Audi og Toyota forkæler Kina med elbiler

Både Audi og Toyota lancerer nye elbiler i Kina. Og kun dér. Audi forlænger den lille Q2 og giver den batterier, mens Toyota gør C-HR elektrisk. Toyotaen kan komme til Europa, Audien gør ikke.

Audi har i Shanghai verdenspremiere på Q2 som elbil.
Nyt om biler

Elbiler er stort i Kina. Efter regeringskrav sælges der nu eldrevne biler i hundredtusindvis, og Kina er dermed verdens største marked for elbiler i antal.

Den store efterspørgsel efter elbiler i Kina får alverdens bilproducenter til at skrue op for modeludbuddet på verdens største bilmarked.

Norge fører dog klart, når det gælder procenter, nu næsten 50 procent.

Den store efterspørgsel efter elbiler i Kina får alverdens bilproducenter til at skrue op for modeludbuddet på verdens største bilmarked. Det kan man se på årets internationale biludstilling i Shanghai.

Audi Q2 i den lange udgave til Kina.
Audi Q2 i den lange udgave til Kina. Billedet viser en benzindrevet udgave, idet Audi tilsyneladende ikke havde en fysisk model med på Shanghai-udstillingen. Fotos: Torben Arent

Audi annoncerer således en elektrisk Q2, som er til salg om kort tid. Bilen hedder Q2 L E-tron, fordi der er tale om en forlænget udgave af den Q2, vi kender i Europa.

Audi giver ingen specifikationer for sin kinesiske elbil.

Se mere: Audi er helt elektrisk

Toyota gør noget lignende. Mærkets første masseproducerede elbil bliver den kompakte crossover C-HR, som har verdenspremiere på udstillingen. Bilen skal produceres i Kina og kun sælges dér.

Toyota C-HR EV har verdenspremiere på Shanghai-udstillingen.
Toyota C-HR EV har verdenspremiere på Shanghai-udstillingen. Bilen er Toyotas første egentlige elbil, og den kommer kun til Kina - i hvert fald i første omgang.

Rækkevidde og den slags siges der indtil videre ikke noget om.

Toyota C-HR EV kommer til salg i Kina i 2020. Samme år introduceres en anden elbil.

I Europa må vi vente til 2021. Her er Toyota klar med tre eldrevne biler, én af dem tilsyneladende en Lexus.

Se mere: Geneve-show er helt elektrisk

Toyota har ikke sagt, hvilke elektriske biler der bliver tale om i Europa, men den ene kunne meget vel blive C-HR som i Kina. Toyota bekræfter over for Motor, at disse elbiler i første bølge bliver konventionelle modeller, der er ændret til eldrift.

Toyota C-HR EV.
C-HR - Toyotas første elbil. Mærket bruger både tilføjelsen 'EV' og 'Electric' på Shanghai-udstillingen.

Senere kommer elbiler, der baseres på en helt ny, udelukkende elektrisk platform – på samme måde som Volkswagen har sin MEB-platform til kommende elbiler.

Se mere: Toyota dræber den elektriske bil

Ud over de nye elbiler fra Audi og Toyota vrimler Shanghai-udstillingen med elektriske biler. Der er ifølge Motors skøn udstillet flere end 100.

Nogle af dem hører til bilmærker, der ikke eksisterede for to år siden, og som for de flestes vedkommende kun har elbiler på programmet.

Se nyhederne fra Shanghai-udstillingen