Audi udvider: og nu det høje Q

Audi udvider Q-familien med en slags coupéudgave af den store Q7. Ny teknik er tilføjet, siden Q7 kom for tre år siden. Blandt andet kan Q8 selv køre ind i garagen.

Audi Q8 forfra.
Nyt om biler

Audis SUV-familie vokser atter. Som ny model øverst i Q-hierarkiet kommer allerede efter sommerferien en Q8. Det er en slags coupéudgave af Q7.

Det er første – men ikke sidste – gang, at Audi tager den rute, som BMW og Mercedes-Benz længe har bevæget sig af.

BMW – som også bruger lige numre til ’SUV-coupéerne’ - har allerede en X2, X4 og X6, mens Mercedes-Benz har kuperede versioner af GLC og GLE.

Find Audi-modeller på Biler.dk

Kortere og lavere end Q7

Audi Q8 er en slags Q7-coupé.
Q8 er en slags coupéudgave af Q7. Forlygterne er gjort smallere og grill’en endnu mere frygtindgydende.  Fotos: Audi

Audi Q8 er med 4,99 meter en anelse kortere end Q7 og også lavere, men bredere. 2,00 meter lyder den imposante bredde på.

Teknisk er de to topmodeller grundlæggende ens, men Q8 får føjet de nyeste landvindinger til.

Se mere: Audi Q7 kløgtig og slank

Elmotor hjælper til

Det gælder bl.a. mildhybrid med 48 volt. Alle motorer er kombineret med en lille elmotor (en forstørret generator i virkeligheden) og et litiumion-batteri.

Alle motorer er kombineret med en lille elmotor (en forstørret generator i virkeligheden) og et litiumion-batteri.

Q8 bagfra.
Q8 er en anelse kortere end Q7, men holder dog imponerende 4,99 m.

Op til 12 kW kan opsamles. Formentlig kan den remdrevne starter-generator bidrage med lige så meget, dvs. 16 hk. Det er nok til, at stop-start-funktionen kan aktiveres allerede mens bilen kører 22 km/t. Det giver også mulighed for lange rullefaser med standset motor.

Derimod tilbydes Q8 tilsyneladende ikke som opladningshybrid. Det har Q7 i kombination med dieselmotor.

Se mere: Næste BMW X5: en teknikbombe

Kan selv køre ind i garagen

Førerpladsen i Q8.
Q8 har en helt anderledes - og mere moderne - førerplads end Q7. Bl.a. har Q8 tre store skærme som A6 og A7. Den nederste i midten er en trykfølsom skærm, som man bl.a. kan skrive håndskrift på.

Motor mener

Med Audi Q8 er vi virkelig ovre i -feinschmecker-hjørnet. Alene prisen! Den ryger langt over en million kr. men bilen viser, hvad Audi kan, og hvad der er på vej til mere jordnære biler. Det gælder både mildhybrid og automatisk parkering.

Q8 får også avancerede selvkørende funktioner. Nyt er ’Remote-garagepiloten’, som automatisk kan styre bilen ind i en garage og ud igen, mens føreren blot ser til udefra.

Derimod lader det ikke til, at Q8 får den reelt selvkørende funktion (på niveau 3), som A8 i princippet har fået – men som tilsyneladende stadig ikke kan bruges noget sted i verden.

Se mere: Audi A8 - ringenes herre