre ord blevet markant dyrere at være bilejer. Præcis hvor meget har FDM regnet på.  

Konkret har vi regnet på, hvor meget dyrere det bliver for dig at være bilist siden årsskiftet, alt efter om du kører benzin- eller dieselbil.

I vores beregning har vi taget udgangspunkt i, at du og familien kører 20.000 km om året i en gennemsnitlig bil benzin- og dieselbil (se detaljer i grafik).

”Brændstofpriserne svinger voldsomt i øjeblikket. Men selvom de er faldet en smule i forhold til sidste uge (uge 10, red.), ændrer det ikke på, at de er steget betragteligt siden årsskiftet og forventes at være høje året ud,” siger forbrugerøkonom i FDM Ilyas Dogru.

Dieselbilejere hårdest ramt

Når dieselbilejerne umiddelbart er dem, som rammest hårdest af prisstigningerne, er det ikke blot fordi, prisen på en liter diesel er steget meget. Onsdag var Circle K’s standerpris 13,89 kroner mod 11,39 kroner ved årsskiftet. Faktisk har prisen på diesel på enkelte dage overhalet prisen på benzin. Sidst det skete, var i 2006.

Dertil kommer forhøjelsen af den såkaldte udligningsafgift, som dieselbilejere betaler, og som bestemmes af, hvor langt bilen kører pr. liter, og hvornår den er indregistreret. Afgiften blev sat godt 20 procent op i forbindelse med sidste års omlægning af bilafgifterne.

”Ser man alene på prisstigningen på diesel, kan dieselbilejerne med de nuværende priser se frem til en årlig ekstraregning, der nemt kan ende på 2.500 kroner eller mere,” siger Ilyas Dogru.

Også benzinprisen har taget nogle gevaldige hop fra 12,79 kroner 1. januar til 14,69 kroner onsdag i denne uge ifølge Circle K’s standerpriser.

Et øjebliksbillede viser, at for bilister med en benzinbil vil det koste 2.375 kroner ekstra i år, mens dieselbilejere altså ville skulle finde ekstra 2.500 kroner på bilbudgettet.

Lad med omtanke

Også elprisen er skudt i vejret. Hvordan det rammer elbilisternes økonomi, er det imidlertid sværere at spå om. Spørgsmålet er, om de overhovedet bliver ramt.

For selvom elprisen i procenter er den, som steget mest, og i øjeblikket er på sit højeste niveau nogensinde, kan elbilejerne alligevel være dem, som slipper billigst fra prisstigningerne. Det skyldes ikke mindst, at udsvingene i elpriserne hen over døgnet stadig er meget store. Alene i sidste uge (uge 10) svingede prisen fra 1,69 kroner pr. kWh til 8,61 kroner pr. kWh, da den var højest.

De fleste elbilejere og plugin-hybridejere har dog mulighed for at udskyde opladningen, til når elprisen er lavere uden for spidsbelastningen, og dermed kan de holde prisen nede. Det kan være om natten eller midt på dagen.

”Blot for at understrege forskellene ville elbilister over et år spare over 300 kroner, hvis de lader bilen til den laveste pris i sidste uge i forhold til prisen ved årsskiftet. Omvendt vil kunne se frem til en merudgift på over 7.000 kroner, hvis de lader til den højeste pris i denne uge. Der er altså meget at spare, hvis man ser sig lidt for og lader klogt,” siger Ilyas Dogru.

Giv dit elselskab et tjek

Hvilken pris man lader sin bil til afhænger med andre ord af flere parametre, som svinger kraftigt.

FDM opfordrer derfor til, at man mindst én gang om året undersøger, om det elselskab og den el-aftale man har, nu også har passer til ens behov. Det gælder især, hvis man enten har eller overvejer en elbil.

”Her er der mest at spare, hvis man lader til såkaldt varierende priser. Men det kræver, at man løbende følger elpriserne og planlægger sin opladning. Vil man omvendt have ro i maven, kan løsningen være en fastprisaftale på sin el. Det er måske lidt dyrere, fordi man betaler en lille overpris for sikkerheden, til gengæld rammes man ikke at de høje prisstigninger. Helt som vi kender det fra de fastforrentede boliglån,” siger Ilyas Dogru.

Er du tvivl om valg af ladeløsning?

Husk, du kan prøve FDMs beregner til ladeløsninger. Den hjælper med at finde frem til en ladeløsning, som matcher dine behov. 

Prøv beregner