Sommerferien nærmer sig, og mange er i gang med at planlægge bilferien og lægge budget. Men hvad koster det egentlig at køre på ferie i udlandet med sin elbil?
FDM har undersøgt markedet og indhentet priser for lynladning på en cirka 3.000 kilometer lang tur. Den går fra Danmark til Gardasøen i Italien og tilbage igen.
Undersøgelsen viser, at der er store forskelle på, hvad det koster at lynlade på ruten. Der kan være over 1.000 kroner at spare ved at vælge de billigste frem for de dyreste løsninger.
I skemaet kan du se, hvad turen koster, når du benytter forskellige udbydere og ladeløsninger på ruten mellem Danmark og Italien.
Priserne på opladning er indhentet i uge 22.
– Hvis du skal på ferie i elbil, er det vigtigt at holde godt øje med priserne. De kan ændre sig hurtigt. I øjeblikket ser vi, at priserne bliver justeret nedad, og det derfor bliver billigere at køre på ferie i elbil med lynladning undervejs, siger Ilyas Dogru, forbrugerøkonom i FDM.
Øget konkurrence på lynladning
I forhold til sommeren 2023 er elpriserne stabile, og det afspejler sig i priserne på lynladning. Derudover er konkurrencen mellem ladeudbyderne skærpet, og bl.a. har Ionity i denne uge sænket sine priser markant. Det er nu cirka 500 kroner billigere at benytte Ionitys ladenetværk sammenlignet med sidste år for præcis samme rute. Det betyder også, at Ionitys ladeløsning er en smule billigere end lynladning via Teslas SuperCharger-netværk.
- Når Ionity sænker priserne så markant, giver det elbilister på kør selv-ferie et stærkt alternativ til Teslas SuperChargers, hvis de vil have lynladning til lav pris. For de elbilister, der har biler med 800 volts ladeteknologi, er det her også en kæmpe gave, da de ikke kan udnytte Teslas SuperChargers optimalt, siger Ilyas Dogru.
Teslas SuperChargers kan benyttes af de fleste elbiler til lynladning, men enkelte modeller fra bl.a. Kia og Hyundai har haft tekniske udfordringer med Teslas ladere. Derfor har mange oplevet, at opladningen ikke har været problemfri.
Ujævn ladeinfrastruktur i Europa
Der er over 800.000 ladepunkter i Europa, og de fleste er placeret i Tyskland, Frankrig og Holland. Hvis turen går til Italien eller Spanien, kan du risikere, at der er langt mellem ladepunkterne, og derfor er det vigtigt med ekstra god planlægning og eventuelt en nødplan.
For hvis der er meget lang kø ved en ladestation, eller ladestationen er defekt, er det godt at have orienteret sig om andre muligheder for opladning på forhånd.
Det kan være fristende udelukkende at se på prisen, når der skal lades på bilferien. Men det er også værd at undersøge, om ladestationerne på din planlagte rute har fornuftige faciliteter, f.eks. gode spisemuligheder, så dine pauser udnyttes bedst muligt.
8 gode tips til bilferie i elbil
1. Planlægning: Download en ruteplanlægningsapp som A Better Route Planner og Chargefinder, der bruges til at finde ladestandere.
2. Pristjek: Tjek priserne i forskellige ladeapps før opladning, da der kan være store prisforskelle på samme ladestation. Det er billigst med abonnement hos Ionity, Tesla eller Elli, viser FDMs undersøgelse.
3. Ladeapps: Som backup kan du med fordel installere flere ladeapps til betaling. Det kan f.eks. være Plugsurfing, Shell Recharge og danske apps som Spirii Go eller Monta. Det er også en god idé at have mindst en ladebrik i bilen, da netværksforbindelser kan være ustabile i nogle dele af Europa.
4. Forbrug: Kør 110 km/t. på motorvejen i stedet for 130 km/t. På den måde kan du spare op til 20% på bilens forbrug af strøm.
5. Ladestil: Lad op til 80% ved lynladere, hvis der er kø, da de sidste 20% tager lang tid. Dette er også praktisk, hvis du er interesseret i flere, men kortere pauser.
6. Strømreserve: Ankom ikke med mindre end 10% strøm ved større ladeparker, og hav mindst 20% strøm ved mindre ladeparker, så kan du køre videre ved kø og finde et andet sted at lade op.
7. Ladekabel: Tag et ladekabel med til langsomladere (AC-ladere), som ofte er billigere at benytte end lynladere.
8. Hoteller: Tjek om hoteller på din ferie tilbyder opladning, så du kan lade elbilen om natten og minimere ladetid undervejs. Nogle hoteller tilbyder gratis opladning, så spørg ind til det.
Hvad koster det at have bil?
Udgifter til drivmiddel på en ferie er kun en lille del af det samlede bilbudget. Med FDMs bilbudget-beregner kan du få et overblik over alle udgifter i bilejerskabet. Det gælder både for plugin-hybrider, el-, benzin- og dieselbiler.