Det var ikke studenterhuen, der trykkede, da to piger valgte at fejre deres studentereksamen ved at sidde på bagdørenes vindueskant med hele overkroppen ude af bilen. Det skete en eftermiddag i juni med over 40 km/t i tæt trafik over en strækning på halvanden kilometer i Albertslund og Glostrup.
En betjent fra Københavns Vestegns Politi fik stoppet den trafikfarlige kørsel. Det blev dyrt for den 23-årige kvinde, der kørte bilen. Hun blev tiltalt for at overtræde færdselslovens regler om særlig hensynsløs kørsel og straffelovens bestemmelse om at forvolde nærliggende fare for andres liv eller førlighed.
60 dages ubetinget fængsel
Hun forklarede, at hun undervejs flere gange bad de to passagerer om at sætte sig ind på sæderne i bilen. Retten i Glostrup fandt hende dog skyldig og udmålte – fordi anklagepunkterne falder ind under stramningerne for vanvidskørsel – en straf på 60 dages ubetinget fængsel, et års ubetinget frakendelse af førerretten og konfiskation af bilen.
Dommeren påpegede, at selvom passagererne havde medvirket ved at hænge ud af bilen, ændrede det ikke ved, at det er førerens ansvar, at en kørsel foregår på sikker og forsvarlig vis.
– Det er potentielt livsfarligt for passagerer, der helt uden sikkerhed sidder udvendigt på en bil med god fart i tæt trafik, sagde specialanklager Charlotte Møgelhøj fra anklagemyndigheden, Københavns Vestegns Politi, i forbindelse med dommen.
Fører og bilejer har ansvar
Både Københavns Politi og Østjyllands Politi har tidligere oplevet lignende situationer og advaret om, at det er både farligt og ulovligt at hænge ud af en kørende bil – uanset om det er studenterfejring, bryllupsoptog eller fejring af sportspræstationer.
Det er ikke kun utraditionel studenterkørsel, der kan koste føreren af bilen dyrt. Som fører er det bl.a. også ens ansvar, at alle børn under 135 cm er fastspændt i godkendt udstyr, og at børn under 15 år benytter sikkerhedssele. Det koster både en bøde og et klip i kørekortet, hvis reglerne ikke overholdes.
Man skal også sikre sig, at bilkørslen kan ske forsvarligt, så f.eks. udsynet ikke er spærret af en GPS, en duftfrisker eller dyr på forsædet. Desuden skal bilen være i forsvarlig stand, så f.eks. bremser og lygter fungerer. Som bilejer har man også ansvar for, at bilen er synet og ansvarsforsikret.
Vil du modtage FDMs nyhedsbreve?
Tilmeld dig vores nyhedsbreve, hvis du vil holde dig orienteret om bilnyheder og forbrugerhistorier om livet som bilist.