Hvad koster det at lade elbilen op? Det spørgsmål er næsten umuligt at svare på, da markedet for opladning i dag er alt for ugennemskueligt.
Det konkluderer en ny analyse af det danske lademarked, som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har præsenteret torsdag.
– At forbrugerne har svært ved at finde rundt i lademarkedet, er et billede, som vi kan genkende hos FDM. Et spørgsmål, vi dagligt får i vores rådgivning fra forbrugere, er netop, hvilken ladeløsning der bedst kan betale sig for dem. At markedet er ugennemskueligt skyldes, at det er så svært at sammenligne produkterne og dermed foretage et valg. I stedet bør man lade sig inspirere af fx mobil- eller billånsmarkedet, hvor visning af mindstepris i seks måneder eller oplysninger om den årlige omkostning, ÅOP, gør det nemt for forbrugerne at vælge den løsning, der passer bedst til deres behov, siger Ilyas Dogru, forbrugerøkonom hos FDM.
Dyrt at skifte ladeudbyder
Rapporten fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen viser, at markedet for opladning af elbiler har behov for bedre regulering og på mange punkter fortsat er umodent. F.eks. er det svært og dyrt at skifte ladeudbyder.
Også på det punkt er FDM glad for, at rapporten kommer nu, så der kan blive iværksat nogle tiltag, der gør det nemmere at være elbilist.
– Lige nu er der mange kampagner og tilbud på markedet, som presser prisen. Men uden kampagnetilbud risikerer elbilejere nemt at betale op mod 15.000 kr. for at skifte udbyder, og det fastlåser konkurrencen. Derfor er det nødvendigt, at ladebranchen motiveres til at lave en aftale, så det bliver gennemskueligt og billigere at skifte udbyder, siger Ilyas Dogru.
Derfor er det også yderst relevant, at konkurrencemyndighederne har valgt at se nærmere på et ungt og umodent marked for opladning og kommer med anbefalinger.
– Heldigvis er markedet i bevægelse, og der er kommet mange nye ladeoperatører til, og der er sket en voldsom udvikling i både ladepriser og antallet af ladestandere. Men der er stadig behov for en politisk hjælpende hånd til at sætte rammerne for fremtidens lademarked, siger Ilyas Dogru.
FDM har flere forslag til, hvordan man kan løse nogle af de problemstillinger, der bliver nævnt i rapporten og foreslår bl.a., at der nedsættes en arbejdsgruppe, som skal komme med konkrete løsninger, der skal erstatte refusionsafgiftsordningen ved hjemmeopladning.
Forbrugerne vil have forskellige ladeløsninger
I rapporten anbefaler Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, at såkaldte bundlingaftaler, der mod et fast månedligt abonnement indeholder opladning både ude og hjemme fra samme operatør, skal forbydes midlertidigt.
Det er f.eks. en løsning, der tilbydes af Clever. ”Ydelser til hjemme- og udeopladning skal således sælges hver for sig, mens prisen på hjemmeopladning ikke må afhænge af, om forbrugeren er kunde hos aktøren på udeopladning og omvendt”, lyder det i rapporten.
Det er dog ikke en anbefaling, som FDM bakker op om.
– Rigtig mange forbrugere er glade for løsningen, hvor der både er ude- og hjemmeladning med i aftalen, da det gør det nemt at være elbilist. Det ved vi fra vores rådgivning. Udfordringen er, at det kan være svært at gennemskue, om prisen er attraktiv. Derfor handler det mere om at lave nogle krav til, hvordan man sikrer, at forbrugeren kan gennemskue prisen, end at forbyde løsninger, som mange er glade for. Der er jo også mange, der leaser en bil, selvom et køb kunne være billigere, fordi leasing på nogle områder gør det nemmere at være bilist. Forskellen er blot, at man her bedre kan gennemskue prisen, siger Ilyas Dogru.
Læs mere: Se rapport om konkurrence på markedet for opladning af elbiler (eksternt link)
Er du tvivl om valg af ladeløsning?
Husk, du kan prøve FDMs beregner til ladeløsninger. Den hjælper med at finde frem til en ladeløsning, som matcher dine behov.