Opel sætter kursen med nyt kompas: menschlich

Det ’nye’ Opel under fransk herredømme vil stramme sit design op. Det skal ske på at satse endnu mere på tyskhed. Resultatet ser vi som konceptbil sidst på året, men på vejene først midt i 2020erne.

Idéen til Opels nye frontdesign
Nyt om biler

Opel har travlt med at tilpasse sig den nye virkelighed i Peugeot-Citroën-familien (PSA) og blive et mere effektivt og lønsomt bilmærke. Men samtidig pusler tyskerne med at finpudse deres fremtidige profil.

En del af det er nyt design. Eller i hvert fald et markant finjusteret ét.

Inden årets udgang ser vi en konceptbil, der vil vise Opels fremtidige designsprog. Arbejdet er i fuld gang, og Opel giver nu en svag indikation med et enkelt billede og en masse ord.

Se mere: Opels fremtid: elektrisk, stadig tysk, mere global 

'Tysk, tilgængelig, spændende'

Ordene beskriver, hvad Opel gerne vil være: tysk, tilgængelig og spændende. Det skal ske med en ny tyskhed: åben mod verden, ‘menschlich’, menneskeorienteret.

Selve designet skal være modigt og rent: følelsesmæssigt, selvsikkert, klar og intuitiv.

Selve designet skal være modigt og rent: følelsesmæssigt, selvsikkert, klar og intuitiv. Designerne omkring designchef Mark Adams, der har haft jobbet i et årti, skal finde ud af, hvordan moderne tyskhed kan udtrykkes.

Hvad det betyder i praksis er ikke nemt for udenforstående at forestille sig, men den tildækkede, ikke-færdiggjorte konceptbil fortæller lidt.

Se mere: 50 år med europæisk bildesign

Opel Compass og konceptbilen CD.
Konceptbilen CD fra 1969 er en inspiration til det nye design. Et vigtigt element bliver, at markante lodrette og vandrette linjer mødes i Opel-logoet. Fotos: Opel

Tydelig lodret og vandret akse

I Opel Compass bliver designelementer arrangeret omkring to stærke akser, der mødes i logoet, som dermed gøres til et fokuspunkt endnu mere end før.

Den centrale kant på motorhjelmen repræsenterer den lodrette akse. Den bliver mere markant og ren – den er så markant, at den tydeligt ses gennem klædet.

Den vandrette linje udtrykkes især gennem de vingeformede kørelyslygter.

Inspirationen til det nye design tages bl.a. fra konceptbilerne CD fra 1969 og GT Concept fra 2016.

Se mere: Opel Monza viser spændstig fremtid

På gaden midt i 2020erne

Opel GT Concept.
Konceptbilen GT fra 2016 blev aldrig til noget (det var heller ikke meningen), men flere af elementer ses på dagens Opel-modeller. Nu hives konceptbilen frem igen som inspiration for 2020erne.

Motor mener

Det bliver interessant at se den færdige konceptbil. Og det lyder klogt, at Opel gør endnu mere ud af at virke tysk, men mærket slipper næppe for dårlige vittigheder om, at det jo bare er fransk indeni. I denne sammenhæng mest som noget nedsættende. 

Selv om Compass-konceptet vises sidst på året, bliver det først omkring midten af 2020erne, at vi ser det nye design slå igennem på produktionsbiler. Det tager langt tid at udviklet helt nye biler.

Se mere: Opel Insignia: forfinet flagskib

Som del af PSA-gruppen har Opels udviklingscenter i Rüsselsheim nu fået tildelt ansvaret for at udvikle en ny generation af firecylindrede benzinmotorer, som er klar i 2022.

Opel står også for udvikling af koncernens varevogne, og er ansvarlig for selvkørende funktioner, brintbiler, aktive sikkerhedssystemet og manuelle gearkasser. Desuden skal Opel i Tyskand står for udviklingen af Opel-modeller.

Find Opel-modeller på det danske marked på FDM biler.dk