Pas på: Hammeren kan falde hårdt på ny privat bilauktion

Nyt auktionshus vil sælge brugte biler direkte til private uden fortrydelsesret og med væsentlig begrænsning af forbrugerbeskyttelsen. FDM er bekymret, og råder forbrugerne til at se sig godt for.

Facade af Din Bilauktions lokaler
Bilist

Private på brugtbiljagt har nu mulighed for at byde på deres nye bil ved en fysisk bilauktion. Hidtil har den slags bilauktioner været forbeholdt professionelle forhandlere.

Det er auktionshuset Dinbilauktion, der fra april igen vil holde fysiske bilauktioner, hvor private også har adgang til at byde på bilerne. Det vil ske i en auktionshal ved Børkop ved Vejle.

Igennem længere tid har private bilkøbere været henvist til online-auktioner, hvor lovgivningen sikrer forbrugerne 14 dages fortrydelsesret, ”hvilket komplicerer handlen for forhandlerne. Ved fysiske auktioner bortfalder denne fortrydelsesret, og bilerne sælges som beset,” skriver Dinbilauktion i en pressemeddelelse.

“Vi vil gøre det nemmere og mere attraktivt for forhandlere at handle direkte med private uden de udfordringer, som garantistillelse og fortrydelsesret skaber,” forklarer Henrik Hallenberg Rasmussen, der står bag Dinbilauktion i pressemeddelelsen.

Biler inddelt i 3 kategorier

Hos Dinbilauktion forklarer kommerciel ansvarlig Charlotte Buus, at bilerne, der kommer under hammeren, vil være inddelt i tre kategorier efter deres stand. 

Kategori A er biler uden fejl og mangler og med kun få eller ingen brugsspor. Kategori B er biler med oplyste fejl og slitage, mens UK, Uden for Kategori, er biler med oplyste og væsentlige fejl og mangler.

Det er en bilkyndig hos Dinbilauktion, som inddeler bilerne i de tre kategorier ud fra sælgers oplysninger og efter at have foretaget en visuel gennemgang af den enkelte bil. Bilerne bliver også startet, men ikke prøvekørt.

Derudover indhenter Dinbilauktion en række oplysninger om bilen såsom synsdata og kilometerstand, og om der er gæld i bilen. Sammen med billeder lægges oplysningerne op i Dinbilauktions online-katalog.

Det er forud for auktionerne muligt at bese bilerne, men ikke at prøvekøre dem.

FDM: Pas på med at købe som beset

I FDMs juridiske rådgivning er man skeptiske over for bilauktioner, hvor forbrugere køber biler som beset.  

”Man kan sikkert godt gøre en god bilhandel, men man kan lige så nemt gøre en dårlig, og så står man helt uden store dele af den forbrugerbeskyttelse, man normalt har. Vi kan i det hele taget godt være bekymret for, at man som forbruger ikke helt er klar over, hvem man egentlig handler med,” siger jurist i FDM Simon Nguyen Kildeby og tilføjer:

”Vores klare råd er, at man altid prøvekører en bil inden køb og gerne også lader en uvildig gennemgå bilen. Det har man ikke mulighed for her, og derfor skal man vær klar over, hvilke betingelser man handler bil på, og at man risikerer at stå helt uden rettigheder.”

Han påpeger, at Dinbilauktion selv ikke lægger skjul på, at en af fordelene ved at sælge sin bil hos dem er, at bilerne sælges som beset.

”Det understreger kun vigtigheden af, at både Dinbilauktion og sælger lever op til deres oplysningspligt, og at bilerne er undersøgt og beskrevet fyldestgørende.”

Dinbilauktion afholder første auktion torsdag den 10. april.

I tvivl om dine rettigheder?

Som medlem af FDM kan du få hjælp af vores juridiske eksperter, også i sager vedrørende reklamationsret, kulance og dine rettigheder som forbruger. 

Kontakt FDM