Der var ikke trækkrog på den Skoda Enyaq, som Rune Herholdt importerede fra Tyskland i foråret 2022. Så han valgte at få det eftermonteret. Et tilbud på det lokale Skoda-værksted lød på 18.000 kr. Ganske dyrt, syntes han, så han fandt et alternativ på sit sædvanlige ikke-mærkeværksted, der kunne tilbyde et alternativt træk til 7.000 kr.
Det fungerede fint – lige indtil bilens software blev opdateret.
– Alle lamper blinkede, og hverken vejskiltegenkendelsen, lane keeping-systemet eller mange af bilens assistenter virkede. Der var ingen røde lamper, så jeg kunne stadig køre, men der var ikke ret meget, der virkede, husker Rune Herholdt.
Flere gange på værksted
Han måtte derefter ned til værkstedet, der havde monteret krogen, for at få opdateret den software, der følger med trækket, og så virkede det fint igen. En udgift på 1.000 kr.
Da bilen senere skulle til service, pillede Skodaværkstedet ledningsnettet og styreboksen af, da den
meldte fejl. Igen måtte han forbi sit sædvanlige værksted, der kunne sætte den på og fjerne fejlkoder – i hvert fald til den første tur hjem fra værkstedet.
– Men da jeg kørte den anden tur i bilen, kom alle fejlkoderne igen, og denne gang kunne værkstedet ikke fjerne meldingerne om fejl. De havde ikke den store interesse i at hjælpe og henviste i stedet til Skoda. Det var kort før vores ferie, så jeg valgte at få et originalt træk på, fortæller Rune Herholdt, der fik et tilbud på knap 15.000 kr. for anhængertrækket og dermed i alt har brugt godt 24.000 kr. på de to trækkroge og opdateringer.
Senere skulle han have skiftet forrude, og også her måtte det værksted, han valgte, give op pga. fejlmeldinger i forrudekameraet, så han i sidste ende var tvunget til at få den skiftet hos Skoda.
Et kendt problem
Hos FDM er problematikken med trækket ikke ny, og der kommer flere af denne type sager, fordi bilerne bliver stadig mere avancerede.
– Vi ser det primært på elbiler, men det kan ske på de fleste nyere biler. Problemet er, at når bilen er leveret uden træk, og man får et alternativt monteret, så kan den nye software ikke se, at bilen har træk. Hvis bilen tilmed ikke er forberedt til anhængertræk, kan og vil det sandsynligvis have indflydelse på de fleste assistentsystemer. Koderne taler ikke sammen, og det kan give nogle fejlmeldinger på bilen, hvor f.eks. vognbaneassistenten og andre systemer så ikke virker. Det bedste er at få monteret det udstyr, som du ønsker, fra start. Hvis du vil have det eftermonteret, så kontakt gerne FDM for rådgivning, siger teknisk konsulent i FDM Martin Velde Andersen.
FDM ser desuden flere importmodeller med anden konfiguration end den, man normalt godkender til det danske marked, hvor bilen f.eks. ikke er typegodkendt til at få monteret anhængertræk. Selvom man kan tilkøbe træk og ledningsnet, er det ikke ensbetydende med, at det på netop denne bil er lovligt at eftermontere træk.
Det er mange forbrugere og også forhandlere og værksteder ikke nødvendigvis klar over.
Skulle man få monteret et træk, der skaber problemer med bilen efter opdatering, anbefaler FDM, at man reklamerer over anhængertrækket og får en aftale om tilbagelevering, inden man får monteret original stikdåse, ledningsnet, styreenhed og tilhørende kodning, der kan tale sammen med bilen.
Har du brug for hjælp?
Som medlem af FDM har du adgang til mange fordele – blandt andet kan du altid få rådgivning af eksperter, der har den nyeste viden om teknik og biler.