Sådan sparer du penge ved offentlige ladere

Der kan være mange penge at spare, hvis blot du gør en lille indsats, før du betaler for at lade din elbil ved offentlige ladere. FDMs forbrugerøkonom giver dig her sine bedste tips.

Ilyas Dogru, FDM med lynladerkabel og mobiltelefonskærm med apps
Bilist

De fleste elbilejere ved efterhånden, at der kan være penge at spare, hvis man vælger det rigtige tidspunkt at lade bilen på med hjemmeladeren. Når du er på farten, kan du ikke så let udskyde ladetidspunktet, men der er stadig penge at spare ved at gøre en indsats.

Markedet for opladning ved offentlige ladestandere kan groft sagt deles op i to. Der findes ladeoperatører, som sætter ladestanderne op og ejer det fysiske ladepunkt, og her kan man bruge den pågældende operatørs app til opladning.

Men derudover findes der opladningstjenester, hvor du kan betale med deres respektive apps hos forskellige ladeoperatører. Det er apps som f.eks. Plugsurfing, Monta, Shell Re-Charge, Northe og Spirii Go.

– Her er der ikke kun én pris pr. kWh. Ved samme ladestander kan prisen gå fra 1 kr. til 8 kr., alt efter hvilken app du vælger at betale med, fortæller forbrugerøkonom i FDM Ilyas Dogru.

Hans erfaring er, at det ofte ikke kan betale sig at betale med ladeoperatørernes egne apps ved deres egne ladere. Så lader du f.eks. på en tankstation eller hos Spirii, Allego eller Sperto/Norlys, bør du altid tjekke prisen på andre lade-apps, før du bare bruger deres egen app, deres egen brik eller deres eget kort. Opladningstjenesterne kører nemlig ofte med rabatter for at øge antallet af kunder til deres kort/apps.

På alle hurtig- og lynladere, som er opstillet efter juli 2022, er det et krav, at forbrugerne skal kunne betale med kreditkort til den pris, som ladeoperatøren har sat. Også her skal du bruge apps, hvis du vil gøre det billigere.

Brug flere lade-apps

Derfor anbefaler Ilyas Dogru, at du har flere forskellige lade-apps på din mobiltelefon, så der er nogle at vælge imellem. Han har selv 10 apps til opladningstjenester på sin mobil. For at finde den laveste pris, før han lader, kigger han tre-fire af dem igennem, og der er ofte overraskende stor forskel på, hvad det koster (se skema).

– Hvis man tidligere gerne kørte en ekstra kilometer for at finde billigere benzin, bør man helt sikkert tjekke nogle apps, før man betaler for strøm til elbilen, siger Ilyas Dogru.

Et eksempel er en Clever-lader, som står uden for FDM på Firskovvej 32 i Kgs. Lyngby. Da vi kom forbi, kostede 1 kWh ved AC-laderen 8,95 kr. med Clevers egen app. Da vi tjekkede med Shell Recharge-appen, var prisen 5,76 kr./kWh, mens det med appen EnBW Mobility kostede cirka tre kroner.

– Her kan du altså lade til under halv pris, hvis du vælger den rigtige app. Lader du 50 kWh, skal du betale 250 kr. i det dyreste tilfælde og 108 kr. i det billigste, siger Ilyas Dogru.

Han understreger, at sparetippet især gælder elbilejere, der ikke har strømabonnement hos f.eks. Clever eller andre rabatordninger som tidlige E.ON-abonnementer. Hvis de lader der, hvor de har en aftale, kan det typisk ikke gøres billigere. Men de kan også få glæde af tricket, hvis de får behov for at bruge andre ladestandere.

– Man skal dog ikke tro, at den samme app altid er den billigste ved den samme lader. Ladeoperatørerne indberetter typisk nye priser til roamingtplatformene hvert kvartal, så man skal lige tjekke en gang imellem, siger Ilyas Dogru.

Lad på tid, og spar penge

Forbrugerøkonomen har også et "ekspert-tip" til dem, der virkelig gerne vil spare penge ved laderen og er i nærheden af en lynlader, som kan afregnes pr. minut. Typisk er det Shell Recharge, der afregner pr. minut hos nogle ladeoperatører, og her er minutprisen 2,34 kr. Men det kræver lidt is i maven at bruge tricket.

– Hvis din elbil kan lades hurtigt, og du ankommer med næsten tomt batteri, kan du ved sådanne ladere meget hurtigt få mange kWh strøm på bilen. Så hvis du blot lader op til f.eks. 50 procent, får du virkelig en lav pris pr. kWh, fortæller Ilyas Dogru, der tilføjer, at det er ikke ualmindeligt at lade til 1,50 kr./kWh.

Løsningen er udbredt i Norge, men FDM anbefaler ikke ladeoperatørerne at benytte den, da biler med langsommere opladning straffes, og markedet bliver mere uigennemskueligt for forbrugerne.

Den største besparelse opnår du dog ved at lade, hvor strømmen er gratis. Selvom der er færre og færre, der tilbyder gratis opladning, på grund af energikrisen, er der storcentre og supermarkeder, der bruger det til at lokke kunder til. Er der sådan en mulighed i nærheden af dig, kan du med fordel lade der.

Markedet for opladning er stadig ungt og dermed i voldsom udvikling. Det kan være forvirrende, for tingene kan ændre sig hurtigt. Derfor skal man som forbruger følge med – for man kan altså også spare penge på det.

Har du brug for hjælp eller rådgivning?

Som medlem af FDM har du blandt andet adgang til bilteknisk og juridisk rådgivning, magasinet Motor og en lang række andre medlemsfordele. 

Bliv medlem