Nye lade-apps gør ferien i elbil billigere

Der er mange penge at spare, hvis man hjemmefra vælger det rigtige ladeabonnement til ferieturen sydpå i elbil, viser tal fra FDM. Med flere ladestandere, bedre apps og nye aktører på markedet har det aldrig været nemmere at tage på bilferie i elbil. Få også forbrugerøkonomens 10 bedste råd til elbilferien.

Familie står på strand, mens elbil lades op i forgrunden
Bilist

Man kan spare over 1.500 kr., hvis man vælger den billigste ladeløsning på turen sydpå i stedet for blot at følge en ruteplanlægger. Det viser en beregning for el-udgifterne til lynladning på en 3.000 km lang tur til Gardasøen i Norditalien og hjem igen, som FDM har lavet. Priserne er indhentet i uge 21.

Hvor Tesla og Ionity tidligere var de billigste løsninger, er det i år en ny aktør, der løber med førstepladsen. Ladeappen EnBW, der indtil for nylig kun var tilgængelig for tyske brugere, er nu åbnet for danske elbilejere – og det kan mærkes på prisen.

– EnBW er Tysklands største ladeoperatør og har over 6.000 lynladepunkter i Tyskland – flere end Tesla og Ionity tilsammen. Det giver en vis fleksibilitet. Derudover er der appen Elli, som ligeledes er tysk, og som også giver adgang til 800.000 ladepunkter i Europa. Det gør disse apps til oplagte valg for feriebilisten, især hvis turen går syd- eller vestpå, siger Ilyas Dogru, forbrugerøkonom i FDM.

Han understreger, at det samtidig er blevet endnu lettere at køre sydpå i ferien, da der nu er over en million ladepunkter langs de europæiske veje, hvoraf 180.000 er lynladere. Og i dag kan man ikke kun vælge lader ud fra ladehastighed, men også efter hvor stor ladeparken er, og om der f.eks. er legeplads, café eller toiletter i nærheden – noget der gør pauserne mere behagelige.

Så meget koster elbilferien – tur/retur Danmark–Gardasøen
Nr. Løsning Abonnementspris Pris tur/retur
1 EnBW (L) 134 kr. 2.078 kr.
2 Ionity Power* 59 kr. 2.178 kr.
3 Elli Ionity Ultra 89 kr. 2.252 kr.
4 Tesla**  0 kr. 2.343 kr.
5 Tesla abonnement 75 kr. 2.418 kr
6 EWE Go 0 kr. 2.878 kr.
7 Tesla (uden abonnement) 0 kr. 2.916 kr.
8 Følge A Better Route Planner  0 kr. 3.713 kr.

Kilde: FDM. *Har man tidligere haft abonnement hos Ionity, er abonnementsprisen 90 kr. pr. md. **Hvis man har en Tesla og udelukkende lader hos Tesla SuperChargers.

Vælg ladeløsning inden afgang

Der kører nu over 400.000 elbiler rundt på de danske veje. Og for en del af ejerne er sommeren i år første gang, de skal forlade landet i elbil. Der er dog ingen grund til bekymring, for de sydgående ferieruter går som regel gennem Tyskland, og netop her er der flest lynladere i Europa. Også Frankrig og Italien er godt dækket ind, og derfor er det lettere end nogensinde at køre langt i elbil. 

– Som vores undersøgelse viser, er det en god idé at vælge en god ladeløsning, før man tager afsted. Undersøg for eksempel, om din bil har særlige ladeaftaler. Men ladeprisen bør ikke overskygge alt andet på køreturen. Ser man en lynladepris på omkring 4 kr./kWh, er det markedsprisen, og så skal man bare lade. Det bliver ikke dyrt i forhold til det store feriebudget – og slet ikke i forhold til at tanke benzin, siger Ilyas Dogru.

