Mens mange danskere udfordres af stigende priser på ikke mindst energi, fortsætter den grønne omstilling med uformindsket politisk styrke. Regeringen har med egne ord netop sat turbo på den grønne omstilling, dels ved at ville indføre en høj og mere ensartet CO2-afgift, dels ved at foreslå massive investeringer i grøn energi i form af vindmøller og solceller i meget stor skala.
Det er ikke kun på det politiske plan, at der er turbo på den grønne omstilling. Trods store forsyningsproblemer og deraf alenlange ventelister på nye elbiler vokser bestanden af eldrevne biler fortsat. Det samme gør mulighederne for at få opladet bilerne heldigvis også. Markedet for opladning er dog fortsat i en modnings- og udviklingsfase. Vi er på vej fra et marked, der har været præget af to dominerende ladeoperatører, til et marked med mange ladeoperatører og tilsvarende flere ladeløsninger at vælge imellem. For forbrugerne er det en god udvikling.
Selvom der er udsigt til mere konkurrence på lademarkedet, er der stadig lang vej, før alle bilister har samme gode adgang til opladning. Det gælder ikke mindst de mange, som ikke kan opsætte deres egen ladeløsning, hvor de bor. I den såkaldte Eldrupkommission, der blandt andet analyserede lademarkedet, blev dette beskrevet som „Klondike-agtigt“ – altså rodet, tilfældigt og ustruktureret som den navnkundige guldgraverby. FDM er helt enig. Der mangler en overordnet plan og koordinering, så der investeres effektivt og smart.
Ny lovgivning åbner nu for, at kommuner med udbud kan deltage mere aktivt i, hvor der opsættes ladeinfrastruktur. Det er meget positivt. Men FDM frygter, at der stadig kommer til at mangle overblik og en koordination mellem eksempelvis kommunerne. Derfor handler det om at sikre viden, overblik og hensyntagen mellem kommuner, stat, boligforeninger, interesseorganisationer, netselskaber, forbrugerne med flere, så der investeres smart til glæde for alle parter.
Vi behøver ikke at genopfinde den dybe tallerken. I Holland har man etableret et nationalt videnscenter for ladeinfrastruktur – og det virker. Det bør vi også gøre i Danmark, hvor vi samler og deler vores viden og erfaringer. Faktisk har FDM sammen med Kommunernes Landsforening og regionerne allerede taget initiativ til etablering af et dansk videnscenter, men vi savner politisk opbakning fra Christiansborg, herunder ikke mindst økonomisk støtte til driften.
Det er fint med ambitiøse planer om vedvarende energi, men det gør først en reel forskel, når forbrugere og virksomheder i praksis kan erstatte fossil energi med grøn energi, og her kan en effektiv udbygning af ladeinfrastrukturen være den afgørende faktor. Lad os hjælpes ad med at gøre det nemmest, billigst og bedst muligt.
Hold dig up to date med FDM
Få gode tilbud fra FDM og de seneste bilnyheder direkte i din mailboks