Sådan rammes bilbudgettet af de rekordhøje benzinpriser

Benzinpriserne har længe været historisk høje, og det rammer pengepungen hårdt. Se, hvad det reelt betyder for din biløkonomi.

Illustration hvor benzinpistolen har en hajfinne over overfladen
Bilist

Prisen på mælk, smør og benzin følger vi danskere tæt, fordi det rammer lige ned i hverdagsøkonomien. Og med benzinpriser, som har været tæt på 20 kr. literen, oplever nogle bilister, at regningen på tanken pludselig overstiger 1.000 kr. Men bilejerskabet indeholder mange poster, og selvom udgifter til brændstof fylder meget, når man tanker, så udgør det en mindre del af det samlede bilbudget.

Typisk udgør brændstof eller strøm til bilen 15-20 procent af den samlede biløkonomi, hvis du kører 20.000 km om året. I FDMs bilbudget for 2022 har vi taget udgangspunkt i Skatterådets oprindelige benzinsats på 12,78 kr. literen. Med de stigende priser holder det bilbudget, du lagde i januar, altså ikke i dag. Så hvad betyder de høje benzinpriser reelt for din biløkonomi?

For at se, hvor meget benzinprisen påvirker biløkonomien, har vi taget udgangspunkt i en pris på 18 kr. literen. For ejeren af en benzinbil til 250.000 kr. vil det øge de månedlige udgifter med cirka 500 kr., lidt mindre for minibiler og lidt mere for biler i firmabilklassen. Det svarer til, at de samlede biludgifter bliver 7-9 procent højere end i januar.

Ejere af elektriske biler bliver ramt mindre hårdt. For gennemsnitspriserne på el er blot steget 10-15 procent, siden FDMs bilbudget for 2022 blev udgivet. Dermed er det blot blevet 100 kr. dyrere om måneden at køre elbil, mens energiudgifterne for ejere af plugin-hybrider er steget med cirka 300 kr.

Skal du så skifte bil?

Det er primært krigen i Ukraine, der påvirker prissætningen på alle energiformer, herunder benzin. Derfor vil udfaldet af krigen også påvirke priserne fremadrettet, så det er umuligt at forudsige priserne i den kommende tid. FDM forventer ikke, at benzinpriserne vil holde det nuværende niveau de kommende fem år. Så de konsekvenser for bilbudgettet, vi har beregnet, er for bilejerskabet her og nu og ikke et udtryk for det bilbudget, du skal basere dit kommende bilkøb på.

Strømpriserne varierer meget mere end benzinpriserne, og inden for en uge kan prisen gå fra 1,60 kr. til over 4 kr. pr. kWh. Det er derfor vigtigt, at du som elbilist holder øje med spotprisen på strøm, hvis du vil lade billigt, og du ikke har fastpris på strøm.

De højere benzin- og dieselpriser bør ikke få dig til hurtigst muligt at skifte til en elbil. Det er stadig værditabet, der er den største post på bilbudgettet, og derfor vil det fortsat være billigst at beholde bilen i cirka fem år. Men står du over for at skifte bil, bør du overveje, om en elbil passer til dit kørselsmønster, for du sparer over 1.000 kr. om måneden ved at køre elektrisk. Og så er elbilen mindre følsom over for eventuelle stigninger i energipriserne.

For at få et komplet overblik over din biløkonomi, så benyt nedenstående link hvor du kan lægge dit eget bilbudget. 

Hvad koster bilen dig?

Er du nysgerrig på, hvad den firehjulede kommer til at koste dig det kommende år? Eller påtænker du at købe ny bil? FDM har udviklet en beregner, som kan hjælpe dig med at få overblik over dit bilbudget.

Prøv beregner