Snydt for 110.000 kr.: Sådan fuppede "bilkøber" Alice i privat bilhandel

Alice Skov solgte sin bil til en venlig køber – troede hun. For i virkeligheden blev hun udsat for gennemført fusk, der kostede hende 110.000 kr. Hun har nu oprettet et borgerforslag, der skal forhindre andre i at opleve det samme.

Fik franarret bil til 110.000 kr.
Bilist

Det virkede ganske tilforladeligt, da en køber kom med toget fra Vejle til Sjælland for at købe Alice Skovs Kia Stonic fra 2018. Hun havde ingen betænkeligheder ved at sælge bilen privat, for det havde hun prøvet før, og hun havde også læst om, hvordan man gør, her på FDMs hjemmeside.

Manden ville gerne købe bilen for prisen på 110.000 kr., og handlen kunne begynde. Der blev taget billeder af hans kørekort og sundhedskort, og der blev efterfølgende lavet en slutseddel, som han fik på mail. De tog også billeder af bankoverførslen, der dog drillede – og derfor aftalte de at vente med omregistreringen til mandag morgen, når pengene var gået ind, så Alice beholdt registreringsattesten.

Han kørte herefter tilbage til Jylland med bilen.

– Han ringede pænt mandag formiddag og fortalte, at han havde været i kontakt med sin bank, der havde sikret, at overførslen ville gå endeligt igennem mandag. Vi aftalte, at vi derefter kunne lave omregistreringen af bilen. Alt virkede fint. Han tilbød endda at sende mig en hue, der lå i bilen, fortæller Alice Skov om forløbet.

Køberen forsvandt

Men herefter kunne hun ikke komme i kontakt med køberen igen. Hun blev mistænksom og fandt ud af, at forsikringen på bilen var opsagt:

– Da jeg talte med mit forsikringsselskab tirsdag morgen, kunne de fortælle mig, at forsikringen var opsagt, fordi bilen var blevet omregistreret allerede om lørdagen. Da gik det op for mig, at jeg var blevet udsat for tyveri af både bil og dokumentoplysninger. Køberen havde ringet fra et taletidskort, der ikke var i brug mere, og betalingen kom aldrig.

Problemet var, at det lykkedes „bilkøberen“ at opsnappe koderne på registreringsattestens del 1 og del 2, da han var forbi om lørdagen – måske ved at tage et billede af den. Man skal nemlig bruge begge for at omregistrere en bil. Han har derefter brugt sit MitID til at omregistrere bilen.

Bør være nemt at undgå svindel

Den uheldige bilsælger kontaktede Motorstyrelsen, der ikke kunne hjælpe og ændre omregistreringen, selvom den var ulovlig, og der var en igangværende politisag. Den er endnu ikke afsluttet. Allerede fredagen efter „salget“ kunne hun se, at bilen var blevet synet igen og var overgået til et andet forsikringsselskab.

– Det undrer mig, at begge parter ofte skal validere ting med MitID, bl.a. når man stifter gæld sammen, men ved omregistrering af en bil via Motorstyrelsens hjemmeside kan det lade sig gøre, når blot den ene part logger på. Svindlerens identitet er jo kendt, for jeg har hans fulde navn og CPR-nummer, men ingen kan stoppe ham i at omregistrere og sælge bilen videre, selvom jeg har meldt det til politiet, forklarer Alice Skov.

Sikringen med, at begge parter skal godkende omregistrering med MitID, er kun nødvendig i Motorstyrelsens app, Ejerskifte, men ikke på hjemmesiderne motorst.dk og skat.dk, hvor man også kan foretage omregistrering.

Vigtigt at huske, når du sælger bilen privat

  • Lad ikke køber prøvekøre din bil alene. Den kan blive stjålet, eller du kan få en bøde eller få konfiskeret bilen pga. vanvidskørsel.
  • Se købers kørekort, og notér nummeret, så du ikke får en bøde for at overdrage bilen til en person uden kørekort.
  • Sørg altid for at holde del  og del  af registreringsattesten hver for sig, så køber ikke kan aflure begge koder, der skal bruges ved omregistrering.
  • Lav en slutseddel (kan printes på fdm.dk), og sælg bilen som beset. Få den underskrevet, så du ikke længere står som ejer af bilen.
  • Få betaling kontant eller via bankoverførsel/straksoverførsel eller MobilePay – og giv først registreringsattesten efter betaling.
  • Overdrag ikke nøgler, før I har omregistreret bilen sammen. Det gøres mest sikkert med Motorstyrelsens app, Ejerskifte, da begge skal logge på med MitID. I andet halvår af  blev 32 procent af ejerskifter foretaget i appen.

Motorstyrelsen ændrer ikke systemet

Motor har tidligere skrevet om problemet i 2021. Dengang så Motorstyrelsen ingen anledning til at indføre krav om MitID fra både køber og sælger på hjemmesiderne. Motorstyrelsen oplyser i dag til Motor, at det „naturligvis er meget beklageligt, når borgere oplever tyveri og svindel med registreringsattesten“.

Men systemet bliver ikke ændret: „Den ændring til Motorregistret, som du efterspørger, er en større opgave, som samtidig vil medføre store administrative konsekvenser for bilbranchen“, lyder svaret.

Motorstyrelsen opfordrer til, at man benytter appen Ejerskifte ved handel mellem privatpersoner. Her er det ejer, der skal frigive bilen til køber, og det sker uden registreringsattesten. Det skyldes, at appen blev udviklet senere end Motorregistret og med det udgangspunkt, at skiftet skulle kunne foretages uden registreringsattest.

Har oprettet borgerforslag for at forhindre fusk

Alice Skov har fået oplyst, at politiet siden har fået fat i svindleren, men hun regner ikke med at se sine 110.000 kr. Da hun har skrevet under på en købsaftale, er der nemlig ikke umiddelbart tale om tyveri af bilen, selvom „køber“ ikke har skrevet under.

Forsikringsmæssigt er der tale om bedrageri og ikke tyveri. Hun kan derfor kun gøre krav på beløbet fra køberen – ikke bilen, der kort tid efter blev købt af en forhandler.

Hun har nu oprettet borgerforslaget „Sikring af borgere mod uberettiget omregistrering af
bil“, hvor hun ønsker, at der lukkes for muligheden for at omregistrere biler uden accept fra både køber og sælger, og at Motorstyrelsen kan lave en anmærkning på en bil, hvis der er en igangværende politisag, så den uberettigede ejer ikke kan videresælge bilen.

Forslaget kan støttes på borgerforslag.dk (eksternt link)

Har du brug for hjælp?

Husk, som medlem af FDM kan du altid få hjælp af eksperter og få rådgivning om køb og salg af bil.

Kontakt rådgivningen