Nu stiger dit kørselsfradrag – se hvor meget

Brændstofprisernes himmelflugt får helt ekstraordinært Skatterådet til at hæve kørselsfradraget med 18 øre pr. km. Også befordringsgodtgørelsen hæves. Pendlere kompenseres dog ikke nok, mener FDM.

Trafik på motorvej
Bilist

Pendlere med ondt i brændstoføkonomien får nu en hjælpende hånd.

Skatterådet har tirsdag besluttet helt ekstraordinært at hæve satserne for befordringsfradraget – i folkemunde kaldet kørselsfradraget. Det er bare tredje gang på 30 år, at fradraget hæves i løbet af året.

Kørselsfradraget er det fradrag, alle danskere med mere end 24 km til og fra arbejde kan få uanset transportform.

Skatterådet har besluttet at hæve satserne med 18 øre pr. km fra 1,98 kr. til 2,16 kr. Ændringen vil ske med tilbagevirkende kraft, så den gælder for hele 2022.

Baggrunden er de voldsomme prisstigninger på benzin, som ikke mindst krigen i Ukraine har ført til rekordhøje priser på. Da Skatterådet i november 2021 fastsatte satserne for 2022, var det således med forventning om en benzinpris på 12,78 kr. pr. liter. Siden er prisen kun steget. Den nye sats tager udgangspunkt i en forventet gennemsnitlig benzinpris på 15,77 kr. pr. liter.

Kørselsfradraget
År Sats for kørsel 25-120 km Sats for kørsel over 120 km
2022 - hidtidige sats 1,98 kr. pr. km 0,99 kr. pr. km
2022 - ny sats for 2022 2,16 kr. pr. km 1,08 kr. pr. km

Hvis du kører til og fra arbejde 126 dage om året, sparer du følgende i skat: 

Benzinen er steget markant

”Benzinprisen for de danske forbrugere har ændret sig markant på kort tid, og det har vi besluttet at tage højde for. Der er tale om en væsentlig stigning i forventningen til prisudviklingen i 2022 på ca. 25 pct. i forhold til udgangspunktet, der blev anvendt, da Skatterådet fastsatte satserne for 2022 i november 2021. Skatterådet har derfor besluttet at hæve satserne for såvel befordringsfradraget som befordringsgodtgørelsen,” udtaler formand for Skatterådet Jane Bolander i en pressemeddelelse.

FDM: Højere sats er ikke nok

I lyset af de galoperende brændstofpriser har FDM efterlyst en korrigering af kørselsfradraget. Men selvom pendlerne nu altså kan se frem til et højere fradrag, havde FDM alligevel gerne set yderligere justeringer. Ikke mindst på den skattemæssige værdi af fradraget.

”FDM hilser Skatterådets forøgelse af kørselsfradraget velkommen, men vi konstaterer samtidig, at forhøjelsen kun dækker knap en tredjedel af de meromkostninger, som bilisterne oplever som følge af de aktuelt høje brændstofpriser. Med sin justering af satsen har Skatterådet ageret inden for sin bemyndigelse, derfor opfordrer FDM politikerne på Christiansborg til at se på, hvordan de kan øge værdien af kørselsfradraget for bilisterne, så vi kan opnå en større kompensation. Det kunne eksempelvis gøres ved at øge den skattemæssige værdi af fradraget, der i dag kun er på godt 25 procent. Man får altså kun en fjerdedel af fradraget i dag. Det tal så vi gerne hævet,” siger afdelingschef i FDM Torben Lund Kudsk og tilføjer:

”Samtidig opfordrer FDM regeringen til at sikre bedre skattevilkår for samkørsel, så man ikke straffes skattemæssigt for at køre sammen. I dag kan man udleje sin bolig, sit sommerhus eller sågar sin bil og tjene et forholdsvist stort beløb skattefrit. Tilbyder man samkørsel, er alt over ca. 70 øre pr. km skattepligtigt, hvilket især på kortere ture gør det økonomisk uinteressant at tilbyde samkørsel.”

Hør podcast fra FDM

Frigear er FDMs gratis ugentlige podcast om biler og livet som bilist. Lyt med fra 26:50, hvor værterne dykker ned i nyheden om de nye kørselstakster. 

Også højere godtgørelse

Også den såkaldte befordringsgodtgørelse hæves men med 19 øre pr. km. Godtgørelsen får man, hvis man stiller sin egen bil til rådighed i arbejds øjemed. Skatterådet har besluttet, at virksomheder kan godtgøre udgifterne til erhvervsmæssig befordring med op til 3,70 kr. pr. km. Hidtil har satsen her ligget på 3,51 kr. pr. km. Modsat kørselsfradraget vil ændringen her dog ikke ske med tilbagevirkende kraft, men det vil gælde fra 1. maj.

Befordringsgodtgørelse
År  Sats for de første 20.000 km Sats for kørsel over 20.000 km
2022 - hidtidige sats 3,51 kr. pr. km 1,98 kr. pr. km
2022 - ny sats fra 1. maj 3,70 kr. pr. km 2,17 kr. pr. km

I alt 1,2 millioner danskere benytter sig i dag af enten kørselsfradraget eller befordringsgodtgørelsen.

Få rabat når du tanker og lader bilen

Husk, som medlem af FDM kan du få markedets bedste rabatter, hver gang du tanker eller lader bilen.

Få rabat