Han anbefaler, at man planlægger turen, men ikke ned til mindste detalje. Det kræver ikke minutiøs planlægning at tage elbilen med på ferie – men det hjælper at have overblik over ladepunkter, ladeoperatører og ladepriser.

De 10 bedste tips til ferie i elbil

Selvom det er blevet meget nemmere at køre på bilferie i elbil, er det ikke helt det samme som at køre i benzin- eller dieselbil. Derfor har forbrugerøkonom Ilyas Dogru samlet sine bedste tip til, hvordan elbilferien kommer til at handle mere om ferie end om elbil:

1. Planlægning: Download en ruteplanlægningsapp som A Better Route Planner og Chargefinder, der kan hjælpe med at finde ladestandere.

2. Pristjek: Tjek priserne i forskellige ladeapps, før du lader, da der kan være store prisforskelle på samme ladestation. Det er billigst med et enkelt abonnement hos enten EnBW, Elli, Ionity eller Tesla, viser FDMs undersøgelse. Du downloader deres apps, der hvor du normalt henter apps. Vælg den, der har flest ladepunkter på din ferierute. Bemærk, at Tesla i Østrig kører med differentierede priser, alt efter hvor hurtigt din bil kan lade – så tjek priserne inden. Og på rigtig mange lyn- og langsomladere kan der være blokeringsgebyr på ladepunkterne, hvis bilen holder ved laderen, når opladningen er stoppet. Disse fremgår ikke altid på selve standeren.

3. Ladeapps: Som backup kan du med fordel installere flere ladeapps til betaling. Det kan f.eks. være Plugsurfing, Shell Recharge og danske apps som Spirii Go eller Monta. Det er også en god idé at have mindst én ladebrik i bilen, da mobilnetværksforbindelser kan være ustabile i nogle dele af Europa. E.ONs ladebrik giver adgang til alle E.Ons ladepunkter i Europa til fastpris på 3,95 kr./kWh, mens Clever har aftaler med både Ionity og Aral Pulse i udlandet.

4. Forbrug: Kør 110 km/t på motorvejen i stedet for 130 km/t. På den måde kan du spare op til 20 % på bilens forbrug af strøm.

5. Ladestil: Lad kun op til 80 % ved lynladere, hvis der er kø, da de sidste 20 % tager lang tid. Dette er også praktisk, hvis du er interesseret i flere, men kortere pauser.

6. Strømreserve: Ankom ikke med mindre end 10 % strøm ved større ladeparker, og hav mindst 20 % strøm ved mindre ladeparker, så du ved kø eller defekte ladere kan køre videre og finde et andet sted at lade op.

7. Ladekabel: Tag et ladekabel med til langsomladere (AC-ladere), som ofte er billigere at benytte end lynladere.  

8. Hoteller: Tjek, om hoteller på din ferie tilbyder opladning, så du kan lade elbilen om natten og minimere ladetid undervejs. Nogle hoteller tilbyder gratis opladning, så spørg til det.

9. 800V-ladning: Har du en bil med 800V-arkitektur, skal du nok undgå Tesla SuperChargers, og her er Ionity god at have. Aral Pulse og EnBW kan dog også håndtere en lynhurtigladende elbil, da mange har standere med +300 kW.

10. Prisoverblik: De europæiske regler for opladning af elbil (AFIR-reglerne), som trådte i kraft sidste år, betyder, at der i dag er flere ladepunkter, hvor man kan betale med kreditkort. Der er samtidig sikret større prisgennemsigtighed, men der kan stadig være stor forskel på priserne, alt efter om du betaler med den ene eller den anden app – især ved mindre byer og langsomme ladere.

Hvad koster det at have bil?

Udgifter til drivmiddel på en ferie er kun en lille del af det samlede bilbudget. Med FDMs bilbudget-beregner kan du få et overblik over alle udgifter i bilejerskabet. Det gælder både for plugin-hybrider, el-, benzin- og dieselbiler.

Prøv FDMs bilbudget-beregner