Dit kørselsfradrag stiger i 2022 – se hvor meget

Høje brændstofpriser og serviceomkostninger betyder, at satserne for både kørselsfradrag og befordringsgodtgørelse sættes op i 2022. Glædeligt, mener FDM, som dog gerne havde set en højere sats.

Trafik i København
Bilist

Efter at de har set satserne blive sat ned de seneste to år, er der nu godt nyt for de ca. 1,2 mio. danskere, der hvert år får fradrag for transport mellem hjem og arbejdsplads eller får godtgjort erhvervsmæssig kørsel i egen bil

De stigende brændstofpriser betyder nemlig, at Skatterådet har valgt at hæve satserne for kørselsfradraget for 2022.

Kørselsfradraget er det fradrag, alle danskere med mere end 25 kilometer til og fra arbejde kan få uanset transportform.

Helt konkret hæves kørselsfradraget næste år med otte øre for de første 120 kilometer. For kørsel over 120 kilometer hæves satsen med fire øre.

Højere udgifter til benzin og service

”Baggrunden for at satserne kommer til at stige til næste år, er, at benzinprisen forventes at blive højere i 2022, end det var forventet i år. Selvom bilerne fortsat kører længere på en liter benzin, hvilket giver flere kilometer at fordele de samlede udgifter på, påvirker den højere benzinpris satsen i en opadgående retning,” udtaler formand for Skatterådet Jane Bolander.

Skatterådet tager for 2022 udgangspunkt i en benzinpris (95 oktan) på 12,78 kr. pr. liter. Det er lige knap halvanden krone mere end i 2021, da rådet fastsatte prisen til 11,31 kr. pr. liter.

Derudover forventes udgifterne til vedligehold af bilerne som service og supplerende rustbeskyttelse også at stige, hvilket ifølge Skatterådet er medvirkende årsag til, at satsen sættes op.

Satser for kørselsfradrag 2022
År Sats for kørsel 25-120 km Sats for kørsel over 120 km
2021 1,90 kr. pr. km 0,95 kr. pr. km
2022 1.98 kr. pr. km 0,99 kr. pr. km

Reglerne for kørselsfradrag er uændrede, så der fortsat ikke er fradrag for de første 24 kilometer pr. dag mellem hjem og arbejde, og gælder alle transportmidler.

Pendlere, der er omfattet af de særlige regler om forhøjet kørselsfradrag i yderkommuner, får ikke nedsat satsen ved kørsel ud over 120 kilometer.

Det er ikke kun kørselsfradraget, der stiger i 2022. Det samme gør befordringsgodtgørelsen, som du kan få, hvis du stiller din egen bil til rådighed i arbejdsøjemed.

Her hæves satserne hhv. syv og otte øre, alt efter hvor meget du kører.

Satser for befordringsgodtgørelse 2022
År Sats for de første 20.000 km Satser for kørsel over 20.000 km
2021 3,44 kr. pr. km 1,90 kr. pr. km
2022 3,51 kr. pr. km 1,98 kr. pr. km

Også dyrere at køre elbil

Danmark er kommet godt ud af coronakrisen. Væksten er høj, og trafikken er på niveau med tiden før corona. Derfor er det positivt, at Skatterådet nu reagerer på de stigende omkostninger til at holde bil, mener FDM.

”En god mobilitet er afgørende for både den enkelte og for dansk økonomi. Derfor er det glædeligt, at Skatterådet skruer op for satserne i en tid, hvor prisstigningerne bider sig fast i samfundet. Både i form af højere brændstofpriser, men også på diverse komponenter, reservedele og arbejdsløn til reparation og service. Vores bekymring er, at benzinprisen i et stykke tid endnu vil være endnu højere, end Skatterådet antager, og FDM havde gerne set højere satser. Vi skal huske på, at for mange er bilen en forudsætning for at kunne komme på arbejde,” siger forbrugerøkonom i FDM Ilyas Dogru.

Han understreger, at der er tale om et skattemæssigt fradrag. Det betyder, at man reelt får under en tredjedel af kørselsfradragets knap to kroner i hånden.

”De stadig flere elbilister har heller ikke kunnet styre uden om de højere priser. Selvom en elbil er billigere at eje på grund af lavere omkostninger til service og strøm, ser vi ind i en vinter med høje forsyningspriser over hele linjen. Så uanset om man har et såkaldt flatrate-abonnement, eller om man lader på anden vis, vil høje elpriser gøre det dyrere at være elbilejer,” siger Ilyas Dogru.

Fortsat fradrag for løbehjul

Som noget nyt har man fra 2021 også kunnet få godtgørelse for erhvervsmæssig befordring på cykel, knallert, 45-knallert, scooter eller elløbehjul. Det fortsætter i 2022, hvor satsen sættes op – dog kun med én øre til 0,55 kr. pr. kilometer.

Har du brug for hjælp til dit bilvalg?

Overvejer du en ny bil så husk, at du som medlem af FDM altid kan få hjælp af eksperter, der har den nyeste viden om biler.

Kontakt rådgivningen