Mails med tilbud om bl.a. ’Bil Nødsæt’ lander i disse dage i mange danskeres indbakker. Afsenderen giver sig ud for at være FDM. Men de forskellige mails kommer ikke fra FDM.
I stedet er der tale om såkaldte phishing mails, der ved at misbruge FDMs logo og navn forsøger at lokke betalingskortoplysninger ud af modtagerne og/eller måske sprede virus på modtagernes computere eller smartphones.
Har du modtaget en af de mistænkelige mails, anbefaler FDM, at du sletter den og undlader at klikke på links i mailen. Er du kommet til at afgive dine betalingskortoplysninger, bør du kontakte dit pengeinstitut.
FDM kan ikke stoppe de falske mails. Men på fdm.dk og FDMs telefon har vi advaret mod dem, ligesom vi har anmeldt de falske mails til myndighederne.
– Phishing mails, hvor virksomheder og organisationer som FDM misbruges, er et stigende problem – og det er svært at gardere sig imod. Derfor er det vigtigt, at man som modtager altid forholder sig med en sund skepsis over for mails fra afsendere, man normalt ikke får mails fra, eller som på anden måde virker mistænkelige. For selvom de ofte ser ægte ud, afsløres phishing mails ofte af stavefejl som ’Bil Nødsæt’, som der står i en aktuel falsk mail fra ’FDM’. Det kan ofte også være layout, der ser forkert ud – og er man i tvivl, bør man f.eks. tjekke, om afsenders mailadresse ser rigtig ud, siger IT-direktør i FDM Kenneth Messerschmidt.
Sådan spotter du en mistænkelig mail:
1. Spørg dig selv: Bør jeg modtage denne mail?
Vær skeptisk over for mails, der beder dig udlevere oplysninger – også selvom mailen ser troværdig ud. Vær ekstra påpasselig, hvis teksten i mailen virker maskinoversat og indeholder mange stavefejl.
2. Send aldrig fortrolige oplysninger
Ingen reelle virksomheder eller myndigheder anmoder om betalingskortoplysninger, MitID eller andre login-informationer via e-mail eller sms. Derfor bør du ikke sende de fortrolige oplysninger, der efterspørges i mailen.
3. Tryk aldrig på links i mistænkelige mails
Svindlere indsætter ofte falske links eller vedhæftninger i mailen, der lukker virus eller anden malware ind i IT-systemer. Så klik ikke på links i e-mails, du ikke er sikker på afsenderen af.
4. Tjek afsenderens mailadresse
Du bør altid tjekke mailadressen fra afsenderen, når du får mails. Det gør du ved at klikke på afsenderens navn i afsenderfeltet. Det er særligt vigtigt, hvis en person eller virksomhed beder dig overføre penge.
5. Ring til afsenderen, hvis du er i tvivl
Er du i tvivl om, om en mail er ægte eller falsk, så kontakt den angivne afsender – i dette tilfælde FDM på 70 13 30 40. Her er det vigtigt ikke blot at anvende det nummer, der er opgivet i mailen, idet dette kan være forfalsket.
Kilde: Sikkerdigital.dk
Tilmeld dig FDMs nyhedsbreve
FDM sender løbende en række nyhedsbreve ud. Du kan tilmelde dig, hvilke typer nyhedsbreve, du ønsker at modtage.